Illegale feesten en de gevolgen hiervan voor locaties

Illegale feesten en de gevolgen hiervan voor locaties

HAARLEM- Afgelopen zaterdag vond er in Haarlem een illegaal feest plaats. Tijdens een surveillance troffen agenten ongeveer 400 feestende mensen aan bij een bedrijfspand in de Waarderpolder. Samen met de gemeente werd besloten het feest te beëindigen, maar niemand te bekeuren of aan te houden. “Raves” komen steeds vaker voor en hebben, ondanks de huidige coronamaatregelen, grote populariteit. Wat betekenen deze illegale feesten voor de eigenaren van die feestlocaties?

 

‘Zij kiezen de locaties wel goed uit’, moet ook Peter de Boer, wijkagent in Voorhout, toegeven. ‘Het is soms erg lastig om de locatie van een feest te bepalen. We horen dan wel dat er iets is, maar je weet niet waar. We hebben wel eens een weekend gehad dat we de beat op het station van Voorhout konden horen, maar dat de muziek eigenlijk van een feest op de Zeildijk in Warmond kwam. Daar zit het recreatie eiland Koudenhoorn en een plassengebied tussen, dus kan je na gaan hoe ver geluid draagt. Vooral die lage bastonen klinken hard en kunnen ’s nachts als het stil is nog ver weg voor overlast zorgen’.

‘Soms gaat het goed op feestjes, maar vaak blijft er toch wel het nodige aan afval liggen. Dat is wel jammer’, vertelt Peter. ‘Als mensen niet opruimen moet de buitendienst van de gemeente weer langskomen om alles op te ruimen, want anders waait het zo het water in. Met als gevolg dat het waterwild er last van krijgt of misschien verstop je daarmee wel de waterzuiveringsinstallatie. Wat jij hier in het water gooit, komt altijd ergens terecht met als eindhalte de zee’.

‘We kunnen de locaties ook niet beter beveiligen. De plekken die aantrekkelijk zijn voor feesten zijn bosgebieden en openbare recreatiegebieden. Ze moeten ook toegankelijk blijven voor bezoekers die overdag willen recreëren. Je hebt altijd dat er in zo’n gebied wel iets gebeurt ’s nachts en dat je afval aantreft, maar dit kunnen we niet altijd voorkomen’.

Illegale feesten kunnen zwaar bestraft worden en vergroten het risico op verspreiding van het coronavirus. Waarom gaan jongeren hier toch nog steeds naartoe en denken ze wel eens na over deze risico’s? In het audiofragment hieronder ga ik in gesprek met twee jongeren, die hun mening over illegale feesten anoniem willen delen.

https://soundcloud.com/yke-bosch/illegale-feestgangers-en-hun-mening-hierover

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *