Wat te doen met honderd zes miljoen?

Wat te doen met honderd zes miljoen?

De verwarming staat aan, eveneens als de tv. Duizenden pixels maken samen het blauwe pak van Chantal Janzen extra scherp. Ze vertelt over de slachtoffers in Oekraïne, terwijl ze met een beteuterd gezicht de autocue leest. Mijn gedachten dwalen af. De oorlog in Oekraïne lijkt de laatste weken de enige misstand in de wereld, alsof we allemaal vergeten zijn wat er op hetzelfde moment gebeurt in Syrië of welke beschuldigingen er tegen Marco Borsato en Jeroen Rietbergen gedaan zijn.

Uiteindelijk is er op 7 maart €106.200.773 opgehaald voor de slachtoffers in Oekraïne. Mooi dat mensen wakker worden en zich beseffen dat oorlog geen grenzen kent, toch vind ik het raar dat deze mate van solidariteit en verbondenheid niet voorkwam toen de Taliban Afghanistan binnenviel of wanneer de slachtoffers van de toeslagen affaire een gezicht kregen. Toen VVD op dezelfde dag om 15:30 tweette dat Oekraïense vluchtelingen ‘echt’ zijn, kreeg ik sterk het vermoeden dat alle andere vluchtelingen in hun ogen ‘nep’ lijken. Het onderscheid maken tussen slachtoffers van verschillende situaties is onjuist en oneerlijk.  In plaats van deze mensen te labelen als ‘echt’ of ‘nep’, kunnen we veel beter luisteren naar de verhalen die ze te vertellen hebben en hulp bieden. Want iedereen verdient een gelijke kans.

Dit geldt niet alleen voor vluchtelingen uit oorlogsgebieden, maar ook voor slachtoffers van de eerder genoemde toeslagen affaire of van de aardbevingen in Groningen. Stel je voor, een benefietavond op nationaal tv voor de slachtoffers van de toeslagen affaire. Chantal Janzen in hetzelfde blauwe pak, Davina Michelle die een nieuw lied zingt over geldzorgen of Wendy van Dijk die langs verschillende goede doelen gaat om geld inzamelen voor dakloze Nederlanders. Met de gele bus gaat ze langs alle instanties die even hard hun best doen én aan het eind van de avond is er 106.200.773 euro opgehaald. Dat is toch even mooi!

Over de auteur

Floortje Hoogkamer

Floortje Hoogkamer, beginnende journalist en een spring-in-'t-veld. Vanaf jongs af aan is ze al nieuwsgierig naar wat de wereld haar te bieden heeft. Ze hoopt dat haar verhalen mensen aan het denken gaan zetten. "Het maakt niet uit welke gebeurtenis je beleeft, alleen hoe je er op reageert!"

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *