Winkeliers luiden de noodklok: ‘Ik hou dit geen vier weken meer vol’

Winkeliers luiden de noodklok: ‘Ik hou dit geen vier weken meer vol’

Het normaal toch drukke, maar nu rustige winkelcentrum van Hillegom

HILLEGOM- Vanwege de huidige coronamaatregelen zijn niet- essentiële winkels genoodzaakt de deuren te sluiten en mogen ze alleen open blijven voor het al bekende click en collect systeem, waarbij alleen afhalen op afspraak mogelijk is. Maar voor de winkeliers in de Hoofdstraat van Hillegom is click en collect geen oplossing, zei eisen volledige opening van de winkels. Alleen bij een volledige opening van de winkels is een faillissement nog te ontspringen. Zo gaan de winkels in de Hoofdstraat van Hillegom aanstaande zaterdag 15 januari, ongeacht de beslissing van het nieuwe kabinet op vrijdag 14 januari, gewoon open.

In de Hoofdstraat van Hillegom heerst een rustige sfeer. De meeste winkels zijn gesloten, of hebben hun deuren open, maar toegang tot de winkel is niet mogelijk. Alleen enkele wel- essentiële winkels zoals de drogisterijen, supermarkten, slagerijen en bakkerijen zijn wel open. Op dit moment heerst er nog een rustige sfeer in de Hoofdstraat van Hillegom. Alle winkeliers proberen zich nu nog aan de maatregelen te houden en laten dus ook geen mensen naar binnen, maar dit zou waarschijnlijk niet lang meer zo zijn aangezien de winkeliers van de Hoofdstraat Hillegom de winkels dreigen te openen op zaterdag 15 januari.

Peter Hogervorst en zijn vrouw Linda Hogervorst zijn eigenaar en eigenaresse van Linda’s cadeaushop in de hoofdstraat van Hillegom. Peter en Linda zien hun inkomsten in een recordtempo verdwijnen, ‘ In de eerste weken van december, vlak voor de lockdown draaide we top omzetten, maar toen de lockdown kwam was het gelijk over, want er zijn gewoon onwijs weinig mensen die hier click en collect doen’, aldus Peter Hogervorst. Ook andere winkeliers in de Hoofdstraat, merken dat het click en collect systeem niet werkt. Een van hen is de bedrijfsleider van de The Readshop Hillegom Arjan Evers, hij geeft zelfs aan dat de sluiting van zijn winkel en de noodzakelijke invoering van het click en collect systeem tot wel 95% omzetverlies van zijn winkel heeft geleid. ‘Er moet nu echt wat gebeuren, anders hou ik en heel ondernemend Hillegom dit niet meer vol’, zegt Arjan Evers. Een andere ondernemer waarbij het water tot aan de lippen staat is Door van den Akker, eigenaresse van Next Door Fashion in de Hoofdstraat van Hillegom. ‘Als mijn winkel na 14 januari nog verder moet op click en collect dan hou ik dat echt geen vier weken meer vol’, aldus Door van den Akker. ‘Ook krijgen wij winkeliers totaal geen overheidssteun, waardoor we eigenlijk bijna tot niks binnen krijgen’, vertelt van den Akker.

Om de dans te kunnen ontspringen roepen de winkeliers van Hillegom, de Hillegommers op om lokaal te kopen, om zo het hele winkelcentrum van Hillegom te redden. ‘We zijn gewoon open, al is dat voor click en collect, dus help de ondernemer van jouw dorp’, adviseert Door van den Akker van Next Door Fashion. Maar Ook Arjan Evers van The Readshop Hillegom, roept zijn vaste klanten op, om de spullen toch dicht bij huis te blijven kopen, ook als dat eventueel met click en collect moet. ‘Wij winkeliers hebben niet alleen de Hillegommer nodig om omzetten te draaien, maar de Hillegommer heeft de winkel ook nodig om te kunnen kopen. We doen dit met ze allen, zodat u als Hillegommer ook na corona nog kan winkelen in de winkelstraat’, benadrukt Arjan Evers.

Het nieuwe kabinet staat dus al meteen voor een lastige afweging. Ze zullen moeten kiezen voor meer intensive care opnames, of voor veel faillissementen onder winkeliers. Wat het nieuwe kabinet op vrijdag 14 januari ook gaat beslissen, voor de ondernemers van de winkelstraat in Hillegom is er maar een goede beslissing: volledige openstelling van de winkels.

Om te weten wat de winkeliers van de maatregelen vinden en de meningen van enkele Hillegomers, kunt u hieronder naar een sfeerreportage luisteren:

https://soundcloud.com/user-404609356/audio-winkeliers-biest/s-p7W8UvkjnCG?si=4a8542259dd34f809fdf962c0b52b8c4&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Over de auteur

Jorn de Haas

Jorn de Haas is student op de hogeschool Utrecht. Al vanaf zijn 7de jaar wil Jorn journalist worden. In het begin was Jorn voornamelijk geïnteresseerd in de sportkant van de journalistiek, op latere leeftijd ontstond zijn interesse voor de politiek. Hij is de opleiding ingegaan met de gedachte: 'Als je in een doel gelooft zal je dat doel ook bereiken'.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.