Hoe ziet een taalcursus er nu eigenlijk uit?

Hoe ziet een taalcursus er nu eigenlijk uit?

Ingang Taalschool DubbelTaal

RIJNSBURG- Sinds 1 januari 2022 is er een nieuwe inburgeringswet van kracht. Deze wet houdt in dat de gemeente vanaf nu een belangrijke rol speelt bij het begeleiden van inburgeringsplichtigen. Het doel van de wet is dat inburgeringsplichtigen zo snel mogelijk mee kunnen lopen in de maatschappij. Een belangrijk deel van de inburgering is het leren van de taal. Om hiermee te helpen zijn er verschillende taalscholen in Katwijk te vinden. Eén daarvan is Taalschool DubbelTaal.

Taalschool Dubbeltaal is gevestigd aan Kerkstraat 7 in Rijnsburg. Zodra je het lokaal binnenloopt lijkt het of je een doodnormale klas in bent gelopen. Er staan een paar tafels in een groepje, afgescheiden door plexiglas spatschermen. Aan de muur hangt een kaart van Nederland en op een zwarte bureaustoel zit Janine Dubbeldam gecertificeerd docent NT2 oprichter en directeur van de school.  Janine heeft de school in juni 2012 opgericht nadat ze een aantal jaar in het buitenland heeft gewerkt met haar man. In die tijd gaf ze Nederlands les aan haar kinderen en aan collega’s die van plan waren naar Nederland te verhuizen.  Het doel van de school is om anderstaligen zo snel en zo goed mogelijk de Nederlandse taal te leren zodat ze mee kunnen doen in de Nederlandse maatschappij.

‘Een nieuwe taal leren is niet altijd even makkelijk. Het gaan dan ook niet op de manier die de gemiddelde Nederlander gewend is,’ aldus Janine. ‘Migranten krijgen van de overheid drie jaar de tijd om vier taalexamens op A2 niveau te maken en in die tijd wordt van ze verwacht dat ze de taal redelijk leren beheersen. Naast de taalexamens maken zij ook het examen Kennis van de Nederlandse samenleving en indien nodig het examen Oriëntatie op de Arbeidsmarkt. Inburgeraars hebben ook de keus om de taalexamens op hoger niveau te maken, dit zijn de NT2 I en NT2 II examens, maar deze zijn optioneel.’

‘Hoe het traject precies is opgebouwd verschilt per persoon, sommige mensen komen voor het eerst naar school zonder een woord Nederlands te spreken, waar anderen misschien al een lichte kennis hebben.‘ Een cursus begint over het algemeen met klanken. De Nederlandse taal kent veel klanken die voor de rest van de wereld nieuw zijn. Van klanken ga je naar werkwoorden en zinsopbouw, maar het belangrijkste is woordenschat. Want je kan nog zo goed weten hoe je een zin opbouwt, als je de woorden niet kent kom je niet ver. ‘Elke groep krijgt twee keer per week drie uur lang les. We werken met kleine groepen, sommige scholen werken met grotere groepen maar wij vinden het belangrijk dat iedereen de hulp krijgt die zij nodig hebben.’ Zo zegt Janine.

Over de auteur

Arend-Jan Onderwater

Arend-Jan is vooral geïnteresseerd in politiek en actualiteiten. Hij kijkt met een Kritische blik naar de wereld en hoopt ooit politiek verslaggever te worden.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *