Schilder je blik op Schalkwijk

Schilder je blik op Schalkwijk

Baukje Spaltro en haar project City Spheres

HAARLEM – Beeldend kunstenaar Baukje Spaltro werkt samen met de Vishal en de bewoners van Schalkwijk aan het project City Sphere Schalkwijk. Door middel van de schilderijen van de bewoners en van Baukje zelf wordt een beeld geschetst van de wijk. De expositie van het project zal plaatsvinden van 10 september t/m 9 oktober in de Vishal in Haarlem.

In 2015 is Baukje Spaltro begonnen met het project City Spheres. In Nederlandse en Europese wijken schildert ze ‘de ziel van de wijk’. ‘Ook wel de ‘genius loci’’, vertelt Baukje. In een pop-up atelier in de desbetreffende wijk gaat ze drie weken aan de slag. ’s Ochtends wandelt ze door de wijk en ’s middags schildert ze haar blik op de wijk. In de laatste week presenteert ze lokaal haar gemaakte werk. Het bijzondere aan City Sphere Schalkwijk is dat voor het eerst de bewoners van de wijk ook mee kunnen schilderen. Door middel van workshops zullen ze een zelfgekozen stukje van Schalkwijk schilderen wat onderdeel zal uitmaken van het kunstwerk.

De workshops hebben deels al afgelopen jaar plaatsgevonden. Oorspronkelijk zou de expositie plaatsvinden in januari, maar door de huidige coronamaatregelen is deze verplaatst. Ondanks de lockdown gaat Baukje met veel enthousiasme door met haar project. ‘Het mooie cadeautje van dat het project uitgesteld wordt is dat ik nu meer tijd heb en dus ook meer deelnemers kan uitnodigen’, vertelt ze. ‘Ook wordt er nu een film gemaakt van het hele maakproces’.

In augustus en september organiseert Baukje workshops voor Schalkwijkers in Schalkwijk en in de Vishal. Deelname is gratis en via info@spaltro.nl. Alle werken zijn te zien tussen 10 september en 9 oktober 2022 in de Vishal. Op baukjespaltro.com of devishal.nl vind je de laatste informatie over ontwikkelingen van dit project.

Over de auteur

Lisa Kattenberg

Lisa Kattenberg is 19 jaar oud en eerstejaars journalistiekstudent aan de Hogeschool van Utrecht. Ze is erg benieuwd naar wat deze studie haar zal brengen en kijkt er naar uit om dit jaar te ontdekken waar haar interesses liggen. 'Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.' - Pippi Langkous

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *