De BBH blijft oppermachtig in Hillegom, het CDA halveert

De BBH blijft oppermachtig in Hillegom, het CDA halveert

HILLEGOM- Bij de gemeenteraadsverkiezingen in de plaats Hillegom is de BBH van Frank Evers opnieuw de grootste partij geworden. Net als vier jaar geleden gaan zij na het behalen van bijna 37% van de stemmen met acht zetels de gemeenteraad van Hillegom in. Voor het CDA, de andere coalitiepartij in de gemeenteraad van Hillegom, was het een mindere avond. De partij van Karin Hoekstra zag haar zetels halveren van vier naar twee. Verder behoud Bloeiend Hillegom drie zetels, zijn er twee zetels voor de VVD en D66 en moet GroenLinks het doen met één zetel in Hillegom. De nieuwe lokale partij Hart van Hillegom behaald net als GroenLinks één zetel en debuteert daarmee in de gemeenteraad van Hillegom.

‘Ik had echt niet verwacht dat we onze acht zetels konden behouden, we hadden wel gehoopt en verwacht dat we zouden winnen, maar we hadden een klein verlies wel ingecalculeerd’, zegt Frank Evers na het horen van de uitslag. Frank ziet het succes van de verkiezingen vooral in de bereikbaarheid van zijn partij. ‘Ik heb twee winkels in Hillegom en als mensen iets kwijt willen over de politiek in Hillegom kunnen ze altijd in de winkels terecht, deze mogelijkheid heeft denk ik een grote rol gespeeld in het vertrouwen van de Hillegommer in de BBH’, duidt Frank Evers. Met welke partijen Frank Evers een coalitie wil gaan vormen laat hij nog even in het midden. ‘Ik ben nu nog zo gefocust op onze eigen zetels, morgen gaan we eerst maar eens met de fractie zitten om de uitslag te bespreken. Daarna gaan we verder kijken wat er mogelijk is.’

Voor het CDA was het ook in Hillegom een vervelende avond. De partij van Karin Hoekstra gaat van vier naar twee zetels. ‘We waren gewaarschuwd, we hoorde dat het minder zou worden voor het CDA en dat is hier duidelijk terug te zien. Ik heb van veel mensen gehoord dat ze landelijk niet meer op het CDA stemmen, maar dat ze dat lokaal wel van plan waren, helaas is dat in de uitslag niet terug te zien’. Hoekstra hoopt niet dat het tegenvallende resultaat een eventuele nieuwe termijn van coalitie met de BBH in de weg zou staan. ‘De BBH heeft wel goed gescoord, dus als zij met ons in gesprek willen staan wij daar zeker voor open’, aldus Hoekstra van het CDA.

Nu de verkiezingen zijn geweest gaat de BBH opzoek naar een partij of partijen waarmee zij een coalitie kunnen vormen. De gemeenteraad van Hillegom bestaat uit negentien zetels waarvan er dus al acht in bezit zijn van de BBH. De BBH heeft dus nog twee zetels nodig om een meerderheid te kunnen vormen in de gemeenteraad. Ondanks het verlies van het CDA is de partij van Karin Hoekstra een mogelijke optie voor een coalitie samen met de BBH. Beiden partijen kijken met een goed gevoel terug op de afgelopen vier jaar en dus word een nieuw termijn van samenwerken door beide partijen niet uitgesloten.

Verder heeft de BBH één logische optie over rechts en één logische optie over links. Via rechts is de VVD van Louise Pijnacker een optie. Pijnacker gaf na de verkiezingen al gelijk aan open te staan voor gesprekken met de BBH. ‘We hebben tijdens onze campagne al aangegeven dat we graag in de coalitie zouden willen meedraaien’, vertelt Pijnacker. Ook doelt Louise Pijnacker op het stemgedrag van de kiezer bij de landelijke verkiezingen. ‘Tijdens de landelijke verkiezingen werd er door de Hillegommer liberaal gestemd, een liberale partij in de coalitie zou dus voor de kiezer goed zijn’, vindt Pijnacker.

Over links zou de BBH kunnen kiezen voor D66 in de coalitie. De partij van Rory Semrek heeft het relatief goed gedaan en verdubbeld zijn aantal zetels van één naar twee. ‘We hebben laten zien met een verdubbeling van het aantal stemmen voor D66 Hillegom, dat we er toe doen. Dat zou dus ook kunnen inhouden dat we eventueel in de coalitie terecht kunnen komen’, vertelt Semrek.

Tot slot zouden alle landelijke partijen buiten de boot kunnen vallen wanneer de BBH in zee zou gaan met Bloeiend Hillegom. De partij van Ria Heemskerk behoud drie zetels en is daarmee de tweede grootste partij van Hillegom. Het behouden van drie zetels voelt toch als een verlies bij Bloeiend Hillegom. ‘Het heeft toch gebleken dat je met drie zetels niet altijd sterk genoeg ben, we hadden daarom op meer gehoopt’, concludeert Heemskerk . ‘We moeten gaan kijken met wie de BBH verder wil en dan zullen we de gesprekken aangaan.’

Wilt u zien wat de eerste reactie van de lijstrekkers was na het horen van de uitslag. Kijk dan vooral naar deze video:

Over de auteur

Jorn de Haas

Jorn de Haas is student op de hogeschool Utrecht. Al vanaf zijn 7de jaar wil Jorn journalist worden. In het begin was Jorn voornamelijk geïnteresseerd in de sportkant van de journalistiek, op latere leeftijd ontstond zijn interesse voor de politiek. Hij is de opleiding ingegaan met de gedachte: 'Als je in een doel gelooft zal je dat doel ook bereiken'.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *