Rudolf Steiner College opent gloednieuwe deuren

Rudolf Steiner College opent gloednieuwe deuren

HAARLEM – De scholen zijn weer geopend. Voor de leerlingen van het Rudolf Steiner College in Haarlem staat er een verrassing op de agenda. Het nieuwe pand op de Belgiëlaan in Schalkwijk is eindelijk geopend voor haar leerlingen. Op het schoolplein staan er foodtrucks klaar en om kennis te maken met het gebouw maken de leerlingen een speurtocht door het pand heen. Het nieuwe pand is als een van de eerste in Nederland helemaal gasvrij.

Op het nieuwe schoolplein van het Rudolf Steiner College is het druk. De leerlingen lopen het pand in en uit om hun nieuwe schoolgebouw te bekijken. Op het schoolplein staan drie foodtrucks waar leerlingen en docenten netjes in de rij staan om hun wafels, frietjes en hotdogs te halen. Het pand is groot en imposant. Als je er langsloopt is het niet te missen.

Bij binnenkomst in het pand valt het oog gelijk op een muur vol met planten. Deze zitten in een grote stoffen constructie aan de muur bevestigd. De planten zijn volledig zelf irrigerend. Er loopt langzaam water door het stof heen wat beneden weer wordt opgevangen en doorgepompt. De school is ruimtelijk en dynamisch ingericht met veel natuurlijk licht en open ruimtes.

De leerlingen praten enthousiast met elkaar over het gebouw en lopen vol energie de speurtocht door. Ook verscheidene docenten praten vol enthousiasme over hun nieuwe lokaal en het gebouw. Mike Bakker, docent op de school, benoemd ook de glaskunst in de ramen die in dit nieuwe pand evenals het andere pand het te vinden zijn. Voor deze glas kunst is dezelfde kunstenaar gevraagd als in het oude pand. De verschillende kleuren projecteren een gekleurde schaduw op de grond.

Het Rudolf Steiner College is al geruime tijd bezig met dit project, wat terug te zien is in de ecologische gedachte achter het pand. Het nieuwe pand is een miljoenenproject geweest, ondersteund door subsidies vanuit gemeente Haarlem. Het schoolgebouw maakt gebruik van warmtepompen op het dak van de school. Deze pompen koele en warme lucht van buiten naar binnen om de school te verwarmen. Ook heeft de school vloerverwarming waarvoor ze aardwarmte gebruiken. Mede hierdoor bereiken ze iets bijzonders, het hele pand is namelijk gasvrij. Daarmee zijn ze een van de eersten in Nederland.

Het pand heeft een aaneengeschakeld systeem aan dakterrassen waar leerlingen en docenten rustig buiten kunnen zijn. Evenals trappen binnenin het pand is dit ook een manier om tussen de verdiepingen heen en weer te manoeuvreren. De terrassen zijn omheind met plantenbakken waar jonge plantjes instaan.

Op de plek waar nu het nieuwe schoolgebouw staat stond jarenlang een oud pand van de school. Ook maakten ze gebruik van een bassischoolpand grenzend aan hetzelfde schoolplein. Sportclub HLC in Haarlem maakte gebruik van een kleine gymzaal op dezelfde locatie. Maar met het platleggen van het oude pand verdween ook de gymzaal. Nu mogen zij gebruik maken van de gloednieuwe ruime gymzaal van het Rudolf Steiner College. De sporters kunnen via de nacht- en docenteningang naar binnen vanaf waar ze een directe verbinding naar de gymzaal hebben. Het pand is zo ingericht dat zij niet de rest van het schoolgebouw in kunnen.

In hetzelfde gebouw zit aangrenzend aan de middelbare school zit ook de basisschool van het Rudolf Steiner. Ook peuteropvang en BSO de Vlinderboom Haarlem maakt gebruik van het pand. Zowel de basisschool als de middelbare school hebben een grote theaterzaal/aula tot hun beschikking.

In maart van dit jaar wordt het pand officieel geopend, maar de leerlingen van het Rudolf Steiner College kunnen er nu al de vruchten van plukken.

Over de auteur

Jannes van Leeuwen van Leeuwen

Jannes, 19 jaar, is geboren en getogen in Haarlem. Hij is met een stukje toeval in journalistische wereld belandt. Jannes zijn interesse in journalistiek is ontstaan in het schrijven. Schrijven van poëzie om precies te zijn. Na zijn afgewezen aanmelding aan ArtEZ voor de opleiding Creative Writing moest Jannes zijn vizier op iets nieuws richten. Al snel komt de opleiding journalistiek aan Hogeschool Utrecht op zijn pad. Met een scherpe blik en fraaie woorden Jannes groeit langzaam uit tot een hoofdrolspeler in het journalistieke landschap.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *