Nieuw jaar nieuwe lockdown, hoe gaan studenten met de nieuwe lockdown om?

Nieuw jaar nieuwe lockdown, hoe gaan studenten met de nieuwe lockdown om?

lege straat in het centrum van leiden

LEIDEN- Uit onderzoek van het RIVM en de GGZ blijkt dat veel jongeren en studenten tijdens de eerste lockdown kampten met eenzaamheid en tekenen van depressie. Nu zijn we bijna een jaar verder en staan we weer aan het begin van een nieuwe lockdown. Hoe zijn deze studenten van plan deze lockdown door te komen?

Het is een koude woensdagavond en de straten van Leiden zijn leeg. Waar de kroegen en clubs normaal vol zitten met studenten die de “break van de week” vieren zijn nu alle deuren dicht en hoor je niks anders dan het geruis van de wind. Op een bankje bij de hooglandse kerk zit Hugo Caspers, een 23-jarige student uit Katwijk, rustig een sigaret te roken. Hugo is één van de studenten die extreem veel moeite had met de voorgaande lockdowns en kijkt erg tegen deze lockdown op. Hij neemt een slok van zijn blikje en kijkt terug op de vorige lockdown en waarom die zo moeilijk was. ‘Ik was net begonnen met mijn opleiding, ik was enthousiast om mezelf opnieuw uit te vinden en na een half jaar zat ik opeens opgesloten in mijn huis.’ Hij zucht en neemt nog een haal van zijn sigaret en gaat verder. ‘Mijn drugsgebruik behaalde zijn piek. Ik werd wakker, rolde mijn bed uit, draaide een jointje en ging de online les in. Zo ging het eigenlijk de hele lockdown door. Het enige wat mij erdoorheen sleepte was de drive om van mijn opleiding te slagen en de hoop dat er snel een vaccin kwam.’ Hugo is niet de enige die zich naar verdovende middelen keerde tijdens de lockdowns, uit een onderzoek van het Trimbos instituut in samenwerking met het RIVM en de GGD bleek dat ruim één op de vier studenten overmatig is gaan drinken en één op de 3 is begonnen met blowen, 5% daarvan blowden dagelijks.

Achter ons rijdt een vrachtwagen van Picnic met veel gerommel over de klinkers, de echo van de motor is nog een minuut na te horen. Hugo staat op en loopt richting de nieuwe rijn waar we ons gesprek vervolgen. ‘Mijn hobby’s vielen eigenlijk helemaal stil, ik ben fotograaf van beroep maar tijdens de lockdown heb ik mijn camera nauwelijks aangeraakt. Mijn dag bestond uit gamen en blowen.’ De oude Rijn, een straat in het centrum met veel horeca aangelegenheden, is stil en verlaten. De restaurants zijn donker op een enkele afhaalplek na. Ik vraag hoe zijn leven eruitzag nadat de lockdown opgeheven was. ‘Ik ben vrijwel meteen gestopt met blowen, ik ben nu ruim acht maanden clean, en heb me volledig op mijn passie voor fotograferen gestort. Ik ben nu constant bezig met mijn werk en school en hoop dit door te kunnen zetten naar volgend jaar.’ Hugo kijkt nog wel erg op tegen de huidige lockdown, ‘Ik zit nu in mijn examenjaar en dat brengt veel stress met zich mee, nu de scholen gesloten zijn kan ik niet naar mijn opleiding om mij voor te bereiden op mijn examens.’ Op de vraag of het nog uitmaakt dat de lockdown in de vakantie valt schudt hij zijn hoofd. ‘Nee, ik loop nu fulltime stage en ben 5 dagen in de week op kantoor in Amsterdam te vinden.’ We lopen door langs de nieuwe rijn en komen uit op de brug voor het oude V&D gebouw. Daar vraag ik Hugo of hij nog enige tips had voor zijn mede studenten die in een soortgelijke situatie zitten. ‘Blijf bezig, maak je opdrachten maar neem de tijd. Je zit binnen en kan verder nergens heen dus het heeft geen zin om te gaan zitten stressen om deadlines, en ga naar buiten. Ga een stukje lopen en verken je woonplek, het kan niet gezond zijn om 24/7 op je kamer te zitten en niks te doen. Maak er het beste van en zorg goed voor jezelf, succes.’

Over de auteur

Arend-Jan Onderwater

Arend-Jan is vooral geïnteresseerd in politiek en actualiteiten. Hij kijkt met een Kritische blik naar de wereld en hoopt ooit politiek verslaggever te worden.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *