Gaat Oranje onder Van Gaal de ‘Jut en Jul’ poule van het WK verpletteren?

Gaat Oranje onder Van Gaal de ‘Jut en Jul’ poule van het WK verpletteren?

Met nog ongeveer acht maanden te gaan tot het WK weet Nederland tegen welke landen ze mogen spelen in Qatar aankomende November.  Nederland zit in de ‘Jut en Jul’ poule samen met Qatar, Senegal en Ecuador. Een loting waar Van Gaal en zijn mannen nooit van hebben durven dromen. Nou ja nooit. één iemand had het natuurlijk al weer voorspeld: ‘Het zal wel Qatar worden, want ik heb het geluk altijd aan me kont hangen’, zei bondscoach Louis van Gaal voor de loting. Doordat Nederland nu mag spelen tegen gastland Qatar, ontlopen ze grote namen zoals wereldkampioen Frankrijk, nummer één op de FIFA wereldranglijst Brazilië en Coppa America winnaar Argentinië. Een loting met veel perspectief dus, maar is de poule van Nederland eigenlijk wel zo makkelijk als op voorhand gesuggereerd word?

Qatar

Qatar is in 2022 het gastland van het WK voetbal. Vandaar dat Qatar direct gekwalificeerd is voor pot 1 van het WK. Moest Qatar zichzelf kwalificeren voor het WK voetbal, dan hadden ze er waarschijnlijk niet bij geweest dit jaar. Qatar heeft zich namelijk nog nooit gekwalificeerd voor een WK en is de nummer 51 op de FIFA wereldranglijst. Niet echt hoog dus, zeker niet wanneer je beseft dat Nederland op die FIFA wereldranglijst 10de staat. Het elftal van bondscoach Fèlix Sánchez Bas bevat nou niet echt spelers waar wij in Nederland bang van zouden moeten worden. Geen één van de spelers van Qatar had namelijk bij Nederland überhaupt in de WK selectie gezeten hebben. De sterspeler van het elftal is Almoez Ali van AL-Duhail SC ( wie kent hem niet). Qatar moet Nederland dus gewoon drie punten gaan opleveren, anders hoeft het niet eens te komen.

Senegal

Senegal is op voorhand de grootste uitdager van Nederland voor de groepswinst in groep A. Het elftal van sterspeler Sadio Mané (Liverpool) won afgelopen Januari nog de Afrika cup en is de nummer 20 op de FIFA wereldranglijst. Het West-Afrikaanse land word door Nederlanders toch nog redelijk onderschat. Het elftal van bondscoach Aliou Cissé bevat namelijk een paar grote namen in de voetballerij: Zo heeft Senegal de beschikbaarheid over keeper van Chelsea Eduard Mendy, verdediger van Napoli Kalidou Koulibaly en natuurlijk ook over aanvaller van Liverpool Sadio Mané. Wat voor Oranje ook onhandig is, is dat ze gelijk op de openingsdag van het WK moeten aantreden tegen de Afrika cup winnaar. Een combinatie van korte voorbereiding en onderschatting van de Senegalezen zou volgens veel kenners tot een blamage kunnen lijden. Senegal moet dus zeker niet onderschat worden door Louis van Gaal en zijn mannen, anders zou een valse start op de loer kunnen liggen.

Ecuador

Ecuador is een toch wel de grootste onbekende in de poule van de Oranje Leeuwen. Ecuador plaatste zich als vierde in de WK kwalificatie poule van Zuid-Amerika achter: Brazilië, Argentinië en Uruguay en is de nummer 46 op de FIFA Wereldranglijst. De laatste keer dat Nederland tegen het Zuid-Amerikaanse land speelde was in 2014, toen werd het 1-1.  Geen dikke overwinning dus, ook deze tegenstander moet Oranje dus zeker niet onderschatten. Doormiddel van vechtvoetbal is het elftal van Gustavo Alfaro al ver gekomen. De sterspeler van Ecuador is de pas 20 jarige verdediger Piero Hincapié van het Duitse Bayer Leverkussen.  Verder kennen niet echt veel over Ecuador, daarom zouden Van Gaal en zijn staf scouts moeten sturen om het Zuid-Amerikaanse elftal van aanvoerder Enner Valencia onder de loep te nemen.

Weg naar de Kwartfinale

Mocht Nederland het goed doen en worden ze dus eerste in groep A, dan kan een weg naar de kwartfinale niet al te moeilijk worden ingestoken. Nederland kruist namelijk met groep B waarin Engeland, Iran, De Verenigende staten en de winnaar van de Europese play-off ( Scotland/ Oekrainë/ Wales) in zitten. Mocht Engeland zijn verwachtingen waarmaken en eerste worden in deze poule dan word een van de laatst genoemde landen de tegenstander van Nederland in de laatste 16 van het WK. Ook deze landen zijn niet echte toppers, zo zou Nederland dus zonder echt een grote titelfavoriet te zijn tegengekomen de laatste acht van het belangrijkste eindtoernooi voor landen in de voetballerij kunnen bereiken.

Over de auteur

Jorn de Haas

Jorn de Haas is student op de hogeschool Utrecht. Al vanaf zijn 7de jaar wil Jorn journalist worden. In het begin was Jorn voornamelijk geïnteresseerd in de sportkant van de journalistiek, op latere leeftijd ontstond zijn interesse voor de politiek. Hij is de opleiding ingegaan met de gedachte: 'Als je in een doel gelooft zal je dat doel ook bereiken'.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *