Nieuwe partijen in gemeente Haarlemmermeer, maar wat hebben ze te bieden?

Nieuwe partijen in gemeente Haarlemmermeer, maar wat hebben ze te bieden?

De gemeente verkiezingen komen er weer aan, zo ook in de gemeente Haarlemmermeer. In de Haarlemmermeer doen er dit jaar 3 nieuwe partijen mee. Forum voor Democratie, Belang van Nederland (BVNL) en Lijst 12, maar wat hebben deze nieuwe partijen te bieden in de gemeenteraad?

Forum voor Democratie (afgekort: FVD) is inmiddels landelijk bekend bij de meeste burgers, alleen zijn ze niet in elke gemeenteraad te vinden, zo ook in de gemeente Haarlemmermeer, tenminste in de vorige jaren. In 2022 is de FVD één van de nieuwe partijen binnen de gemeenteraad van de Haarlemmermeer. Landelijk wilt de FVD zich vooral focussen op de volgens hen achterliggende oorzaak van de grote problematiek in Nederland. Volgens de FVD is dat namelijk het oude politieke systeem, dat stamt namelijk uit 1848, dus is dat volgens hen toe aan verandering.

In de Haarlemmermeer heeft de FVD 6 punten die ze willen inbrengen bij de gemeenteraad. Dat zijn, niet nog meer datacenters in de Haarlemmermeer, plekken creëren waar de jeugd kan socialiseren, macht terug naar de burger: bindende referenda en gekozen burgemeester, nooit meer vrijheidsbeperkende maatregelen en QR, veiligheid waarborgen: nooit op verzoek van de landelijke politiek een AZC openen, lagere energierekening; niet van het gas af.

Belang van Nederland (afgekort: BVNL) is ook nieuw in de gemeenteraad. Gemeente Haarlemmermeer is 1 van de 6 gemeentes waar BVNL in de gemeenteraad zit. Op de site van de partij staat: ‘BVNL is een partij die vindt dat iedere Nederlander gelijkwaardig is, ongeacht overtuiging, geloof, ras of geslacht. Wij stellen het belang van Nederland altijd voorop, maar zijn bereid tot samenwerking met andere landen, of het nu om handel gaat of om de bestrijding van internationale criminaliteit en grensbewaking’.

Lijst 12 is de laatste nieuwe partij in de gemeenteraad van de Haarlemmermeer. Lijst 12.

Chandra Jankie, lijsttrekker van Lijst 12, vertelt ons dat Lijst 12 zich onderscheid van de partijen, dat komt doordat Lijst 12 een gender neutrale partij is. Jankie legde het uit als  niet tot een stroming behorend. Zo zijn ze dus niet progressief of conservatief.

Lijst 12 heeft een uitgebreide lijst met actiepunten, die lijst is als volgt:

transparantie, integriteit en kwaliteit van bestuur.
Optimaal geluksgevoel voor alle inwoners van de Haarlemmermeer en gelijke behandeling.
Betaalbare huisvesting in de Haarlemmermeer, zelfbewoningsplicht bij aankoop nieuwbouwwoning.
Balans tussen wonen-groen-infrastructuur.
Goede voet- , fietspaden en wegen.
Openbaar vervoer.
Veiligheid in de openbare ruimte en het verkeer.
Openbare toiletten in winkelcentra.
Sport voor kinderen met en zonder beperking gesubsidieerd door de overheid; zwemles op de basisschool.
Strijd tegen armoede: levensmiddelen en tegengaan “menstruatie armoede” door daarvoor de middelen kosteloos ter beschikking te stellen.
Steunpunt voor mensen die in de moeilijkheden komen door Corona.
Geïnstitutionaliseerde participatie (wijk-, dorpsraden, participatieraad etc.) middels loting in plaats van werving.
Herverdeling van middelen van de gemeente: stoppen met ver”callcenter”isering, ver”manager”isering en ongecontroleerde digitalisering.

Jankie wilt met haar partij bereiken dat er meer naar de lokale bevolking wordt geluisterd. ‘Dit is een gemeente waarbij het bestuur voornamelijk naar zichzelf luistert’.

Jankie vertelt dat ze heel blij zou zijn als ze 2 zetels overhoud aan de verkiezingen. ‘ik woon al heel lang in deze gemeente, dus ik denk dat ik daarmee wel een zetelbasis heb gecreëerd.

Kijk hieronder naar het interview met Chandra Jankie, lijsttrekker van blanco lijst 12

Over de auteur

Arend-Jan Onderwater

Arend-Jan is vooral geïnteresseerd in politiek en actualiteiten. Hij kijkt met een Kritische blik naar de wereld en hoopt ooit politiek verslaggever te worden.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *