Zware tijden voor kleinbedrijven

Zware tijden voor kleinbedrijven

Laila met twee Mickeyknuffels naast de kerstboom

HEEMSKERK – In en om het huis is alles versierd met kerstlichtjes, kerstboompjes en kerstballen. Kerst is een van de vrolijkste tijden van het jaar. Toch hebben veel kleine bedrijfjes het niet zo gezellig. Met de komst van het coronavirus lopen veel bedrijven hun inkomsten mis, waaronder de Mickeyshop. Laila Zerr, eigenaar van webwinkel de Mickeyshop heeft de afgelopen tijd veel van haar artikelen, kerst gerelateerd of niet, alleen nog maar online verkocht.

 De zolder staat dichtgepakt met dozen en plastic bakken vol Disney artikelen. Kerstballen met daarin Disneyfiguurtjes, ornamenten, knuffels en divers speelgoed liggen daar te wachten om verkocht te worden. De Mickeyshop is een klein bedrijf dat in 2015 tot leven is gekomen toen Laila zelf begon te knutselen met kerstballen en poppetjes voor haar eigen kerstboom. Nadat zij een aantal van haar gemaakte handgemaakte kerstballen op Marktplaats aanbood, was dat al snel een succes! Dit breidde zich uit tot een webshop vol Disneyartikelen.

“Het leukste vind ik nog steeds de markten en tot corona kwam heb ik dit ook ieder jaar uitgebreid waardoor ik echt vaste klanten kreeg!”

Een aantal handgemaakte kerstballen

De kerstmarkten in Nederland trekken altijd veel publiek. Het is gezellig, je kunt van alles kopen en je bent er even uit met kerst! Laila staat sinds 2015 ieder jaar op één of meer kerstmarkten en of braderieën waar zij het gros van haar klanten en inkomsten trekt. “Ik ben eigenlijk niet heel actief op de website, omdat ik gewoon graag met de mensen praat!”, aldus Laila. Het liefst gaat Laila lekker kletsen met mensen en zo steeds meer van haar artikelen verkopen, want dat is tenslotte het doel. Met de komst van corona in 2020 veranderde veel voor Laila en andere kleine bedrijven. Markt na markt en braderie na braderie werd afgelast. En dit jaar precies hetzelfde! Door al deze annuleringen loopt Laila het grootste deel van haar inkomsten mis. “Bijna geen inkomsten uit mijn bedrijf door alle annuleringen”, zegt Laila. Andere bedrijven moesten hun deuren het grootste deel van de tijd ook sluiten en hebben veel geld misgelopen.

Natuurlijk behoudt Laila haar website, maar dat is volgens haar niet te vergelijken met de inkomsten die zij verdient op de markten. “De website verkoopt mondjesmaat, maar is niet te vergelijken met de omzetten van een beurs natuurlijk”. Nu maakt Laila reclame voor haar website doormiddel van social media. Ondanks alle inkomsten die zij misliep door de afwezige markten heeft zij geen financiële steun van de overheid gekregen omdat zij naast dit werk ook nog een gewone baan heeft. Laila heeft alle kosten die de Mickeyshop heeft gemaakt door inkoop en opzet van de website uit eigen zak gehaald. Toch kijkt Laila met frisse moed uit naar 2022 met daarbij een primeurtje. Het is nog niet helemaal zeker, maar naar alle waarschijnlijkheid krijgt Laila haar eigen winkeltje met haar Disney spulletjes als corona meewerkt. “Mijn droom zou dan wel uitkomen, hoe een hobby werk werd en resulteert in een eigen winkeltje!”, zegt Laila terwijl ze verder rommelt tussen de volle dozen op zolder.

Volgens de cijfers van het CBS vreest de helft van kleine bedrijven voor hun voortbestaan door de gevolgen van de coronacrisis. Ongeveer 75% van de ondernemers leidt aan een afname van hun omzet door de komst van corona. Het gebrek aan inkomen en ondernemersloon voor veel bedrijven laat een zorgelijke situatie zien. Kleine ondernemers moeten vaak teren op hun bedrijfs- en of privéreserves en buffers met als gevolg dat veel bedrijven uiteindelijk stoppen te bestaan. Meerdere bedrijven zoals de Mickeyshop hebben het nu zwaar te verduren. En vooral de mensen die naast hun eigen bedrijf nog een reguliere baan hebben en dus geen financiële steun van de overheid krijgen moeten roeien met de riemen die ze hebben.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.