huizenmarkt gaat alleen nog maar meer stijgen, ondanks lichte daling in december

huizenmarkt gaat alleen nog maar meer stijgen, ondanks lichte daling in december

huis met een te koop bord in Bentveld.

HAARLEM-Huizenprijzen gaan voor Haarlemmers alleen nog maar verder stijgen de komende jaren. De gemiddelde huizenprijs is alleen vorig jaar al met 15% gestegen. De verwachting is dat het in 2022 met 11,3% verder gaat stijgen ondanks een lichte daling van gemiddeld 0,5% in Haarlem en Heemstede.

Volgens makelaar Maarten van Vliet is die daling in Haarlem en omgeving logisch verklaarbaar. ‘In december zelf is het altijd een rustigere maand waar veel feestdagen in zitten, waar mensen niet zomaar hun huis willen verkopen of een huis willen kopen’. Zo’n daling komt in december dus vaker voor en is ten opzichte van de stijging verwaarloosbaar, maar wat gaat de toekomst brengen voor de huizenmarkt en de starters?

Uit cijfers van de Huizenzoeker blijkt dat de gemiddelde vraagprijs voor een huis in Haarlem de afgelopen maand van €446.892 naar €487.500 is gestegen. Dat is een stijging van 8,33% ten opzichte van vorige maand. Het aantal verkochte woningen zit in januari rond de 60 huizen, dat is een daling van 60,90% ten opzichte van de maand ervoor. Wat je dus ziet in deze cijfers is dat de vraagprijs steeds hoger wordt, maar het aantal woningen wat verkocht wordt steeds lager. De kansen voor starters liggen hiermee dan ook veel lager.

Nu de verkiezingen eraan komen is het ook belangrijk om te weten wat de partijen van plan zijn wat betreft wonen in Haarlem. In de meeste verkiezingsprogramma’s staat dat de bouw van (sociale) huurwoningen omhoog moet en dat een groot percentage van de nieuwbouwwoningen moet bestaan uit sociale huurwoningen speciaal voor de starters. Van de huurwoningen die onder de huidige gemeenteraad nog gebouwd worden is er weinig tot niets betaalbaar voor de starter.

Om het makkelijker te maken voor de starter heeft gemeente Haarlem wel een opkoopverbod aangenomen. Dit houdt in dat sinds 1 januari 2022 op sommige plekken investeerders geen huizen mogen opkopen. De gemeente Haarlem heeft besloten dat het voor heel Haarlem gaat gelden. Deze opkoopbescherming gaat gelden tot een bedrag van €389.000. De investeerders kopen deze huizen vaak om ze vervolgens te verhuren, maar ook dat gaat lastiger worden. Zo moet je eerst vier jaar in het gekochte huis wonen, voordat je het mag verhuren. Er moeten er wel vergunningen aangevraagd worden. Deze wet is geldig voor vijf jaar, daarna gaan ze evalueren en kijken hoe de situatie dan is.

Het opkoopverbod kan op de huizenmarkt in de toekomst echter wel voor problemen zorgen. De investeerders bouwen deze huizen om tot huurwoningen. Nu kan dat bijna niet meer omdat ze geen huizen meer kunnen opkopen. Dit kan leiden tot een tekort aan huurwoningen op de woningmarkt in de toekomst.

Dit opkoopverbod is ingezet door de nieuwe minister van wonen, Hugo de Jonge. Inmiddels heeft 60% van de gemeentes een zelfwoonplicht en/of een opkoopverbod om zo investeerders en beleggers tegen te gaan.

kijk hieronder naar de video van Floortje Hoogkamer die in gesprek gaat met makelaar Maarten Van Vliet.

Over de auteur

Zus Veldkamp

Zus Veldkamp (2003) is beginnend journalist met een passie voor sport. ‘Van jongs af aan betrok mijn vader mij in de autosport wat nu uitgebloeid is tot een grote liefde voor de Formule 1. Daarnaast heb ik ook een ruime interesse in de politiek en wil ik graag weten hoe de maatschappij in elkaar steekt.’

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *