Heipalen worden in de grond geslagen bij nieuwbouwwijk ´Vossepolder´

Heipalen worden in de grond geslagen bij nieuwbouwwijk ´Vossepolder´

De nieuwe bewoners van Vossepolder kom vaak langs om elkaar te update over de bouw.

HILLEGOM- In oktober 2021 is de bouw van de Vossepolder gestart met het leggen van de leidingen voor de warmtepompen en volgende week zitten de Heipalen in de grond. Dit is een groot moment, maar vooral voor de nieuwe bewoners van de Vossepolder die voor de bouw al langere tijd op de omgevingsvergunning moesten wachten.

Niet wetende dat de bouw pas zou beginnen in oktober 2021, hebben verschillende mensen zich ingeschreven voor de 64 woningen. De verkoop van de woningen begon 8 juli 2020 waarna op 16 juli 2020 de opties aan de gelukkige toekomstige bewoners werden vergeven. Het aankoopproces kon van start gaan, maar nog voordat dit proces kon beginnen werd er bezwaar ingediend.

16 december 2020 kwam er berichtgeving vanuit BPD, de projectontwikkelaar. Er werd vertelt dat er bewaar is gemaakt op het bouwen van de woningen. Een jarenlang geschil tussen de bezwaarmaker en de gemeente is de reden dat er bezwaar is gemaakt. Het huis van de bezwaarmaker zou al sinds 6 december 2010 lijden aan waterschade door de bouw aan de overkant van de woning, aan de Oude Weerlaan. Na veel contact tussen de bezwaarmaker, projectontwikkelaar en de gemeente om het bezwaar in te trekken, heeft de bezwaarmaker er toch voor gekozen om bij het standpunt te blijven. Dit heeft tot gevolg gehad dat 12 mei 2021 de voorlopige koopcontracten werden ontbonden.

Een collectief bewoners is bij elkaar gekomen om de bezwaarmaker op andere ideeën te brengen. Ze figureerden als het ware als bemiddelaar tussen de bezwaarmaker en de gemeente. Uiteindelijk is het gelukt en konden de bewoners hun nieuwe contracten eind juni 2021 tekenen.

Daphne Hoogkamer is een van die bewoners. Samen met haar Australische herder Teuntje lopen ze vaak langs het bouwterrein van Vossepolder om de stand van zaken te bezichtigen. Teuntje moet elke dag uitgelaten worden, dus is er genoeg reden om een rondje te maken langs het bouwterrein. Soms wordt er een foto van de bouw gemaakt om in de groepsapp, van de nieuwe bewoners, te posten. ‘Het is zo’n emotionele rollercoaster geweest dat ik huiverig ben om blij of euforisch te zijn, omdat ik bang ben dat het weer fout kan gaan.’ Vertelt Hoogkamer tijdens de wandeling met haar hond. Gedurende het gesprek kijkt de hond haar met grote bruine ogen aan en wacht tot ze uit gepraat is om verder te lopen. ‘Het is zeer begrijpelijk dat er een bezwaar was ingediend, maar voor de toekomstige bewoners is het een enorme klap geweest. Zeker met de huidige huizenmarkt,’ Aldus Hoogkamer. ‘Wel is het buurtgevoel enorm toegenomen. Door het bezwaar is de groepsapp aangemaakt. Hierin houden we elkaar op de hoogte van de bouw, maar ook bespreken we wie welke keuken gaat nemen.’

Ook de coronacrisis heeft invloed gehad op het geheel, er heeft geen groot feest plaats kunnen vinden en fysiek contact tussen de bewoners is er nauwelijks geweest.

Over de auteur

Floortje Hoogkamer

Floortje Hoogkamer, beginnende journalist en een spring-in-'t-veld. Vanaf jongs af aan is ze al nieuwsgierig naar wat de wereld haar te bieden heeft. Ze hoopt dat haar verhalen mensen aan het denken gaan zetten. "Het maakt niet uit welke gebeurtenis je beleeft, alleen hoe je er op reageert!"

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.