De achtste editie van de Nationale Museumweek in een nieuw jasje

De achtste editie van de Nationale Museumweek in een nieuw jasje

Afbeelding van de Museumvereniging

Deze week is de achtste editie van de Nationale Museumweek begonnen. Dit jaar heeft de Museumvereniging voor het eerst in acht jaar het museum in het licht gezet in plaats van een pronkstuk. Het is tijd voor vernieuwing, het is tijd om je wereld te openen.

De eerste zeven jaar lag de focus van de Museumvereniging op één pronkstuk van elk museum. De musea moesten een pronkstuk aanwijzen waar de spotlights op gezet werd. Dit jaar zijn er twee grote veranderingen in het programma. Het thema is veranderd en de Museumvereniging is begonnen met een ‘ludieke’ actie ‘#MuseumVrij’. Het thema van voorgaande jaren ‘Ons Echte Goud’ is vervangen door ‘Open Je Wereld’. Volgens Suzan Nuijen, Coördinator programma’s van de Museumvereniging, is het thema veranderd, omdat het hele museum in de spotlight moet staan. ‘Door je wereld te openen leer je van elkaar. Het gaat nu niet meer om een bepaald object, wat we vorige jaren wel hebben gedaan, maar het gaat om het bredere beeld’, aldus Nuijen. De Museumvereniging heeft in een voorlichtings livestream tips mee gegeven om het museum bezoek voor nog aangenamer te maken. Het Museum mag zelf bepalen of ze een bord neerzetten met deze tips. Een van de tips is dat de bezoeker op sokken door het museum mag lopen. Nuijen heeft dit zelfs al eens geprobeerd. ‘Het heeft een huiselijk gevoel en je kan je beter aarde dan als je op schoenen staat. Het is een fijner gevoel’, vertelt Nuijen.

#MuseumVrij

De ‘ludieke’ actie #MuseumVrij is verzonnen door de Museumvereniging samen met een klein campagne bedrijf in Amsterdam. Ze zijn er mee gestart, omdat ze merkten dat er veel stress en burn-outs zijn op de werkvloer. Om dit te verminderen en er voor te zorgen dat er meer mensen naar de musea gaan, vragen ze aan werkgevers om hun werknemers vrij te geven. Al is het maar voor een paar uur. Op de website staat dat er een vlammend betoog naar de werkgever gestuurd wordt, die is als volgt: ‘Als werkgever heb je het beste voor met je werknemers, dat weten we zeker. Onderzoek wijst uit dat een museumbezoek stressverlagend is en voor de nodige inspiratie zorgt. Tijdens de Nationale Museumweek, van 4 t/m 10 april, stellen musea hun deuren open voor dit doel. Je collega NAAM heeft via www.museumvrij.nl vrij gevraagd aan WERKPLEK om op DATUM een paar uurtjes naar het museum te gaan om inspiratie op te doen en even te onthaasten.’

Volgens de website van de museumvereniging melden veel mensen zich aan. Echter is het niet duidelijk om hoeveel dit gaat. Verschillende grote bedrijven doen mee aan deze actie. ‘Werkgevers als Warsteiner, Gorillas en onderzoeksbureau Motivaction hebben zich al aangemeld via Museumvrij.nl. “Bij Gorillas zit kunst en cultuur in het DNA. Door dit sympathieke initiatief werden we er bewust van dat kunst en cultuur niet alleen na werk bezocht hoeft te worden, maar het ook fijn is om even uit je werk te breken.”, aldus Joost Claessens (Gorillas)’.

Wat is er te doen

Ruim 450 musea doen mee aan de Nationale Museumweek. Door het hele land zijn musea bezig met activiteiten te organiseren. Deze activiteiten staan dit jaar weer in het licht bij de Museumweek. Door het hele land zijn er ruim 200 evenementen bezig, die speciaal voor de Nationale Museumweek gepland zijn. In Haarlem zijn er drie musea die aansluiten aan de week. Het Teylers Museum, Museum van de Geest en het Frans Hals Museum. Bij elk museum zijn verschillende activiteiten gepland. In het Teylers Museum is een rondleiding gepland door het Pieter Teylers Huis. Ook is een theatrale tour, De Lorentz Formule, te ervaren. In het Museum van de Geest is een mindful kunst kijken georganiseerd. ‘In combinatie met kunst biedt mindfulness je een ander perspectief’ volgens Museum.nl. Als laatst is er in het Frans Hals Museum een speurtocht in elkaar gezet met als doel dat de bezoeker met meer focus naar de kunst om zich heen kijkt. Deze evenementen zijn dit weekend nog bij te wonen. Kijk voor meer informatie op https://www.museum.nl/nl/zien-en-doen/evenementen?mv-LastChance=true&mv-PageIndex=8.

Over de auteur

Sil Moison

Sil Moison is een nieuwsgierige en leergierige student op de HU. Hij toont interesse in de verhalen van mensen. Een van zijn hobby's is fotografie. Door fotografie kijkt hij op een andere manier naar de wereld. Ook stelt Sil veel vragen, kritisch en scherp. "Hij stelt altijd zoveel vragen, journalistiek is echt iets voor hem" aldus een collega van Sil bij de Albert Heijn.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.