Muziekschool Katwijk kan verzelfstandigen, maar cultuurbedrijf laat nog even op zich wachten

Muziekschool Katwijk kan verzelfstandigen, maar cultuurbedrijf laat nog even op zich wachten

Katwijk- Donderdag 31 maart stemde de gemeenteraad unaniem in met het plan om de muziekschool in Katwijk te verzelfstandigen. Dit zodat de muziekschool deel kan nemen aan het zogeheten ‘Cultuurbedrijf’ in samenwerking met het K&O en de bibliotheek. Rozemarijn Timmer, directeur van de muziekschool, vertelt welke veranderingen dit met zich mee gaan brengen voor de muziekschool. Het K&O moet ook wat veranderingen doorvoeren voordat ze deel kunnen nemen aan dit cultuurbedrijf.

Nadat het college van burgemeester en wethouders in juni 2020 ermee instemden de muziekschool te gaan verzelfstandigen, kwam de gemeente op 1 februari van dit jaar met een plan voor deze verzelfstandiging. Donderdag 31 maart jongstleden stemde de gehele gemeenteraad unaniem in met dit plan en kan het dus uitgevoerd worden. Het doel van het plan? De muziekschool omvormen tot een onafhankelijke stichting zodat het samen met de bibliotheek en de volksuniversiteit (K&O) kan fuseren tot één cultuurbedrijf.

‘De muziekschool is op dit moment nog onderdeel van de gemeente, maar omdat we samen met het K&O en de bibliotheek één cultuurbedrijf gaan vormen is het noodzakelijk dat we een zelfstandige stichting worden.’ Aldus Rozemarijn Timmer, directeur van de muziekschool in Katwijk. Deze verzelfstandiging biedt veel nieuwe kansen voor de muziekschool, ‘Zo kunnen we nu het aanbod van lessen verbreden zonder dit eerst met de gemeente te bespreken.’ Verder zullen de leerlingen van de muziekschool niet veel van de verzelfstandiging merken, ‘Het enige verschil is dat we een nieuw logo en een nieuwe huisstijl gaan krijgen, en de factuur zal voortaan van ons komen in plaats van de gemeente.’ Zegt Timmer.

Op financieel gebied zal het een en ander verschuiven. ‘We gaan nu subsidie ontvangen van de gemeente, en we moeten vanaf september het pand waar we in gevestigd zijn van de gemeente gaan huren, ook moeten we onze werknemers zelf gaan uitbetalen.’ Aldus Timmer. Het is dus niet zozeer dat de muziekschool een privaat bedrijf gaat worden, ze blijven grotendeels afhankelijk van de gemeente

De muziekschool krijgt ook drie nieuwe doelstellingen, zo gaan ze zich onder anderen inzetten voor betere zichtbaarheid, een diepere samenwerking met de bibliotheek en het K&O en innovatie van het huidige aanbod. Hiermee hopen ze meer mensen te kunnen bereiken en zo veel mogelijk mensen de kans te geven om actief mee te doen aan de maatschappij. ‘Muziek maken is een essentieel onderdeel van de ontwikkeling en biedt de mogelijkheid actief mee te doen aan de samenleving. Door muziek te maken, blijf je talenten en vaardigheden ontwikkelen. Daarnaast zorgt ontmoeting voor het tegengaan van eenzaamheid en samen musiceren biedt de kans trots te zijn op wie je bent. Muziekschool Katwijk heeft een enorme expertise op het gebied van muziekonderwijs, waar plezier en ontwikkeling samenkomen.’ Aldus het verzelfstandigingsplan van bureau Drijver & Partners en de gemeente.

Deze verzelfstandiging is een goede stap richting het uiteindelijke cultuurbedrijf dat in de toekomst gevormd gaat worden, maar er staat nog veel te veranderen voordat het cultuurbedrijf daadwerkelijk gevormd kan worden. Zo moet er binnen het K&O nog veel veranderen. ‘We zijn een vrijwilligersorganisatie en om deel uit te kunnen maken van het cultuurbedrijf moeten we ons omvormen tot een professionele organisatie.’ Aldus Leen de Best, Voorzitter van het bestuur van de volksuniversiteit. Hoe ze deze reorganisatie gaan aanpakken is nog niet bekend. ‘Hier hebben we nog niet over gesproken, maar gelukkig worden we vanuit de bibliotheek goed geholpen op dit front.’ De locatie van dit nieuwe cultuurbedrijf is ook nog niet vastgesteld, de gemeente kijkt op dit moment naar huisvesting in de Burgt in Rijnsburg en een locatie op het Emmaplein in Katwijk. Zowel het K&O als de muziekschool geven aan dat ze hier geen inspraak op hebben, ‘Dat is een politieke kwestie.’ Aldus De Best. Al met al laat het cultuurbedrijf nog even op zich wachten, maar de eerste stappen zijn nu eindelijk gezet.

Over de auteur

Arend-Jan Onderwater

Arend-Jan is vooral geïnteresseerd in politiek en actualiteiten. Hij kijkt met een Kritische blik naar de wereld en hoopt ooit politiek verslaggever te worden.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *