Onenigheid over verandering hondenlosloopgebied Noordwijk

Onenigheid over verandering hondenlosloopgebied Noordwijk

Bron: Staatsbosbeheer

NOORDWIJK – Ten noorden van het duingebied de boswachterij in Noordwijk, mogen honden vanaf 15 maart 2022 gedurende het hele jaar niet meer loslopen, dit heeft natuurbeheerder Staatsbosbeheer besloten. Echter is niet iedereen het hiermee eens; hondeneigenaresse Jannet van Hulsen- Labots besloot een petitie op te zetten. 

‘Ik vind het jammer en niet nodig’, vertelt de Noordwijkse Jannet Hulsen- Labots. Ze heeft zelf twee honden en lanceerde op 31 maart een petitie tegen het aanlijnen van de vrolijke viervoeters in het desbetreffende gebied, de petitie is tot nu toe door 615 mensen uit Noordwijk en omgeving ondertekend. ‘Dit geeft wel aan dat het probleem echt leeft’, concludeert de initiatiefneemster. De reden dat Hulsen- Labots de petitie startte, is omdat de nieuwe grenzen van het losloopgebied volgens haar niks oplossen. ‘Opeens zijn de regels met betrekking tot het aanlijnen van honden veranderd en de argumenten die Staatsbosbeheer daarvoor geeft vind ik nergens op slaan. Als de natuurorganisatie klaagt dat er te veel hondenpoep in de duinen blijft liggen, dan moeten ze er voor zorgen dat er meer afvalbakken komen om de zakjes in weg te gooien. We betalen daar ook allemaal netjes hondenbelasting voor’, geeft Hulsen- Labots aan. 

Staatsbosbeheer Hollands Duin laat via een persbericht weten dat er inderdaad in een groot gebied gevraagd wordt de honden aan te lijnen. De combinatie van loslopende honden, bijzondere natuur en overige bezoekers zorgt regelmatig voor conflicten. Zo zijn opspringende honden en hondenpoep voor veel bezoekers een bron van ergernis. Volgens de natuurbeheerder staat daar wel tegenover dat er aan de zuidkant van de boswachterij, net ten noorden van Noordwijk, een hondenlosloopgebied komt dat drie keer zo groot is als de vorige situatie. 

Staatsbosbeheer wil wel benadrukken dat honden, ook in de nieuwe situatie, altijd welkom zijn. ‘De honden zijn in de hele boswachterij aangelijnd welkom. In het losloopgebied aan de zuidkant van de boswachterij mogen honden het gehele jaar, dus óók in de lente en zomer, onder appel loslopen. Dit gebied loopt vanaf de Northgodreef tot aan de strandslag 22’, aldus de beheerder. Met deze opdeling van de boswachterij in twee zones hoopt Staatsbosbeheer dat het natuurgebied voor alle bezoekers een fijne plek blijft om te komen en verwacht de organisatie dat het nieuwe hondenbeleid leidt tot een verhoging van de natuurwaarden in het gebied. 

‘Natuurlijk irriteer ik mij ook weleens aan baasjes die hun honden laten jagen op wild of de hondenpoep niet opruimen,’ geeft Hulsen- Labots toe, ‘maar het probleem ligt niet alleen bij de dieren. Er zijn ook genoeg asociale wielrenners en wandelaars die vuil en soms ook ontlasting achterlaten in de duinen, bovendien sjeezen wielrenners vaak veelste hard door het natuurgebied.’ Labots geeft in ieder geval aan dat zij zich na 15 september, het einde van het broedseizoen, niet aan de nieuwe regels van Staatsbosbeheer zal houden en haar honden gewoon los zal laten lopen in het natuurgebied. ‘Nederland is al zo klein en vol, misschien moeten we op een andere manier afspraken maken om het toch een beetje leuk te hebben met elkaar’, sluit Hulsen- Labots af. 

Over de auteur

Nick Vink

Nick Vink (19) is een enthousiaste journalist in opleiding. Nick is geïnteresseerd in van alles en nog wat, je kunt van Nick tekst- en audioverslagen op de Mug verwachten, waar Nick en de lezer iets van op zullen steken! 'Ik wil de wereld beter leren kennen en verhalen vertellen'

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *