Juttersgeluk streeft naar een schoon strand

Juttersgeluk streeft naar een schoon strand

Foto: Wafae Hammoudi

OVERVEEN – Met hun welbekende gele jassen en een emmer in hun hand zijn de vrijwilligers van Juttersgeluk niet te missen op het strand. Van maandag tot vrijdag gaat een groep op pad om afval van de stranden in Bloemendaal en Zandvoort op te ruimen. Een andere groep zal nieuwe producten van het gevonden afval creëren.  Dagelijks zetten zij zich in voor een schonere zee, minder afval en het hergebruik van waardevolle grondstoffen.

Om 9:00 uur ’s ochtends druppelen de vrijwilligers het atelier binnen. Iedereen is een beetje aan het bijpraten en er heerst een fijne sfeer zo vroeg op de ochtend. Coördinator van Waardevol Werk Haitske Schiere legt uit hoe de dag eruit gaat zien.Op de dinsdag, donderdag en vrijdag verzamelen wij hier om 9:00 uur en beginnen wij met een kopje koffie of thee. Om 9:15 gaat een deel naar het strand en de rest blijft hier in het atelier.’ De groep mensen die in het atelier blijft, is bezig met het maken van nieuwe producten. De andere groep ruimt de stranden op en neemt gevonden afval mee voor in het atelier. Rond 9:15 stapt iedereen op hun fiets en wordt er mondeling afgesproken dat ze vandaag naar Bloemendaal strand gaan. Met een groepje van zeven, fietsen ze door weer en wind richting het strand vanuit Overveen.

Met een stevige wind en mistige lucht wordt er richting het strand gelopen. De welbekende zoutige zeegeur stroomt je neusvleugels binnen bij de eerste stappen. ‘Welke kant zullen we oplopen? Richting IJmuiden of Zandvoort?’, vraagt vrijwilliger Monica aan de groep. Een aantal noemen IJmuiden op. Waar het water in de avond is geweest wordt er gelopen omdat daar het afval aangespoeld kan worden vanuit de zee. Al snel worden er verschillende soorten afval van de grond geraapt. Van lolly stokjes tot flesjes en stukjes van visnetten. ‘We vinden meestal heel veel ballonnen en lolly stokjes’, laat Monica weten terwijl zij het van de grond opraapt. ‘Het afval wat we vinden, doen we in onze emmer en het overige wat we mee kunnen nemen naar het atelier stoppen we in een tasje. Wat wij kunnen gebruiken zijn: stukjes visnet, vispluis (in het blauw, oranje of zwart), jerrycans met de juiste code waar we eventueel iets nieuws van kunnen smelten, doppen en meer’, vertelt Monica.

‘Doe mee, verlos de zee’
Na een uur richting IJmuiden gelopen te hebben keren zij om. Ook op de terugweg wordt er afval geraapt. Aan het einde van de wandeling staan drie groene afvalbakken waar iedereen zijn emmer in leegt. Naast de afvalbakken is een houten bak van ‘doe mee, verlos de zee’ te vinden. Die is daar geplaatst door de gemeente Bloemendaal op verzoek van stichting Juttersgeluk. ‘Hier langs de kust staan ‘de verlos de zee bakken’ en dat zijn verzamelbakken waar mensen van alles in kwijt kunnen. In principe de grotere dingen, dus geen poepzakjes daar zijn de vuilnisbakken voor. Tegen de tijd dat ze vol raken dan halen wij in samenwerking met de reddingsbrigade de bakken leeg’, legt Monica uit. In de bak is een lang stuk touw te vinden waar twee jerrycans aan vast zitten. Een van de vrijwilligers controleert de code onder op de jerrycan en ziet dat het de juiste is. Echter zit het zo erg vast aan het touw geknoopt dat er wordt afgesproken om dit door de reddingsbrigade geregeld te laten worden, omdat het niet op de fiets past.

Onderweg naar de fietsen sleept een van de vrijwilligers een houten paal van zo een 2 meter, die waarschijnlijk aangespoeld is door de zee, mee richting de fietsen. Na het laatste afval geleegd te hebben en de paal vast te knopen aan de fiets, wordt er weer richting het atelier gefietst.

Bent u nou benieuwd wat er gebeurt nadat de groep Jutters aankomt op het atelier? In de onderstaande audioreportage is te horen wat voor producten er gemaakt worden in het atelier en wat het proces daarvoor is.

https://soundcloud.com/wafae-hammoudi/nieuweproductenmakenvanafval/s-FjxeduZxmzG?si=fee07a2d6e284b26915a8758e2c0eb99&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Over de auteur

Wafae Hammoudi

Wafae Hammoudi (20) woonachtig in Haarlem en student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ze wil via de journalistiek zoveel mogelijk nieuwe mensen en culturen leren kennen en dit doormiddel van tekst en video naar buiten brengen. 'Ik vind het heel belangrijk om altijd open-minded te zijn en het verhaal van verschillende perspectieven te bekijken'.

1 reactie

  1. Hella van der Wijst

    Zie mijn verwijzing naar jouw verhaal op LinkedIn en Facebook !

    Antwoord

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.