Who watches the Watchmen?

Who watches the Watchmen?

Joe Rogan, wie heeft tegenwoordig niet van hem gehoord. Wie de afgelopen week ook maar vijf minuten op het internet heeft gezeten heeft vast al gehoord over hoe Spotify 113 afleveringen van zijn populaire podcast ‘The Joe Rogan Experience’ heeft verwijderd. Dit naar aanleiding van de foute informatie die hij heeft verspreid omtrent het corona virus en dan natuurlijk het gebruik van het ‘N-woord’. Iedereen is het er wel over eens dat je dit woord maar beter kan vermijden. Dit met goede redenen. Het woord wordt al eeuwenlang gebruikt om de donkere gemeenschap te ondermijnen en te kleineren. Rogan claimt het woord nooit te hebben gebruikt om een persoon te beschrijven of te kwetsen

Spotify

Ik wil het over de discussie hebben die door dit hele dilemma weer is aangewakkerd. Velen vragen zich af of Spotify de afleveringen wel had moeten verwijderen en noemen het censuur, het ging om zijn eigen mening en hij wilde er niemand pijn mee doen. Anderen vinden dat het verspreiden van misinformatie en het gebruik van zogeheten ‘racial slurs’ nooit moeten worden toegestaan. Ik vind dit ontzettend gevaarlijk. Ik ben fel tegen het gebruik van dit soort woorden om mensen te denigreren maar, een totaal verbod is te extreem. Er moet een grens liggen op wat je verbiedt en wat je toelaat. Moeten we het woord ook in films en muziek gaan verbieden? Wordt het woord dan in documentaires ook verboden? Moet er een totaal verbod komen? Ik denk dat alles bespreekbaar moet zijn, dus ook dit. Zolang het maar in de juiste context gebeurt.

YouTube

Deze discussie is niet alleen verbonden met Covid en racial slurs. Met name YouTube is de afgelopen jaren alleen maar meer videos gaan censureren en verbieden. Dit doen ze op verschillende manieren. Soms worden video’s simpelweg van het platform verwijderd, maar soms gaat het heel subtiel door ‘demonetisatie.’ Hierdoor verdienen creators geen geld met de video. Welke woorden en uitspraken er wel of niet mogen is ook heel onduidelijk. Scheldwoorden worden over het algemeen gedometiseert maar, daar blijft het niet bij. Ook video’s met een andere politieke mening dan het toch wel vrij linkse YouTube worden verwijderd. Een voorbeeld hiervan is een video van de speech van de Oostenrijkse Herbert Kickl van de partij FPÖ, waarin hij de Corona maatregelen van Oostenrijk bekritiseerd, die door YouTube werd verwijderd omdat hij desinformatie zou verspreiden. Zelfs documentaire video’s over historische gebeurtenissen worden verwijderd. In 2019 zijn er honderden video’s over de opmars van het nazirijk maar ook de Koude Oorlog en Vietnamoorlog verwijderd omdat ze ‘extreem rechts gedachtengoed’ zouden verspreiden. Terwijl ze gepost waren door docenten die de video’s in hun geschiedenislessen gebruikten.

Hoe kan het beter

YouTube en Spotify zijn de grootste video en muziek streaming diensten op het internet, gezamenlijk hebben ze meer dan 2,3 miljard gebruikers. Deze tech giganten beslissen nu zelf wat ze wel en niet toelaten op hun platform en we hebben al gezien dat ze soms hun eigen politieke agenda pushen. Een potentiële oplossing hiervoor is wetgeving die de vrijheid van meningsuiting van gebruikers beschermd, een commissie van toezicht die hier op handhaaft en wat misschien wel het belangrijkste is, is dat we allemaal wat meer aandacht besteden aan de context van een video of uitspraak. Niet alles over een kant scheren en bewuster met deze platforms omgaan.

Over de auteur

Arend-Jan Onderwater

Arend-Jan is vooral geïnteresseerd in politiek en actualiteiten. Hij kijkt met een Kritische blik naar de wereld en hoopt ooit politiek verslaggever te worden.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *