Paaldansen, de nieuwe populaire sport onder jonge vrouwen

Paaldansen, de nieuwe populaire sport onder jonge vrouwen

Ilse Schoonkind (elisa jo) die haar paaldanskunsten laat zien,

HAARLEM- Door een recente influx van publiciteit mede dankzij meidenbladen als de Girlz en social media influencers, groeit de populariteit van paaldansen onder (jonge) vrouwen. Ook Ilse schoonkind van paaldans studio Elisa Jo in Haarlem ziet de populariteit van paaldansen al jaren stijgen.

Paaldansen, wie is er niet mee bekend. De sport, die zijn oorsprong in het Chinese circus vindt, werd vroeger voornamelijk geassocieerd met strippers maar is de afgelopen twintig jaar uitgegroeid tot een heuse topsport. De sport ziet al jaren een toename van populariteit maar door een recente influx van influencers die video’s van de sport op hun sociale mediapagina’s posten, zien paaldans studio’s een flinke groei in aanmeldingen. Ook bij paaldans studio Elisa Jo zien ze al jaren een groei in populariteit.

Ilse Schoonkind, ook wel bekend als Elisa Jo, is al ruim achttien jaar paaldanseres. Voordat ze met de sport begon was ze werkzaam bij een reclamebureau. In haar vrije tijd verdiende ze wat bij als danseres in discotheken en clubs. Totdat ze op een dag werd gevraagd mee te gaan op tour als achtergrond danseres. In die tijd kwam ze voor het eerst in aanraking met haar nieuwe passie, paaldansen. Intussen is deze hobby uitgegroeid tot een carrière.

Naast verschillende nationale en internationale titels te hebben bemachtigd, waaronder tweemaal Nederlands kampioen en tweemaal Benelux kampioen, heeft ze in 2010 haar eerste paaldans studio geopend. Paaldansstudio Elisa Jo in Alkmaar, waar ze met een team van ervaren paaldanseressen cursussen geeft aan jong en oud. Drie jaar later opende ze na groot succes van haar studio in Alkmaar een tweede studio in Haarlem. Hier geeft ze naast paaldanslessen ook lessen in de zogeheten aerial hoop en aerial yoga, en het is een populaire locatie voor vrijgezellenfeestjes.

Of de recente golf aan influencers die paaldans video’s posten invloed heeft op het aantal inschrijvingen weet Ilse niet zeker, ‘Ik doe dit nu al achttien jaar en al die tijd wordt er al gezegd dat paaldansen de nieuwe hype is,’ aldus Ilse ‘Ik zie al jaren een stijgende lijn in het aantal inschrijvingen maar dat gaat heel geleidelijk.’ Wel heeft ze een idee waarom de sport zo populair is onder vrouwen. ‘Het voelt niet alsof je aan het sporten bent, je bent een coole truc aan het leren en het geeft je een heel voldaan gevoel.’ Ook steeds meer mannen kiezen ervoor de sport op te pikken, maar het blijft volgens Ilse voornamelijk een vrouwensport. ‘Ik heb nu 4 à 5 mannen die de cursus volgen, maar het merendeel is vrouw.’ Waar dat aan ligt heeft ze een duidelijk antwoord op, ‘je voelt je er heel vrouwelijk door en het is ook wel een klein beetje sexy.’

Ook de reputatie van paaldansen is door de jaren heen flink veranderd, dertig jaar terug werd het vooral geassocieerd met stripclubs maar dat is volgens Ilse al jaren niet meer. ‘Mensen die dat zeggen hebben de afgelopen jaren onder een steen geleefd, het is een echte topsport.’ Voor de mensen die nog steeds aan deze mening vasthouden heeft ze maar één ding te zeggen: ‘kom een keer kijken en dan kom je er vanzelf achter dat het een topsport is.’

Kijk hieronder naar de video van onze reporter Anouk von Scheven, waarin je het hele interview met Ilse (Elisa Jo) kan vinden en kijk hoe Anouk een korte privéles en show van Ilse ontvangt.

Over de auteur

Arend-Jan Onderwater

Arend-Jan is vooral geïnteresseerd in politiek en actualiteiten. Hij kijkt met een Kritische blik naar de wereld en hoopt ooit politiek verslaggever te worden.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *