Nationale Wereld Water Dag in Haarlem

Nationale Wereld Water Dag in Haarlem

Nathalie van Boven tijdens het afval rapen Rechten: Sil Moison

HAARLEM – Vandaag is het Nationale Wereld Water Dag en wordt er aandacht gevraagd voor nationale en mondiale waterproblematiek. In verschillende steden van Nederland komen, op initiatief van Stichting Aquarius, mensen bijeen om afval uit rivieren te vissen. Het is het eerste jaar dat ook in Haarlem mensen de handen uit de mouwen steken om de stad een stukje schoner te maken.

Met netten, vuilniszakken en afvalgrijpers lopen zeven dames langs de oever van de Schotersingel. Op het eerste gezicht lijkt het water vrij schoon, maar volgens hen is dit een misvatting. ‘Ik denk dat veel Haarlemmers het afvalprobleem in de stad onderschatten’, vertelt Anouk Lucassen. ‘Mensen zijn er niet veel mee bezig, maar als je erop let, zie je overal wel wat liggen. Het is daarom belangrijk dat we er op deze dag bij stilstaan.’ Ook Marleen van Hofstede, collega van Anouk, vindt de hoeveelheid afval meer dan gedacht. ‘We zijn nu een half uurtje bezig en de vijf vuilniszakken zijn al aardig gevuld.’ Nathalie van Boven, ook een van de deelneemsters, vertelt vooral sigaretten, plastic tassen en koffiebekertjes tegen te zijn gekomen.

Erik van der Loon is de oprichter van Stichting Aquarius. Hij vertelt dat ze dit jaar de twaalf hoofdsteden hebben uitgekozen om aan te pakken, omdat het een jubileumjaar is. ‘Er komen vandaag drie dingen samen: Stichting Aquarius bestaat 15 jaar, het is de 30 editie van de Wereld Water Dag en afsluitdijk bestaat 90 jaar. Dit is ontzettend bijzonder.’

Nina van Beek loopt ook mee in Haarlem. Ze vertelt dat het afval rapen haar veel voldoening geeft. ‘Het geeft zo’n fijn gevoel om wat te betekenen voor de natuur van de stad’, vertelt ze. ‘Samen houden we Haarlem schoon.’

Het schoonmaken van rivieren zorgt niet alleen voor een schonere stad, maar heeft ook positieve effecten voor de plastic soep. De Haarlemse wateren monden namelijk uit in de Noordzee. Wat er in de stad in het water wordt gegooid, heeft dus gevolgen voor de hoeveelheid zwerfafval in de zee. ‘Op de Nationale Wereld Water Dag halen we gemiddeld vier kilo per kilometer van de oevers van de stedelijke wateren’, vertelt Erik.

Ondanks het belang van deze dag, ondersteunt Haarlem de actie financieel niet. Hierdoor moesten de inwoners zelf voor hulpmiddelen zorgen om het afval op te ruimen. ‘Ik vind dit heel jammer, maar gelukkig zijn er nog steeds mensen die op hun eigen manier een steentje willen bijdragen’, aldus van der Loon.

De deelnemers vinden de dag zeker voor herhaling vatbaar. Volgend jaar gaan ze meer collega’s meevragen en hopen ze ook in andere steden een bijdragen te kunnen leveren. Wel hebben ze nog een oproep naar Haarlemmers, namelijk ‘Ruim gewoon je troep op’. ‘Dat wat je in je huiskamer niet op de grond gooit, hoeft ook niet in de natuur terecht te komen’, aldus Lucassen. 

In de onderstaande video spreekt Sil Moison met Nathalie van Boven en Marleen van der Hofstede over hun drijfveren om deel te nemen aan de Nationale Wereld Water Dag.

Over de auteur

Mette Woolthuis

Mette Woolthuis is 17 jaar en zit in het eerste jaar van de opleiding Journalistiek in Utrecht. Haar hele leven woont ze al in Haarlem, maar dit jaar gaat ze onderzoeken wat er nou écht speelt in haar woonplaats. ''Ik ben altijd al nieuwsgierig geweest naar de wereld om me heen.''

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.