Ondanks dringend afgeraden nieuwjaarsduik een frisse start van 2022

Ondanks dringend afgeraden nieuwjaarsduik een frisse start van 2022

Dappere duikers op Nieuwjaarsdag in de Noordzee bij IJmuiden

IJMUIDEN – Oranje muts op, gezamenlijk aftellen van vijf naar één, om vervolgens de ijskoude golven te trotseren. Waar veel mensen gruwelen bij de gedachten het nieuwe jaar in te luiden met een frisse duik in zee, halen anderen er een hoop voldoening uit. Ondanks dat de georganiseerde nieuwjaarsduiken in Zandvoort en Bloemendaal aan Zee door de coronamaatregelen in het water vallen, weerhoudt dit de fanatiekeling er niet van op eigen initiatief een duik te nemen.

Het strand bij IJmuiden is nagenoeg drukker dan op een zonnige zomerdag. Het volle parkeerterrein – dat aan het begin van de middag is getransformeerd tot een zee van auto’s – laat zien dat de nieuwjaarsduik inmiddels is uitgegroeid tot een ware Nederlandse traditie, die ook dit jaar in ere wordt gehouden. Met een temperatuur van 12 graden Celsius aan land en een watertemperatuur van 7,6 graden Celsius maakt dit tot één van de warmste nieuwjaarsdagen ooit gemeten.

Nieuwjaarsduik uit blik
Ondanks het stralende weer, maken zo’n 25.000 mensen zich rond het middaguur klaar voor een alternatieve nieuwjaarsduik: een soepblik met zeewater. Door middel van deze variant uit blik kunnen de thuisduikers het nieuwe jaar koel inluiden vanuit hun tuin, douche of balkon.

Dappere duikers in de Noordzee bij IJmuiden
Tóch dekt dit alternatief niet voor iedereen de volledige lading. Zwemlustigen zonder koudwatervrees zijn nog steeds bereid naar de kust af te reizen, maar worden wel gewaarschuwd. Door het annuleren van de georganiseerde duiken zijn er aan land nauwelijks tot geen hulpverleners aanwezig. Desondanks houdt de IJmuider Reddingsbrigade een oogje in het zeil. Alhoewel een duik in de ijskoude zee wordt afgeraden, wagen zich tientallen mensen aan een frisse start van het nieuwe jaar.

Al op de eerste meters van het strand zijn enthousiaste, maar ietwat gespannen blikken te zien. Een groep van zo’n tien man – zowel jong, als oud – probeert zichzelf al springend op de plaats warm te houden. Nadat ze in koor van vijf naar één hebben afgeteld rennen ze zo snel mogelijk over het zand richting het koude zeewater. ‘Ik doe het ze niet na’, roept een oudere meneer die warm ingepakt in z’n winterjas met zijn dartelende hond voorbij de supporters van de groep wandelt.

Gezien de vele oranje mutsen loopt er genoeg ervaring rond. Ondanks dat het pas hun tweede nieuwjaarsduik is, zijn Paul Hazebroek en Madelon Folmer ervaringsdeskundige in het nemen van een verkoelende plons. Dit is niet altijd al zo geweest. ‘Drie jaar geleden was er geen haar op mijn hoofd die eraan dacht dit te doen’, aldus Hazebroek. ‘Nee, zeker niet’, beaamt Folmer. Het tij is sinds twee jaar gekeerd. Vandaag de dag nemen Paul en Madelon om de twee à drie dagen een duik in de Gaasperplas in Amsterdam-Zuidoost. Daarnaast nemen ze af en toe, zoals met Nieuwjaar, een duik in de zee. ‘De zee bruist veel meer, dat is toch anders. Daarbij is het vandaag extra feestelijker’, zegt Madelon met een brede glimlach.

‘Ik voel mij weer twintig jaar oud’
Waar de zonnestralen hun weg door de wolken proberen te vinden, staat er een straffe zeewind. ‘Als het ijskoud is en het waait, denk ik vaak: ‘Ben je gek’, maar achteraf vind ik het heerlijk’, vertelt Paul. ‘Ik voel mij weer twintig jaar oud, geweldig fris’, vervolgt hij. Voor Folmer voelt het als een overwinning. ‘Het is hartstikke koud, maar als je het dan toch doet denk ik: ‘Yes! Ik kan het’.’ Zelfs wanneer het vloed wordt en het water over de handdoeken, droge sokken en oliebollen spoelt zijn de twee op de eerste dag van het nieuwe jaar niet humeurig te krijgen. ‘Je moet het gewoon een keer doen, het is best leuk’, zegt Madelon overtuigend, terwijl ze intussen haar spullen zo droog mogelijk probeert te houden.

Na een fris begin van het nieuwe jaar is bij de strandopgang inmiddels een rij ontstaan van warm aangeklede zwemmers. Allen staan te popelen een warme chocolademelk mét slagroom of een kop snert – slechts to go verkrijgbaar – te kunnen nuttigen.

In de onderstaande audio volgt Mette Woolthuis een groep fanatiekelingen die het nieuwe jaar beginnen met een duik in de zee bij IJmuiden.

Over de auteur

Fleur Nuijten

Fleur Nuijten streeft ernaar om altijd ergens het maximale uit te halen en te kijken of er nog verbetering in zit. ‘Kwalitatief werk leveren staat daarom altijd voorop bij mij.’

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.