COLUMN – Het psychologische, ietwat kinderachtig spel van Mercedes

COLUMN – Het psychologische, ietwat kinderachtig spel van Mercedes

Het is nu meer dan een maand geleden dat onze nationale held, Max Verstappen, het wereldkampioenschap Formule 1 gewonnen heeft. De meeste teams maken zich alweer klaar voor het nieuwe seizoen en zijn vanwege de nieuwe regelementen druk bezig met het aanpassen van hun bolides. Behalve één team, Mercedes.

De laatste race van het seizoen was een grote chaos en het leek er lang op dat Verstappen het kampioenschap langzaam uit zijn handen zag vallen, maar na een crash van Nicolas Latifi en de beslissing die erna volgde van de FIA en Michael Masi, de wedstrijdleider, was er weer hoop. Door de herstart van de race en nieuwere banden kon Verstappen in bocht 5 aanvallen op Hamilton en hem inhalen. Door deze actie kwam hij als eerste over de streep en won hij het wereldkampioenschap. Al snel na de podiumceremonie kwamen er geluiden vanuit kamp Mercedes dat de beslissingen van de FIA niet eerlijk waren en niet volgens het boekje. Nadat de FIA beide kampen gehoord heeft komt er na een paar uur eindelijk een beslissing, Max Verstappen behoudt zijn eerste wereldtitel.

Mercedes had 72 uur om nog in hoger beroep te gaan, maar heeft dat uiteindelijk toch niet gedaan om het anders te spelen. Ze eisen een onderzoek van de FIA over de beslissingen die voornamelijk genomen zijn door Michael Masi. Door dit onderzoek te eisen hopen ze de FIA wakker te schudden. De FIA belooft Mercedes om een onderzoek te starten. Ondertussen worden er door voornamelijk Toto Wolff, de teambaas van Mercedes, in interviews allerlei sneren gegeven richting het team van Red Bull en Michael Masi. Vooral Toto loopt te pronken met het feit dat Lewis Hamilton er helemaal kapot van is en niet weet of hij nog terug gaat komen in de Formule 1.

De geruchten gaan inmiddels zo ver dat Mercedes al een opvolger voor Hamilton in gedachten zouden hebben, Pierre Gasly. Een klein probleem waar ze overheen kijken, Pierre Gasly is onderdeel van het Red Bull team en zou hoogstwaarschijnlijk de overstap van Alpha Tauri naar Mercedes niet maken.

We zijn inmiddels al meer dan een maand verder en het onderzoek van de FIA wordt begin februari pas verwacht. Naar verluidt laat Hamilton zijn terugkeer in de Formule 1 afhangen van de bevindingen van dat onderzoek en of Michael Masi ontslagen wordt. Kortom Mercedes maakt er een grote drama show van en zijn, in mijn ogen, totaal niet bezig met vooruit kijken, maar alleen maar met het onderuithalen van enige competitie en er een soap serie van maken.

Dus Mercedes zoals jullie zelf zeggen: ga deze strijd strijden op de baan en er niet buiten met allerlei advocaten, interviews en psychologische spelletjes.

Over de auteur

Zus Veldkamp

Zus Veldkamp (2003) is beginnend journalist met een passie voor sport. ‘Van jongs af aan betrok mijn vader mij in de autosport wat nu uitgebloeid is tot een grote liefde voor de Formule 1. Daarnaast heb ik ook een ruime interesse in de politiek en wil ik graag weten hoe de maatschappij in elkaar steekt.’

1 reactie

 1. Hella van der Wijst

  Zus Je bent dicht bij je zelf gebleven, wij weten wat jouw interesse is!
  Prima oefening voor de column. Prima intro. Mijn tips voor de volgende column:
  Blijf je column lang goed gefocust op de kern ( “Mercedes zoals jullie zelf zeggen: ga deze strijd strijden op de baan en er niet buiten met allerlei advocaten, interviews en psychologische spelletjes”) en bouw daar je column omheen. Ben voorzichtig met namen en details die voor niet-autoracers zoals ikzelf, moeilijk te volgen zijn. Tenzij het een column voor een sportkrant is natuurlijk. Taaltechnisch: tijdsgebruik goed in de gaten houden. Verleden tijd en tegenwoordige tijd is nu niet overal logisch/consequent. Zoveel mogelijk in actieve taal schrijven werkt vaak het beste voor een column. En tussen twee werkwoorden hoort bijna altijd een komma.
  Op naar de volgende!

  Antwoord

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *