Quarantaineregels zorgen voor minder personeel in supermarkten

Quarantaineregels zorgen voor minder personeel in supermarkten

Plus Supermarkt

BOLLENSTREEK – De geur van versgebakken croissantjes is het eerste wat je opvalt als je de Plus Supermarkt in Voorhout binnenloopt. Het is vrijdagmiddag, een drukke dag voor supermarkten. Bij de ingang moet er even gewacht worden tot er weer nieuwe mandjes liggen om mee de winkel in te nemen. Het duurt even voor er een caissière met een vermoeide blik in haar ogen, bijna rennend een stapel mandjes komt brengen. Binnen een seconde staat ze alweer op haar werkplek. De drukte in de supermarkt doet deze caissière niet veel goeds. Met een vermoeid gezicht loopt zij naar een klant toe. ‘Goedemiddag, steekproef controle meneer.’ Zuchtend controleert de caissière de boodschappen van de man.

‘Door de oplopende besmettingen komen steeds meer werknemers thuis in quarantaine te zitten,’ vertelt Joop van Dijk, eigenaar van de Plus Supermarkt Voorhout. Supermarkten willen dat supermarktmedewerkers niet in quarantaine hoeven als zij geen klachten hebben, ook als ze ongevaccineerd of ongeboosterd zijn, aldus het NOS. Nu is de regel dat als een huisgenoot of een nauw contact positief is getest op corona, men in quarantaine moet en iedere dag een zelftest afneemt. ‘Veel van de jongeren die hier werken moeten in quarantaine terwijl zij geen klachten hebben. Ze kunnen niet komen werken waardoor wij nu ontzettend moeten puzzelen om planningen rond te krijgen. Soms staan wij zelfs noodgedwongen met te weinig man op de vloer.’

‘De laatste tijd moet je langer wachten in de rij.’

Een vrouw met een baret staat te wachten in de rij  bij de kassa’s. ‘De laatste tijd moet je langer wachten in de rij.’ Haar nog jeugdige gezicht toont voor haar leeftijd, veel rimpels. Een springerige donkerbruine krul komt van onder haar baret tevoorschijn. Ze stelt zichzelf voor als Anneke. Ze haalt een clipje tevoorschijn uit het zijvakje van haar tas. De krul maakt zij weer vast met het clipje. ‘Ik kom iedere vrijdagmiddag mijn boodschappen hier halen. Ik merk op dat er de laatste tijd weinig bezetting is op de kassa.’ Met een medelevende blik kijkt Anneke naar de caissière die met een verhit gezicht de producten één voor één scant. ‘Ik denk dat het komt door de oplopende besmettingen,’ vertelt Anneke met een fluisterstem.

Als de drukte een beetje voorbij is, vertelt de caissière aan de servicebalie dat er iedere dag in de groepsapp van werk wordt gevraagd of iemand die dag extra kan werken. ‘Ik merk aan mijn leidinggevende dat zij het erg druk heeft met het rond krijgen van de planningen.’ Het kabinet heeft bekend gemaakt dat sinds vrijdag 21 januari, er geen quarantaine regels gelden voor eenieder die minder dan een week terug een boosterprik hebben gehad of die acht weken geleden positief zijn getest op corona en die nu geen klachten hebben. Echter werken er veel jongeren in supermarkten. De boosterprik is nu alleen nog beschikbaar voor mensen ouder dan achttien jaar.

De drukte in de supermarkt neemt weer toe. Mensen met karren vol boodschappen haastten zich naar de kassa. Ze proberen een plek te bemachtigen in de alsmaar langer wordende rij. De caissière bij de servicebalie vraagt om versterking bij haar collega’s. Alle zelfscankassa’s geven een melding. Steekproef controle bij iedereen.

Over de auteur

Zulkaida Isaqzai

Leuk dat je een kijkje neemt op een van mijn artikelen. Mijn naam is Zulkaida Isaqzai en ik ben 18 jaar oud. Ik houd superveel van schrijven en lezen en van persoonlijke verhalen van mensen. Door mijn passie hiervoor, ben ik journalistiek gaan studeren. One day the girl with the books, becomes the woman writing them...

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.