Veel discriminatie meldingen verwacht door oorlog Oekraïne

Veel discriminatie meldingen verwacht door oorlog Oekraïne

De week tegen racisme.

HAARLEM – Eens per jaar wordt er op 21 maart een dossier over discriminatieklachten, van bureau discriminatiezaken Kennemerland uitgebracht. Volgens de cijfers van dit bureau zijn er afgelopen jaar 349 meldingen van discriminatieklachten in Haarlem gemeld. Dit is een lichte daling van 5% ten opzichte van 2020. Desalniettemin blijven de meldingen van discriminatieklachten in Kennemerland vrij hoog. De coronacrisis heeft een grote invloed op de hoge aantallen.

Topje van de ijsberg    

349 geregistreerde meldingen van discriminatie in Haarlem. ‘Dit is echt het topje van de ijsberg, die wij aan meldingen binnenkrijgen’, vertelt Noëlle Beerepoot, voorlichter en trainer bij discriminatiezaken Kennemerland. ‘De meeste mensen hebben geen behoefte aan om nog meer energie om de negatieve ervaring te herbeleven’. Noëlle Beerepoot maakt met haar twee handen konijnen figuurtjes en zegt: ‘tussen haakjes, als het de mensen niet direct iets oplevert, dan denken ze snel, de wereld is oneerlijk, ik ga weer door en meld het niet.’ Je kan ook anoniem een melding plaatsen op www.bdkennemerland.nl en zelfs via Instagram. Van de 349 gevallen, hebben ze in Haarlem 38 discriminatiezaken in behandeling genomen in heel Kennemerland.

Het nieuws heeft ook invloed op racisme                                

Onafhankelijk van het nieuws, kan je als persoon opeens doelwit zijn. ‘Neem bijvoorbeeld China. Twee jaar terug toen covid begon, hadden we ineens heel veel meldingen van Aziatische racisme’, zegt Noëlle Beerepoot. Aziatische Nederlanders werden als groep buitengesloten, bespuugt en zij werden gezien als de boosdoener van het virus. ‘Nu zie je bijvoorbeeld veel Russische racisme, dat mensen bijvoorbeeld een baksteen door het raam gooien van een Russisch restaurant. Wat natuurlijk wel bijzonder is, want dat is heel onrechtvaardig’. Momenteel worden Russische mensen bevooroordeeld. Het NOS heeft een artikel geplaatst, dat russen in Nederland te maken hebben met intimidatie. Ook was er een tijdje sprake dat Russen niet meer mee mogen doen aan de Nijmeegse vierdaagse, maar de organisatie heeft dat besluit toch terug gedraaid, ze mogen alleen niet optreden als vertegenwoordiger van hun eigen land.

‘Iemand buitensluiten om een reden die er niet toe doet’

Week tegen racisme    

Samen met andere bureaus van Discriminatiezaken in Nederland, heeft bureau Discriminatiezaken Kennemerland deze week lezingen georganiseerd voor de week tegen racisme. De week tegen racisme is van 21 tot 27 maart 2022, zodat er ook bij dit thema wordt stilgestaan. Het thema is dit jaar: ‘Voices for action against racism’.

Tijdens deze week wordt er aandacht voor de problematiek van racisme in Nederland gelegd. Dat mensen zichzelf kunnen scholen en zich bewust worden van het feit, dat racisme bestaat. ‘Iemand buitensluiten om een reden die er niet toe doet’, geeft Noëlle als quote, wat voor haar in een zin racisme is.

Het is een samenwerking van anti-discriminatie bureaus in Nederland. Vorig jaar was de week voor het eerst. Het idee is, ieder bureau regelt een spreker. Zodat iedereen in Nederland, online de lezingen kan zien. Er zijn ook een bijeenkomsten georganiseerd, wat in tegenstelling op vorig jaar anders is, want toen was alles online. Het bureau discriminatiezaken Kennemerland heeft ook één lezing verzorgt, met Maya Mutlu, die praat over hoe Nederlandse musea omgaan met de erfenis van ons koloniaal verleden.

Ze kijken per melding, wat ze kunnen doen. ‘Bijvoorbeeld: ‘Ik ben geweigerd bij een sportschool, omdat ik een hoofddoek draag. In de sportschool vinden ze het gevaarlijk, dus je mag het niet dragen. Wat moet ik nu doen? Bureau discriminatiezaken gaat dan advies geven. Soms nemen we het over, voelt de persoon zich afgewezen en wil diegene niet meer naar de sportschool. Maar wij zeggen dan, we zijn heel blij dat je het meldt, want dan kunnen wij kijken en vragen bij de sportschool, wat is jullie kledingbeleid? Dit is indirecte discriminatie’, aldus Noëlle Beerepoot. ‘Je kunt wel eisen stellen aan kleding, maar je kunt niet een hoofddoek helemaal verbieden, wat dan sluit je een hele categorie mensen uit. Je kan wel veiligheidsregels opstellen, maar veiligheid mag geen excuus zijn, om vervolgens te zeggen dat we een hele groep niet willen hebben’.

Naamsbekendheid                                                                                                          

Linda Basalyouss is freelancejournalist, waarbij ze artikelen maakt voor Trajectum, over diversiteit op de Hogeschool van Utrecht.‘Het wordt speciaal gezien ‘de week tegen racisme’, dat betekent dat ze willen dat mensen er bewust van worden, dat er inderdaad racisme speelt in de samenleving. Ik vind het belangrijk, dat mensen zich daar meer bewust van worden, zodat het meegenomen wordt en niet gewoon weer zo’n week is. Je hebt ook de week tegen pesten, dat negeren mensen. Ik denk dat dit ook zo met racisme gaat. Het is dat ik het nieuws volg en weet dat het de week tegen racisme is, maar als ik dat niet doe, zou ik het ook niet weten. Ik vind het wel goed dat het er is. Het mag wel meer bekender worden, door activiteiten en meer posters te plaatsen.

Uit de cijfers van het CBS is vastgesteld, dat er in 2021 550 geregistreerde discriminatie misdrijven zijn gepleegd in heel Nederland, waaronder 5 in Haarlem. In vergelijking met andere steden valt het aantal cijfers in Haarlem mee, als je bijvoorbeeld naar Breda en Almere kijkt, zijn daar beide 10 discriminatie misdrijven geweest.

In de onderstaande video is het interview van Wafae Hammoudi te zien, waarbij ze Noëlle Beerepoot, voorlichter en trainer bij discriminatiezaken Kennemerland interviewt over de invloed van kunst van vroeger. Ook interviewt ze Linda Basalyouss, die haar mening over dit thema buigt.

Over de auteur

Shannon Knaap

Shannon Knaap, Haar droom is om in Azië correspondent te worden en dan specifiek Zuid-Korea. Deze fascinatie is ontstaan door de televisie drama's die ze daar maken. Ook is Shannon druk bezig met Koreaans leren. Eerder is ze afgestudeerd aan de theateropleiding, maar heeft meer nieuwsgierigheid ontwikkelt om achter dingen te komen. Voor informatie over theater, Azië en creatieve dingen moet je bij haar wezen. "안녕하세요" - Shannon

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *