Vogelenbuurt teleurgesteld in communicatie van gemeente

Vogelenbuurt teleurgesteld in communicatie van gemeente

Foto van de Romeinenstraat Rechten: Mette Woolthuis

HAARLEM – De 25 bomen die in de Vogelenbuurt worden geplant, leveren flink wat verwarring op onder de buurtbewoners. Volgens hen is de communicatie met de gemeente hierover niet op de juiste wijze verlopen. De plaats, soort en hoeveelheid van de bomen vinden zij een moeilijk te begrijpen keuze.

Vanaf half december worden er in opdracht van Gemeente Haarlem bomen geplant in de meest versteende wijken van de stad. Hiermee hopen zij voor vergroening te zorgen en eventuele hittestress tegen te gaan. In juli kregen de bewoners van de desbetreffende straten de gelegenheid om een keuze te maken uit een selectie van boomsoorten. Bert-Jan Rip, voorzitter van Wijkraad Dietsveld-Vogelenbuurt, vindt de datum om dit te communiceren ongelukkig gekozen. ‘Veel bewoners waren rond deze tijd op vakantie, waardoor er nauwelijks reacties kwamen. Ook hebben ze ons niet in de keuze betrokken, terwijl wij dicht bij de bewoners staan’, aldus Bert-Jan.

Klaas Heddema woont in de Romeinenstraat, een van de straten waar de bomen komen te staan. Hij vertelt dat de gemeente na juli niks meer van zich heeft laten horen. ‘Er heerste volledige radiostilte tot twee weken geleden. Toen kregen alle bewoners van de straat een brief die veel onrust zaaide’, vertelt hij, ‘In de Leeuwerikstraat is deze brief te laat aangekomen, waardoor er onaangekondigd een graafmachine voor de deuren stond. De bewoners werden compleet overvallen.’ In de brief die de bewoners van de Romeinenstraat kregen, werd verteld dat er vijftien bomen in de straat komen, in plaats van de drie waar in juli over werd gesproken. Op de site van de gemeente is dit plan al eerder aangepast, maar weinig bewoners wisten van het bestaan van deze pagina af.

Ook is er volgens buurtbewoner Rutger Visser niet geluisterd naar de meningen van bewoners over de boomsoort. De boom die nu wordt geplant in de Romeinenstraat, is een behoorlijk forse boom, namelijk de iep. Deze keuze roept dan ook vraagtekens bij hem op. ‘Ik ben bang dat de ruimte ten koste gaat van parkeerplaatsen en de begaanbaarheid voor minder valide mensen.’ Arda Paap, buurvrouw van meneer Visser, maakt zich met name zorgen over de wortels van de bomen. Ze verwacht dat deze schade zullen brengen aan haar huis. ‘Ik vind bomen in de straat een ontzettend leuk idee, maar het moet wel praktisch blijven’, aldus Arda. Een zorg die veel bewoners met elkaar delen is het rendement van hun zonnepanelen, zo ook Klaas. ‘Als de bomen zijn volgroeid, zullen de zonnepanelen minder licht vangen. Dat is in tegenspraak met een gemeente die in 2030 van het gas af wil. Ik vraag me daarom af in hoeverre Haarlem hier écht groener mee wordt.’ Kortom, de frustratie onder de buurtbewoners ligt hoog. ‘Deze communicatie is echt bedroevend slecht’, aldus Rutger. Arda sluit zich hierbij aan. ‘Ik voel me in de maling genomen. De gemeente doet alsof we inspraak hebben, maar ondertussen maken ze hun eigen plan.’

Het commentaar van de gemeente volgt maandag 21 februari.

Over de auteur

Mette Woolthuis

Mette Woolthuis is 17 jaar en zit in het eerste jaar van de opleiding Journalistiek in Utrecht. Haar hele leven woont ze al in Haarlem, maar dit jaar gaat ze onderzoeken wat er nou écht speelt in haar woonplaats. ''Ik ben altijd al nieuwsgierig geweest naar de wereld om me heen.''

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.