Rechtstreex zorgt voor verse boodschappen in Katwijk

Rechtstreex zorgt voor verse boodschappen in Katwijk

Bakken met verse groenten. Afbeelding: Pexels

KATWIJK – Wijkchef Sanne en leerlingen van het Vakcollege Rijnmond zorgen ervoor dat elke vrijdagmiddag verse boodschappen op te halen zijn tussen 15:00 en 18:00 uur. Dit doen zij zodat er een eerlijke prijs voor iedereen is, er geen voedselverspilling is en er toegang is tot vers en gezond voedsel dat met aandacht is geproduceerd door boeren en makers.

Vanaf 2 maart is het mogelijk om je boodschappen in Katwijk te bestellen via de website. Er wordt wekelijks een nieuwsbrief opgestuurd door Rechtstreex, hierin vermelden zij welke producten er beschikbaar zijn voor de komende week. Op de website is het naast het bestellen van producten ook mogelijk om te zien waar de producten vandaan komen. Vrijdag 4 maart gaat het van start en kunnen de eerste boodschappen opgehaald worden, zolang het voor woensdag besteld is.

Doordat Rechstreex werkt met boeren en makers uit Nederland zorgt dat ervoor dat je weet waar de producten vandaan komen. Wat Rechtstreex belangrijk vindt is, is dat het duidelijk is dat zij lokaal en transparant zijn. ’Lokaal bedoelen we dat alle producten die wij verkopen uit een cirkel van 40 kilometer rondom Den Haag komen, zodat wij de producten zelf kunnen ophalen bij de boeren en makers. Met transparant bedoelen wij dat wij precies weten hoe onze boeren de producten maken, dat betekent dat er geen gekke stoffen worden gebruikt dat de mensen die ervoor werken goed betaald en behandeld worden en elk stapje in het proces maken wij duidelijk aan de klant’, vertelt wijkchef Sanne.

Via de website is het mogelijk om te zien waar het product vandaan komt, hoe het is verdeeld, hoeveel kilometer ervoor zijn gemaakt, of het onbespoten of biodynamisch is. Dit zorgt voor transparantie met de klant. ‘Als je bij de Albert Heijn een paprika gaat kopen dan is het moeilijk om te ontdekken waar die vandaan komt, of die bespoten is, en hoeveel kilometers er zijn gemaakt. Bij ons kan je daar bijna niet om heen’, aldus Sanne.

Samen met de leerlingen van het Vakcollege Rijnmond zal bij het lunch café ’t Klaslokaal de boodschappen klaargezet worden. Op deze locatie kunnen de boodschappen afgehaald worden. Daarnaast doen de leerlingen bij het café ervaring op. Zo leren zij om bestellingen op te nemen, lunches klaar te maken en worden alle producten die in het café verkocht worden op school gemaakt.

75% van ons voedsel komt uit het buitenland blijkt uit het artikel van RTL-Nieuws. Hieronder vallen koffie, olieproducten, maar ook granen en veevoer voor de zuivel- en vleesindustrie. Doordat de producten van Rechtstreex allemaal lokaal zijn en er minder kilometers voor gereden moeten worden zijn de producten verser met een zo laag mogelijke milieubelasting. Daarnaast zijn de producten allemaal seizoensgebonden, dit zorgt allemaal voor een duurzame manier van boodschappen doen.

Over de auteur

Wafae Hammoudi

Wafae Hammoudi (21) woonachtig in Haarlem en student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Wafae wil via de journalistiek zoveel mogelijk nieuwe mensen en culturen leren kennen en dit doormiddel van tekst en video naar buiten brengen. 'Ik vind het heel belangrijk om altijd open-minded te zijn en het verhaal van verschillende perspectieven te bekijken'.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *