Tinder voor huurwoningen nu ook in IJmond en Zuid-Kennemerland

Tinder voor huurwoningen nu ook in IJmond en Zuid-Kennemerland

Ruilmijnwoning.nl voor huurder die opzoek zijn naar een nieuwe passende woning.

IJMOND EN ZUID-KENNEMERLAND – Geïnteresseerden in woningruil kunnen vanaf 1 maart direct hun woning aanmelden op ruilmijnwoning.nl. In de regio IJmond en Zuid-Kennemerland introduceren woningcorporaties Brederode Wonen, Elan Wonen, Pré Wonen, Velison Wonen, Woningbedrijf Velsen en Ymere deze eenvoudige vorm van de woningruil van huurwoningen.

Ruilmijnwoning.nl is een site waar een huurder een woning kan ruilen tegen een andere huurwoning. Net zoals Tinder maak je een profiel aan en laat je zien dat er interesse is in een andere woning. Eenmaal gematcht bent kun je een afspraak maken om elkaars woning in het echt te gaan bekijken en de nodige documenten uit te wisselen. De woningcorporaties die zich bij het platform hebben aangesloten willen het gemak van woningruil ondersteunen en versterken.

‘Op het moment dat jouw woningcorporatie aangesloten is, heb je als woningzoekende een voordeel omdat alle informatie over de woning al bekend is. Je hoeft zelf niet meer uit te zoeken of je wel mag ruilen.’ Vertelt Maaike Wittenberg, manager van Stichting Woonservice Kennemerland.

Voorheen ging het vaak mis tussen mensen die graag wilde ruilen, zonder dat de woningcorporatie aangesloten was, dan bleek een woning bijvoorbeeld te worden gerenoveerd, gesloopt of verkocht. Hierdoor is er dan geen ruil meer mogelijk, omdat de woning voor een tijdje leeg komt te staan.

Ook verloren ‘ruilers’ hun inschrijftijd bij een woningcorporatie als er een ruil plaats vond. Dat is nu niet meer van toepassing. De gezamenlijke corporaties hebben besloten dat iedereen zijn inschrijftijd behoudt, hoe lang of kort ook. ‘Hierdoor komt het platform ook beschikbaar voor mensen die langer ingeschreven staan, we hopen dat er daardoor ook meer woningen beschikbaar komen’, Aldus Wittenberg. Maar ook als je woningcorporatie niet is aangesloten kun je je nog steeds adverteren en zoeken naar een woning bij ruilmijnwoning.nl, houd dan wel rekening dat de verhuurder altijd de definitieve beslissing maakt.

Voor nu is het platform bedoeld voor de doorstroom van sociale huurwoningen, maar binnenkort wordt er geprobeerd het duurdere huur segment te activeren. Maaike Wittenberg denkt wel dat er een toekomst in zit voor koopwoningen, maar er zijn nog een paar stappen te gaan voor dat zo ver is. Deze manier van ruilen is niet bedoeld om het woningtekort tegen te gaan, want er komen geen woningen bij. Het is bedoeld om de doorstroom van woningen te ondersteunen. Dit doen ze door het gemakkelijker te maken om van woningen te ruilen, hierdoor wordt het proces versnelt en is er meer doorstroom. Deze doorstroom betekent dat meer mensen in een gepaste woning kunnen wonen.

Uit onderzoek van RIGO ,Research en Advies Woon- werk- en leefomgeving, uit 20 oktober 2020 blijkt dat er in regio IJmond (exclusief Heemskerk) en Zuid-Kennemerland een gemiddelde inschrijfduur van 6 tot 9 jaar nodig is om aan een huurwoning te komen. Wel wordt er in de regio IJmond/Zuid-Kennemerland binnen de nieuwbouw ingezet op een aandeel van 30% sociale huur.

Op de vraag of het ruilsysteem een aanrader zou zijn voor andere regio’s weet Wittenberg bondig te reageren: ‘Ja! Daar kan ik heel kort over zijn dat is zeker een aanrader. Via andere platforms krijg je een overload aan informatie en hier kun je veel gerichter zoeken, het gaat veel gemakkelijker.’

‘Ik had toevallig vandaag gesproken met de persoon die over ruilmijnwoning.nl gaat, die geeft aan dat er al heel veel woningen worden aangeboden op de site en dat er al vier woningen in een heel ver stadium zijn. Twee liggen al ter beoordeling bij de corporatie en bij de andere twee dossiers zijn ze nu aan het kijken of alle informatie compleet is,’ Vertelt Wittenberg enthousiast.

Over de auteur

Floortje Hoogkamer

Floortje Hoogkamer, beginnende journalist en een spring-in-'t-veld. Vanaf jongs af aan is ze al nieuwsgierig naar wat de wereld haar te bieden heeft. Ze hoopt dat haar verhalen mensen aan het denken gaan zetten. "Het maakt niet uit welke gebeurtenis je beleeft, alleen hoe je er op reageert!"

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *