Een derde minder check-ins in het OV zorgt voor intense stilte op stations

Een derde minder check-ins in het OV zorgt voor intense stilte op stations

Intercity naar Amsterdam, wachtend op een leeg spoor 3 op station Haarlem

HAARLEM- Afgelopen zaterdag 23 december, gebeurende het dan toch, lockdown 5 werd aangekondigd. Met het ingaan van deze lockdown moesten vele bedrijven en ook scholen opnieuw haar deuren sluiten. Dankzij deze sluitingen hoeven veel mensen niet meer naar hun werk of school reizen. Dit alles zorgde voor een vermindering van één derde van het aantal check-ins van de week daarvoor, volgens Translink, het bedrijf dat alle transacties in het openbaar vervoer verwerkt.

Wanneer je op station Leiden centraal, Schiphol of Haarlem komt, merk je al snel dat het een stuk rustiger is dan normaal gesproken op de stations. De perrons van deze grote stations staan normaal gesproken helemaal vol met reizigers op weg naar huis, school, werk of andere bestemmingen. Het is half een ’s middags en normaal gesproken staan er altijd wel veel mensen te wachten op de intercity vanaf Leiden centraal naar Amsterdam centraal, maar vandaag is het toch behoorlijk rustig op spoor 4b van Leiden centraal. Op twee verdwaalde reizigers zonder bagage na is het perron helemaal leeg, terwijl de intercity over slechts twee minuten vertrekt. Dat het veel rustiger is dan normaal op station Leiden centraal wordt bevestigd door de medewerkster van het NS-servicepunt op station Leiden centraal. ‘Ik merk gewoon dat er veel minder mensen momenteel gebruik maken van de trein, maar toch zie ik nog veel mensen met koffers op het station lopen’. Ook ik merk dat er toch nog wat mensen met grote koffers lopen op het station. Dit is toch apart aangezien er een negatief reisadvies geld in Nederland. Vanwege het fors aantal mindere reizigers in het OV is de dienstregeling in de spitsuren aangepast, geeft de medewerkster van het NS-servicepunt Leiden centraal aan. ‘In de spits rijden er minder treinen dan normaal, vanwege het mindere aantal reizigers.’

Niet alleen in de trein maar ook in de bus is het een stuk rustiger dan voor het afkondigen van de lockdown. Op het busstation Haarlem station, staan veel bussen te wachten op reizigers. Op het station staan vier bussen met vier verschillende bestemmingen te wachten. In de bus met als eindbestemming Bijlmer arena zit maar een enkele persoon in de bus. Het is de buschauffeur, wachtend op reizigers voor zijn bus. ‘Ik vind het heel vervelend dat het zo rustig is tijdens de bus ritten, want ik heb dit vak toch gekozen om mensen te helpen en als er dan geen mensen zijn die je van bestemming naar bestemming kan brengen is het mooiste van je vak weg’. De buschauffeur kan dus niet wachten totdat er weer meer mensen in zijn bus komen. Wel hoopt hij dat als er meer mensen komen dat deze mensen zich dan ook gedragen in de bus. ‘Ik merk wel dat mensen weer minder tolerant beginnen te worden. Zo vinden sommige reizigers het vervelend als er een onbekende reizigers geen anderhalve meter afstand houdt. Ik moet dan vaak zat ingrijpen voordat ze elkaar de hersens in slaan.’ Nadat wij het interview hebben afgenomen stappen we weer uit. De bus blijft nog een klein minuutje wachten, waarna hij in zijn eentje toeterend naar ons zijn weg volgens dienstregeling vervolgd.

Audio journalist Wesley Schroder, ging ook mee in het OV. Hij heeft hier een een audioverslag over gemaakt. Die is hieronder te beluisteren!

https://soundcloud.com/wesley-schroder/rondje-haarlem-en-omgeving-met-ov-mixdown/s-Z1ZGhY8ffBV?si=c62336ee79ba451ba2f4d12697b2aea3&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Over de auteur

Jorn de Haas

Jorn de Haas is student op de hogeschool Utrecht. Al vanaf zijn 7de jaar wil Jorn journalist worden. In het begin was Jorn voornamelijk geïnteresseerd in de sportkant van de journalistiek, op latere leeftijd ontstond zijn interesse voor de politiek. Hij is de opleiding ingegaan met de gedachte: 'Als je in een doel gelooft zal je dat doel ook bereiken'.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.