Haarlemse politieke partijen nemen basisinkomen op in partijprogramma

Haarlemse politieke partijen nemen basisinkomen op in partijprogramma

Bron: Pexels

HAARLEM – Politieke partijen OPHaarlem, JouwHaarlem, GroenLinks Haarlem en Actiepartij Haarlem schrijven in hun partijprogramma voor de komende gemeenteraadsverkiezingen open te staan voor een experiment met het basisinkomen in de stad. Maar de meningen in de Haarlemse politiek verschillen over het onderwerp en het college heeft de afgelopen jaren gekeken naar oplossingen rond het basisinkomen. 

Iedere maand een vast bedrag voor inwoners uit de gemeente Haarlem, ongeacht inkomen, vermogen of samenstelling van het huishouden en weg met alle toeslagen en subsidies naar burgers. De discussie over deze vorm van inkomsten gaat ver terug in de tijd, maar is na het landelijke schandaal van de toeslagen affaire weer helemaal een hot topic.

Binnen de Haarlemse politiek zijn er meningsverschillen over een experiment met dit middel. Zo vindt bijvoorbeeld Louise van Zetten, lijsttrekker van Hart voor Haarlem, het regelen van een basisinkomen echt een taak van de landelijke overheid. ‘Wij kunnen als gemeentelijke politiek niet ineens aan inkomenspolitiek gaan doen. Ik denk ook dat er veel andere problemen zijn die we beter eerst op kunnen lossen. Daarnaast moet het aantrekkelijk blijven om te werken, het is naar mijn mening goed dat mensen worden betrokken in het arbeidsproces en niet de hele dag thuis zitten, al is dat maar voor je eigen bestwil,‘ aldus de nestor van de raad. 

Daarentegen ziet de partij Trots Haarlem van raadslid Jacques Amand een basisinkomen voor de Haarlemmer wel zitten. ‘We moeten beginnen bij de lage- en middeninkomens, door de stijgende gas- en olieprijzen kan namelijk ook de middenklasse nauwelijks meer rondkomen. Uiteindelijk willen wij een basisinkomen voor iedereen.’ Lijsttrekker van JouwHaarlem Moussa Aynan is het met zijn collega eens. ‘Door het huidige beleid voelen mensen zich gekleineerd en belemmerd. Werklozen moeten elke week solliciteren, ook voor banen waar ze geen interesse in hebben, dit maakt hen ongemotiveerd. Door het invoeren van een basisinkomen krijgen inwoners meer vertrouwen in zichzelf en kunnen ze in alle rust op zoek naar een baan die bij ze past. Ook verminderd het basisinkomen de bureaucratie in de gemeente. Toeslagen en vergoedingen hoeven hierdoor niet meer uitgekeerd te worden, iedere burger krijgt per maand een vast bedrag.’

Opvallend is dat in het Haarlemse coalitieprogramma Duurzaam Doen van partijen GroenLinks, PvdA, CDA en D66 het voornemen staat te gaan experimenteren met het basisinkomen in Haarlem, maar verder dan een informatienota in 2018 is het niet gekomen. Huidig wethouder van Sociale Zaken, Floor Roduner (PvdA), geeft aan dat een experiment met het basisinkomen in Haarlem simpelweg niet uitgevoerd kan worden. ‘De optie van een basisinkomen, is voorbehouden aan een aantal gemeenten die daar ook vanuit het ministerie een vrijstelling voor hebben gekregen. Wij hebben die ruimte niet, wel hebben we deze experimenten gevolgd en een aantal dingen in Haarlem toegevoegd: het regelluw maken van de verdere bijstand, dus de mogelijkheid om parttime te ondernemen met behoud van uitkering, een uitkeringspauze van drie maanden bij werkervaring en een verkorte intake. Dus we doen binnen de gemeente al heel veel om de bijstand in ieder geval ook in de uitvoering prettig en toegankelijk te houden’, aldus Roduner. 

De experimenten waar Roduner het over heeft, zijn van 2017 tot 2019 uitgevoerd in de gemeenten Utrecht, Tilburg en Groningen. In deze gemeenten is onderzocht welke methode het beste werkt om bijstandsgerechtigden aan het werk te krijgen. Dit deden ze door met een regelarme bijstand te werken: deelnemers zouden mogen bijverdienen en ontslagen worden van de verplichte tegenprestatie die verbonden zit aan de participatiewet. De onderzochte alternatieven lijken beter te werken maar de verschillen zijn klein. De Utrechtse wethouder Linda Voortman stelt in ieder geval dat het rijk meer moet investeren in het begeleiden van bijstandsgerechtigden in hun zoektocht naar een baan, maar concrete ideeën over een daadwerkelijk basisinkomen zijn uit deze nationale onderzoeken niet voortgekomen.  

Hieronder kunt u het volledige interview bekijken van Shannon Knaap met Louise van Zetten, lijsttrekker van Hart voor Haarlem, over het experimenteren met het basisinkomen.

 

Over de auteur

Nick Vink

Nick Vink (19) is een enthousiaste journalist in opleiding. Nick is geïnteresseerd in van alles en nog wat, je kunt van Nick tekst- en audioverslagen op de Mug verwachten, waar Nick en de lezer iets van op zullen steken! 'Ik wil de wereld beter leren kennen en verhalen vertellen'

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *