De onderbetaalde zaken van IGN

De onderbetaalde zaken van IGN

Gaming journalistiek is voor mij een belangrijk onderdeel in het journalistieke vak, want in mijn vrije tijd game ik graag en ben ik geïnteresseerd in wat de laatste ontwikkelingen zijn binnen deze industrie. Hierbij zijn er een aantal websites die bij gaming nieuws een belangrijke rol hebben. Denk aan websites zoals Kotaku, Polygon en Game Informer. De meest bekende van deze gaming nieuwssites is IGN. IGN (Imagine Games Network) is de grootste nieuwssite rondom gaming. Als er een nieuwe game bekendgemaakt wordt, is IGN vaak de eerste site die een artikel plaatst over de release van een game. Verder plaatst de site artikelen over ontwikkelingen in de gaming industrie, maken ze reviews én maken ze ook nog eens nieuws over films en TV series.

Op 4 april heeft Kat Bailey, een hoofdredacteur voor IGN, een tweet de wereld in gestuurd. In de tweet wordt er bekendgemaakt dat IGN zoekt naar nieuwe freelancers die geïnteresseerd zijn in het schrijven van artikelen voor de nieuwssite. De reden dat het nieuwsplatform naar freelancers zoekt, is om meer artikelen te plaatsen, zodat er genoeg variatie is op de site. Tot nu toe klinkt het nog best aantrekkelijk voor freelancers om wat te schrijven over een passie die ze hebben, maar dat is niet het enige wat er in de tweet staat. Dit is waar deze tweet van interessant naar belachelijk gaat. In de tweet staat er dat het basistarief per artikel op 20 dollar staat, met een hogere prijs afhankelijk van wat voor artikel je hebt geschreven. Dat het basistarief maar 20 dollar bedraagt is een punt waar veel mensen boos over werden, en zelf vind ik dat terecht ook. Deze tweet gaat verder ook niet dieper in op hoe je artikel beoordeeld wordt, wat voor veel onduidelijkheid zorgt. Wat we hier niet moeten vergeten is dat IGN een grote nieuwssite is, met veel ervaring en een wereldwijd publiek. Dit maakt een gaming nieuwssite als IGN best aantrekkelijk voor beginnende journalisten om voor de site een artikel te schrijven. Maar als je maar 20 dollar daarvoor krijgt, is dat het dan überhaupt wel waard?

Wat is het uurloon van een beginnende freelance journalist in Nederland?

Zelf ben ik ook nog eens benieuwd of het redelijk is om freelancejournalisten 20 dollar te geven voor een artikel, want afhankelijk van wie het schrijft gaat er zoveel uur in het verkennen van informatie en het opzetten van interviews om aan informatie te komen voor je artikel. Om een idee te krijgen van wat een uurtarief is voor een freelancejournalist, ben ik naar de website van de Nederlandse Vereniging van Journalisten gegaan. De NVJ heeft met wetenschapsjournalist en freelancer Arno van ’t Hoog én een groep van andere freelancejournalisten een Tarievencalculator gemaakt. Met deze calculator kan een freelancejournalist simpel en snel een berekening maken van wat ze met een project kunnen verdienen. Hierbij zou volgens de calculator een beginnende freelance journalist volgens de richtlijnen 2.700 euro bruto per maand verdienen. Om op een uurloon te komen wordt hierbij ook gerekend met het aantal declarabele uren per jaar van een journalist. In het rekenmodel gebruikt NVJ als standaard 1.174 declarabele uren per jaar. Met 2.700 euro bruto per jaar wordt er met 1.174 declarabele uren volgens de Tarievencalculator een uurtarief van 45 euro voor een beginnende journalist omgerekend.

Ik denk niet dat ik je hoef te vertellen dat er ongeveer 25 euro verschil zit tussen het basistarief waarmee IGN rekent en wat de NVJ Tarievencalculator voor uurloon toerekent. Hierbij zal ik wel bekennen dat IGN een Amerikaans bedrijf is en dat ik Nederlandse tarieven heb gebruik om met elkaar te vergelijken. Dit heb ik wel enigszins met een reden gedaan, want er zijn genoeg freelance journalisten uit andere landen die ook best voor IGN willen schrijven. Dus als Nederlandse freelance journalist ziet het er al best onaantrekkelijk uit om voor IGN een artikel te schrijven, zeker als je bewust bent van dat je maar liefst per uur 55.56 % van je loon misloopt. Hierbij is het ook van belang om bij het onderhandelen van een prijs voor een artikel de NVJ Tarievencalculator te gebruiken, zo versterk je je onderhandelingspositie.

Maar naast je onderhandelingspositie is er nog een groot probleem. Een artikel schrijf je niet zomaar, want er gaan minstens een aantal uren in het verkennen van bronnen die je kan gebruiken voor informatie in je tekst. Dus stel je voor dat je minstens 10 uur aan je artikel hebt gezeten. Dat zou volgens de NVJ Tarievencalculator uitkomen op 450 euro. Maar zonder enige duidelijkheid van IGN verdien je er maar 70 euro voor. Het is dus erg van belang voor IGN om ten eerste bekend te maken hoe ze precies je artikel berekenen, en dan is het nog maar de vraag of je voor ze wil schrijven.

De trieste realiteit van gaming journalistiek voor freelancers

Ik denk wel dat ik voor veel Nederlandse freelance journalisten spreek als ik zeg dat IGN wel een heel laag standaardtarief heeft. Je hebt er eenmaal niks aan om voor IGN te schrijven, als je voor bijvoorbeeld 6 uur in plaats van 270 euro maar 70 euro verdient. Hier komt dan nog een punt bij kijken. In de reacties onder deze tweet zag ik een reactie staan van een twittergebruiker met als punt dat dit vooral voor freelancers met vrije tijd bedoeld is. Hierbij vind ik dit zelf best een zwak argument, want je gaat niet zomaar even 3 uur aan een artikel zitten om maar 20 euro te verdienen. Bovendien is deze tweet gericht naar freelancers die naar een baan zoeken in de gaming journalistiek.

Iets anders waar ik erg voor vrees, is dat de kwaliteit van een bericht anders sterk achteruit gaat. In de gaming journalistiek zijn er al talloze berichten die duidelijk slechte, misleidende tot zelfs geen juiste informatie bevatten. Er zijn ook veel berichten waarin ‘clickbait’ gebruikt wordt, om zo veel mogelijk mensen een artikel te laten lezen. Ik ben er dus best bang voor dat mensen deze IGN-tweet gaan zien en hun artikel met misleidende informatie opsturen om snel wat te verdienen. Doordat ze weinig betaald krijgen, is er geen reden om daadwerkelijk te zoeken naar de juiste informatie wat betreft het onderwerp. Hierdoor zal de reputatie van gaming journalistiek, die al best aangetast is, er alleen maar op achteruit gaan. Ik zou het dus best jammer vinden als de professionele en interessante gaming artikelen begraven worden onder een berg van slechte artikelen.

Wat een freelancer beter kan doen

Ik zou het sowieso aanraden om altijd een sterkere onderhandelingspositie te hebben als het gaat om je artikelen publiceren op een gaming website. Denk hierbij aan wat je zou kunnen verdienen met een tarievencalculator. Bovendien zou je er meer aan doen als je je artikel verandert in een video, die je kan plaatsen op YouTube. Er is ten eerste een groter publiek te vinden op het filmpjesplatform, die graag meer wil weten over gaming nieuws. Ten tweede heb je ook daadwerkelijk dan de creatieve vrijheid om te doen wat je wil. Als je geluk hebt en een publiek op YouTube hebt, kan je zelfs gesponsord worden. Ten derde kan je altijd nog een script schrijven voor andere content creators, waar je in opdracht voor iemand een betere onderhandelingspositie kan hebben dan dat je moet onderhandelen met een bedrijf. Persoonlijk vind ik het dus een grote schande dat IGN zulke lage prijzen hanteert als basistarief. Het is voor hun (en andere websites) best interessant als ze hun prijzen aanpassen, om het aantrekkelijker te maken voor freelancers om daadwerkelijk voor ze te schrijven.

Over de auteur

Giorgio Steltenpohl

Giorgio Steltenpohl wil als journalist meer te weten komen van de maatschappij en zijn ondervindingen delen met andere mensen. Hij wil mensen met elkaar laten discussiëren over relevante maatschappelijke problemen en de ongehoorden met hun verhalen in de spotlight zetten. "Jackpot!"

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *