Mantelzorg wel nodig maar niet een goed alternatief

Mantelzorg wel nodig maar niet een goed alternatief

Foto: Georg Arthur Pflueger

HAARLEM – In de afgelopen jaren is het aantal mantelzorgers redelijk toegenomen. Toch is er voor de gepensioneerden nog steeds de optie om naar het ouderentehuis te gaan. Daarbij is het de vraag of deze zorginstellingen in de toekomst ook werkelijk nodig zijn.

Op vandaag de dag zien we vaak dat ouderen sneller ervoor kiezen om thuis te blijven wonen. Daarbij wonen ze dan ook in een vertrouwde omgeving waar ze rustig hun leven voort kunnen zetten. Daniëlle van der Linden, teammanager van zorginstelling Reinalda, zegt hierbij ook dat in het Nederlandse beleid de nadruk wordt gezet op het zo lang mogelijk thuis blijven tot het niet anders kan. ‘Hierbij is de mantelzorg ook cruciaal’, zo zegt Daniëlle. Zonder mantelzorg zou het leven ook moeilijker gemaakt worden voor mensen met lichamelijke of mentale beperkingen.

Oudere mensen komen echter pas in de zorg als hun mantelzorger er echt doorheen is, en niet op een andere mogelijkheid voor hen kan zorgen. ‘Tegen de tijd dat mensen hier komen dan is de mantelzorger ook wel een beetje moe’, aldus Daniëlle. Bijvoorbeeld in zorginstelling Reinalda zorgen ze ervoor dat de mantelzorgers betrokken worden bij wat er bij hen gaat gebeuren. De reden waarom Reinalda dit doet is om ouderen gerust te stellen met bekende gezichten om hen heen. Daniëlle beweert hierbij ook dat het fijn is om familie om je heen te hebben. ‘Want als je in het verpleeghuis gaat wonen krijg je verplichte kennissen’, voegt Daniëlle toe. Dus door familieleden in die tijd om je heen te hebben zorg je er toch voor dat een oudere persoon zich op zijn gemak kan voelen.

Een verklaring waarom een mantelzorger ervoor kan kiezen om minder betrokken te zijn bij de zorg voor hun naasten is omdat ze langere dagen hebben op hun werk. Dat maakt het in het algemeen moeilijker om voor ouderen de zorg te bieden die ze nodig hebben. Ouderen hebben vaak ook wel, afhankelijk van hun situatie, diverse behoeften aan hulp nodig. Dit vraagt dan heel wat tijd van een mantelzorger om dan voor ze te zorgen.

Een manier hoe er gezorgd kan worden voor kwalitatief betere mantelzorg is om bijvoorbeeld scholing aan te bieden voor mensen die graag deze rol willen vervullen. ‘Er zijn bepaalde bekwaamheden die mantelzorgers simpelweg niet mogen doen, omdat wij daar de verantwoordelijkheid voor nemen’, zo zegt Daniëlle. Er wordt daarbij ook met mantelzorgers afgesproken welke rollen door wie worden vervuld. Zo zijn er bepaalde taken die prima vervuld kunnen worden door mantelzorgers, maar dat andere taken echter door professionele zorgverleners gedaan moeten worden. Zo vertelt Daniëlle dat sommige dingen simpelweg niet door mantelzorgers gedaan mogen worden.

Ondanks dat er niet veel mensen in de zorg zijn, is de rol van een mantelzorger toch noodzakelijk in de Nederlandse samenleving. Zo kunnen we ervoor zorgen dat onze naasten voor zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving verkeren. Toch zal er een moment zijn dat er voor sommigen te veel hulp nodig is, en is het dus het beste voor hen om een aanspraak te krijgen om in de zorg te komen. Al is de mantelzorg de laatste tijd erg belangrijk geworden, betekent dat zeker niet dat we geen zorginstellingen meer nodig hebben.

Wil je nog meer weten over het verzorgers tekort? Kijk dan hier naar het nieuwsverslag van Nick Vink:


http://


Over de auteur

Giorgio Steltenpohl

Giorgio Steltenpohl wil als journalist meer te weten komen van de maatschappij en zijn ondervindingen delen met andere mensen. Hij wil mensen met elkaar laten discussiëren over relevante maatschappelijke problemen en de ongehoorden met hun verhalen in de spotlight zetten. "Jackpot!"

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *