Stichting Engagement wil meer aandacht voor amateurkunst

Stichting Engagement wil meer aandacht voor amateurkunst

Foto: Sil Moison (Ronald Brouwer en Hans Geerdink)

HAARLEM- Ronald Brouwer en Hans Geerdink willen met Stichting Engagement meer aandacht krijgen voor de amateurkunst. Ze vinden dat de kwaliteit van amateurkunst erg wordt onderschat.  Op 2 en 3 april komt een evenement in De Pletterij in Haarlem om amateurkunstenaars in de schijnwerper te zetten.

Ronald Brouwer en Hans Geerdink hebben de handen ineengeslagen om een bijdrage te leveren aan de amateurkunst in Haarlem en omgeving. Met Stichting Engagement organiseren de mannen een evenement. Hier worden op zaterdag 2 en zondag 3 april in twee zalen met podia verschillende kunstvormen tentoongesteld en ongeveer vijftig amateurkunstenaars uitgenodigd om hun werk te laten zien.

Om de aandacht te trekken zijn de mannen vooral gaan flyeren en natuurlijk de amateurdocenten, buurt- en wijkcentra en de media aanschrijven. ‘Hoe krijg je nou echt mensen geïnteresseerd? Nou door iets anders te doen dan wat iedereen doet. Wij hebben een thema bedacht Passie=Fictie? en door alle kunstdisciplines te combineren wordt het evenement veel aantrekkelijker’, aldus Brouwer. Ze maken dus een soort bundeling van dans, muziek, poëzie, amateurtoneel en (beeldende) kunst.

‘Het is heel inspirerend om andere amateurkunstenaars te ontmoeten en om te kijken naar raakvlakken, tegenstellingen en overlappingen. Wij zoeken bewust naar combinaties van kunst en hanteren een thema zodat juist die interactie zichtbaar wordt’, aldus de mannen.

‘Wat wij doen is proberen mensen te verbinden’, vertelt Brouwer. Ook willen ze met de stichting een back-up zijn voor de wijkraden. Als zij iets willen organiseren dan staat stichting Engagement open om te helpen. ‘We willen ook dat de politiek meer rekening met amateurkunst gaat houden, zodat dit soort organisaties, verenigingen en stichtingen makkelijker gesubsidieerd worden’, aldus Geerdink.

Het ontstaan van de samenwerking

Ronald Brouwer en Hans Geerdink hebben beide een geschiedenis in de kunstwereld. Brouwer had een winkel in de Gierstraat dat Kunst & Cappuccino heette. De winkel is door de pandemie gesloten. Geerdink is sinds zijn pensionering zelf amateurkunstenaar, en geniet als hobbyist volop van zijn nieuwe vaardigheden.

Brouwer plaatste een bericht op Facebook over waar zij mee bezig waren, namelijk de ambitie om stichting te worden. Astrid Hart zat in het bestuur van Stichting Engagement. De stichting was sinds 2005 gefocust op amateurtoneel en lag in het verlengde van waar de mannen mee bezig waren. Deze stichting heeft talloze producties gemaakt, en het bestuur wilde stoppen. Zo doende zijn Brouwer en Geerdink het nieuwe bestuur van de stichting. Door deze ontwikkeling heeft het duo een vliegende start kunnen maken en de stichting een nieuw leven ingeblazen.

Ze hebben een afspraak gemaakt met de eigenaar, namelijk dat wanneer Brouwer en Geerdink stoppen zij de stichting zullen doorgeven aan een andere groep enthousiastelingen. ‘Ik ben geen 25 meer, uiteindelijk moet de stichting naar mensen toe die jonger zijn dan wij, waardoor zij nog zeker twintig jaar volle bak er mee in de weer kunnen zijn’, aldus Geerdink.

De kunstwereld

In musea hangt meestal professionele kunst, maar waarom wordt daar vaak voor gekozen? Het Teylers Museum in Haarlem heeft een collectieplan. Dat betekent dat het museum bepaalde richtlijnen heeft, waar de kunstverzameling en de tentoongestelde kunst aan moet voldoen. Ze kijken bijvoorbeeld naar wat bij het Teylers Museum past, zoals de geschiedenis dat het museum al heeft. Ook spelen geld en schenkingen een grote rol voor de beslissing, voor welke kunst het Teylers Museum aanneemt. Hierdoor zijn er in principe geen amateurkunstwerken. Echter, worden er wel cursussen en workshops gegeven in het Teylers Museum. ‘We zien onszelf wel als een platvorm waar amateurkunstenaars inspiratie uit kunnen halen’, vertelt Terry van Druten hoofdconservator Kunstverzameling. ‘Wij hebben een programma lopen waarin wij schoolklassen uit de regio laten reageren op de kunst die wij tentoonstellen, waarna ze een kunstwerk maken. Deze resultaten zijn te zien in het café van ons museum’, vervolgt Van Druten. Het Teylers Museum is dus zeker bezig met amateurkunst, maar kiest op basis van een plan wat er in het museum komt te hangen. Expositieruimte De Vishal kijkt vooral naar kwaliteit van de kunst. Dit gaat, volgens artistiek coördinator Renée Borgonjen, samen met een naam, professionele kunst dus.

Over de auteur

Sil Moison

Sil Moison is een nieuwsgierige en leergierige student op de HU. Hij toont interesse in de verhalen van mensen. Een van zijn hobby's is fotografie. Door fotografie kijkt hij op een andere manier naar de wereld. Ook stelt Sil veel vragen, kritisch en scherp. "Hij stelt altijd zoveel vragen, journalistiek is echt iets voor hem" aldus een collega van Sil bij de Albert Heijn.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.