Personeelstekort wordt een challenge voor Randstad en Keukenhof

Personeelstekort wordt een challenge voor Randstad en Keukenhof

LISSE – Keukenhof is weer open voor bezoekers. Na twee coronajaren kan het bloemenpark vanaf 24 maart voor de volledige capaciteit open. Waar Keukenhof in 2019 1.5 miljoen bezoekers heeft ontvangen, waarvan 1,2 miljoen uit het buitenland, kon het park in 2020 en 2021 alleen via filmpjes laten zie hoe het park erbij stond. Van 24 maart tot 15 mei is het park open om niet alleen tulpen, maar ook hyacinten, narcissen, rozen en nog veel meer andere bloemen tentoon te stellen aan het publiek. Dit ging niet zonder slag of stoot, want het park heeft te maken met een personeelstekort.

In de twee coronajaren heeft Keukenhof geen gebruik gemaakt van de seizoenskrachten om het park te laten draaien. Veel van deze seizoenskrachten hebben een andere baan gevonden. ‘We zien dat we Keukenhof dit jaar mee moeten maken in een andere wereld, een andere internationale wereld, maar ook een wereld met een andere arbeidsmarkt’, vertelt directeur van Keukenhof Bart Siemerink, ‘Voorlopig hebben we genoeg mensen om te kunnen starten, maar het is nog steeds zo dat we extra mensen kunnen gebruiken als we de paasdagen in gaan of als het bloemencorso weekend hier is, want dat zijn de drukkere periodes.’ Alleen al in de horeca heeft Keukenhof 300 tot 400 mensen nodig. Samen met uitzendbureau Randstad proberen ze deze openstaande vacatures in te vullen.

Niels van Gaalen is intercedent bij Randstad, een bemiddelaar tussen werkgever en uitzendkracht. Het project waar hij aan werkt is gericht op het horecapersoneel binnen het park. ‘Keukenhof staat zeker niet alleen in het personeelstekort, de markt in z’n geheel is aan het veranderen’, aldus Van Gaalen. ‘Pre Corona zat het zo: voor alle honderd werkzoekende had je zeventig vacatures. Nog meer jaren daarvoor zag je dat het tussen de dertig en de vijftig vacatures per honderd werkzoekende schommelde. Sinds begin van 2022 zie je dat het aantal vacatures per werkzoekende door het dak heen gaat, in plaats van vijftig, zestig of zeventig vacatures hebben we er 120, dat betekent dat er meer vacatures dan werkzoekende zijn.’ Deze krapte op de markt maakt het voor Keukenhof moeilijker om genoeg mensen te vinden, omdat werkzoekende veel meer keus hebben. ‘Omdat er meer keuze is, is er ook meer kans op een baan met zekerheid, hier kiezen mensen sneller voor dan een baan als seizoenskracht’ ,vertelt Van Gaalen.

Maar de krapte op de markt is niet het enige probleem volgens Van Gaalen ‘Keukenhof ligt in Lisse en dat is over het algemeen niet een dichtbevolkt gebied. De reisuren zijn voor veel kandidaten een afknapper, dat is een probleem waar wij als Randstad tegenaan lopen.’ Het horecapersoneel dat gezocht wordt in Keukenhof is ongeschoold personeel, dus wordt er niet naar bepaalde competenties gekeken. Maar er wordt wel gekeken of een functie wel bij de persoon in kwestie past. ‘Binnen Randstad zijn er op dit gebied veranderingen gaande, voorheen hadden we een vacature en we keken we naar wie er solliciteerde. Nu hebben we een kandidaat die we gaan bemiddelen en dan kijken we welke vacature daarbij past.’

Niet alleen voor werkzoekende hebben er veranderingen plaats gevonden, ook voor werkgevers.

‘We hebben ook steeds vaker aan werkgevers ‘nee’ moeten verkopen, waar het eerder was dat we altijd garantie boden dat we iemand konden vinden voor een bepaalde vacature, kunnen we die garantie nu niet meer afgeven. Dat maakt dit project ook zo complex want, hoe je het wendt of keert als het park open gaat, moeten daar gewoon mensen staan. Dat is een hele grote uitdaging maar ook wel een hele leuke challenge’ , vertelt van Gaalen.

Collega redacteur Fleur Nuijten heeft Bart Siemerink geïnterviewd over zijn gevoel bij de opening van het park, na twee jaar stil te hebben gestaan. De video is hieronder te vinden.

Over de auteur

Floortje Hoogkamer

Floortje Hoogkamer, beginnende journalist en een spring-in-'t-veld. Vanaf jongs af aan is ze al nieuwsgierig naar wat de wereld haar te bieden heeft. Ze hoopt dat haar verhalen mensen aan het denken gaan zetten. "Het maakt niet uit welke gebeurtenis je beleeft, alleen hoe je er op reageert!"

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.