Groene bushokjes komen ook naar de Haarlemmermeer

Groene bushokjes komen ook naar de Haarlemmermeer

Deze bushokjes krijgen komend jaar een groen dak.

HAARLEMMERMEER – De gemeente Haarlemmermeer gaat de bushokjes veranderen. Waar de bushokjes nu nog glazen daken hebben, gaat dat het komende jaar veranderen. Maar liefst vijftig bushokjes verspreid over de hele Haarlemmermeer krijgen een groen dak. Dit zorgt voor ruim 600 vierkante meter extra groen.

Nieuwe exploitant

De nieuwe bushokjes worden de komende tijd geleverd door een andere exploitant dat de gemeente nu heeft. De vorige overeenkomst over de bushokjes liep af op 1 april 2021.  Met deze overeenkomst werden er nog normale bushokjes geleverd. Sinds die tijd was het nog niet nodig om nieuwe bushokjes te plaatsen. Nu is er een overeenkomst met een andere exploitant,  deze nieuwe exploitant levert bushokjes met groene daken.

De gemeente Haarlemmermeer heeft dus uiteindelijk ook gekozen voor de groene daken. Volgens wethouder Marja Ruigrok is het een samenkomst van een nieuwe exploitant en het huidige regeerakkoord. Bij de vorige exploitant was het nog niet zeker of de groene bushokjes zouden gaan werken. Er werd dus nog terughoudend naar groene bushokjes gekeken.

In het huidige regeerakkoord is het de bedoeling dat er in 2030 55% minder CO2-reductie is. De gemeente Haarlemmermeer is dus ook gemotiveerd om klimaatvriendelijker te worden. ‘We hebben gevraagd bij de nieuwe exploitant of we met de nieuwe bushokjes wat klimaatvriendelijker konden zijn. Door deze bushokjes krijgen we in ieder geval al meer groen in de Haarlemmermeer,’ legt Marja Ruigrok uit.

Succes

In Utrecht staan sinds de zomer van 2019 ook al groene bushokjes. Dit was een erg groot succes. De groene bushokjes gingen de hele wereld over. Media uit verschillende landen kwamen naar Utrecht om de groene bushokjes te bewonderen. Andere gemeentes hebben dit voorbeeld al eerder gebruikt om ook over te gaan op groene bushokjes. Deze gemeentes doen dit ook om beter voor het klimaat en milieu te zijn. De gemeente Haarlemmermeer gaat dus nu ook over op groene bushokjes. De gemeente hoopt ook dat de groene bushokjes een groot succes worden.

Sedum

De daken van de bushokjes bestaat uit een laag sedum. Op redelijk veel huizen of op schuren is er altijd een laagje groen te zien, dit is sedum. Sedum is een vetplantenfamilie die op het noordelijk halfrond groeit. Het is een vetplant wat goed tegen droogte kan en het kan tot maar liefst 20 liter water vasthouden. Het kan dus goed tegen verschillende types weer. In Nederland hebben we wissel vallend weer. Doordat de wortels van de plant niet diep gaan en niet veel ruimte nodig hebben, heeft de gemeente gekozen voor sedum.

Marja Ruigrok vertelt op de site van de gemeente Haarlemmermeer op hoe sedum werkt. ‘Sedum vermindert fijnstof, bergt regenwater en bestrijdt hitte. Daarnaast vergroot het de biodiversiteit. Bijen en vlinders komen er graag op af.  Ik ben blij dat we met deze innovatie bijdragen aan de verduurzaming van Haarlemmermeer.’

Een nadeel van een sedumdak is dat er maar een beperkt aantal planten op een sedumdak kan groeien. Veel planten hebben wortels die vaak alle kanten op gaan in de grond. Bij een bushokje is dit niet mogelijk. Daarnaast is er altijd een mogelijkheid dat de wortels te groot worden. Dit kan dan leiden tot scheuren in het dak van het bushokje.

Over de auteur

Wesley Schröder

Wesley (18). Als student aan de Hogeschool Utrecht ben ik nu bezig aan mijn tweede jaar Journalistiek. Met mijn kennis van Duits voetbal en mijn interesse in sport over het algemeen maak ik journalistieke producties die mensen interessant vinden om te lezen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *