Een lichtpuntje in de corona crisis

Een lichtpuntje in de corona crisis

Foto: Erik Hendriks

HAARLEM – Sinds het begin van de coronapandemie hebben ook kerken het moeilijk gehad met het organiseren van kerkdiensten en andere activiteiten. In de kerk van Erik is op dit moment het aantal bezoekers gelimiteerd tot maximaal 50 personen in de zaal en mag er bij hen, in tegenstelling tot andere kerken, gezongen worden. Ondanks beperkingen blijft de kerk hoopvol en optimistisch.

Erik Hendriks gaat naar de Kerk van de Nazarener in Haarlem. Hij gaat daar in de eerste plaats naar toe om God te ontmoeten door de hele samenkomst heen. Ook is het een plek waar hij samen met andere mensen het leven deelt. De Kerk van de Nazarener is een heiligingskerk, wat wil zeggen dat zij groeien naar hoe God de mens bedoeld heeft. Dat proces heet heiliging en zij volgen de theologie van John Wesley. Deze twee elementen onderscheid de Kerk van de Nazarener zich van andere kerken. Door corona is het kerk-zijn wel veranderd.

‘Voor corona was het zo dat je zo naar binnen kon lopen, maar nu gaat dat via een uitnodiging’, aldus Erik. “Als gast kan je aangeven per e-mail om bij de kerkdienst te zijn. In principe komt iedereen wel eens in de zoveel tijd in de dienst, maar zie je niet de hele gemeente.” De kerk zendt ook de dienst live uit via YouTube en worden ook geplaatst op de website van de kerk zodat mensen ze thuis terug kunnen kijken. ‘Maar, dat is toch echt anders dan als je er echt zit.’, vult Erik aan.

Ondanks de coronapandemie organiseert de kerk allerlei activiteiten. Elke dinsdag is de kerk open voor een kopje koffie of thee, spelletje of een gesprek. Verder zijn diverse workshops en activiteiten. Ook kon de gemeente nog tot het weer het toeliet, samen koffiedrinken in de achtertuin van de kerk en kon in de zomer zelfs een zomerkamp (enkele aanpassingen daargelaten) voor de jeugd samen met de landelijke kerk georganiseerd worden. Veel recenter heeft de kerk met kerst in de buurt kerstpakketten uitgedeeld met de boodschap dat je er toe doet en op die manier ook een stukje van het karakter van God wordt laten zien.

Erik hoopt dat de kerk weer volledig open kan gaan. ‘Maar in beperking toont zich de Meester’, vult hij aan.

Mocht je meer willen weten over de Kerk van de Nazarener Haarlem? Ga dan naar https://Kvdnhaarlem.nl/

Luister hieronder naar een fragment van het interview met Erik, waarbij ik hem vragen stel over hoe hij de laatste tijd heeft ervaren:Over de auteur

Giorgio Steltenpohl

Giorgio Steltenpohl wil als journalist meer te weten komen van de maatschappij en zijn ondervindingen delen met andere mensen. Hij wil mensen met elkaar laten discussiëren over relevante maatschappelijke problemen en de ongehoorden met hun verhalen in de spotlight zetten. "Jackpot!"

1 reactie

  1. Hella van der Wijst

    Goed gewerkt. Goede slotzin. Denk aan de oprolbaarheid van je bericht. Dat geldt met name voor dit stukje uit de eerste alinea na de lead, staat die op de juiste plek? “De Kerk van de Nazarener is een heiligingskerk, wat wil zeggen dat zij groeien naar hoe God de mens bedoeld heeft. Dat proces heet heiliging en zij volgen de theologie van John Wesley. Deze twee elementen onderscheid de Kerk van de Nazarener zich van andere kerken.”

    Antwoord

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.