Koningsspelen als vanouds groots opgezet, maar jeugd beweegt steeds minder

Koningsspelen als vanouds groots opgezet, maar jeugd beweegt steeds minder

Koningsspelen 2022 bij S.V. Hillegom

HILLEGOM – Verspreid over de velden van S.V. Hillegom rennen, springen en dansen meer dan duizend enthousiaste kinderen tijdens de tiende editie van de Koningsspelen. ‘Zoveel mogelijk bewegen, het liefst vier of vijf keer per week’, is het motto van Wessel van den Broek, van sportclub Hillegom in Beweging, die betrokken is bij de organisatie van de spelen.

Om 07.00 uur vanmorgen werden de sportattributen klaargezet. Na een maandenlange voorbereiding worden de Koningsspelen na twee jaar weer als vanouds gehouden. In Hillegom vullen zeven sportverenigingen tezamen hun eigen onderdeel in. Zo’n ‘Koningsmatch’, waarin bassischolen en gemeenten een samenwerking aangaan met een sportaanbieder, heeft als doel het gezamenlijk organiseren van het sportieve gedeelte op lokaal niveau. ‘Dat is heel belangrijk. Wij zijn door het comité van de Koningsspelen naar voren geroepen als één van de voorbeelden, onder het mom van: ‘Hillegom heeft het goed voor elkaar, zorg ervoor dat het ook zo wordt.’ Niet in iedere gemeente is het zo geregeld en dat is jammer. Des te meer het organiseren, des te beter’, aldus van den Broek.

Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) zet zich samen met de organisatie in op het tot stand brengen van lokale verbindingen. Aan de ene kant om basisscholen te ondersteunen, anderzijds om ervoor te zorgen dat deze partijen elkaar ook na de Koningsspelen weten te vinden.

Tien jaar geleden zijn de Koningsspelen door Krajicek Foundation en Cruyff Foundation in het leven geroepen om kinderen in het primaire onderwijs te laten zien dat samen actief bewegen belangrijk, maar vooral ook heel leuk is. Uit cijfers van het Nederlands Jeugdinstituut blijkt dat 59% van de vier- tot twaalfjarige in 2020 niet aan de beweegrichtlijnen voldoet. Dit betekent dat zij dagelijks minder dan een uur matig intensieve activiteiten verrichten, zoals fietsen en lopen, en minder dan drie keer per week spier- en botversterkende activiteiten doen. ‘Dat vind ik jammer. Persoonlijk denk ik dat kinderen tegenwoordig, door sociale media, steeds vaker denken: ‘Ik ga wel binnen gamen.’ Zelf ben ik een voorstander van bewegen, ik wil juist dat kinderen meer bewegen. Het liefst vier of vijf keer per week, hoe meer je beweegt, des beter en gezelliger het is.’

Met prijkende rood-wit-blauw vlaggetjes op de wangen en gekleed in het oranje gooien de leerlingen trefballen door het speelveld en rennen ze heen en weer bij estafette. Het sporten in teamverband staat bij de Koningsspelen centraal. ‘Normaal spelen de scholen tegen elkaar, maar omdat we zijn begonnen met het organiseren van de Koningsspelen in coronatijd, hebben we het toch per basisschool ingedeeld. Klassen van dezelfde school komen elkaar nu tegen. Minder competitie dit jaar, maar het is fantastisch om te zien hoeveel plezier ze hebben’, vertelt van den Broek terwijl hij met een brede glimlach naar de velden vol kinderen wijst.

Niet alleen in Hillegom stonden er enthousiaste kinderen op het sportveld. Zo’n 1,2 miljoen leerlingen afkomstig van zesduizend scholen in het primaire onderwijs in Nederland, het Caribisch deel van het Koninkrijk en Nederlandse scholen in het buitenland nemen deel aan de Koningsspelen 2022.

Weten wat de leerlingen van basisschool De Giraf van de sportieve activiteiten vinden? En of ze tóch liever gamen? Bekijk onderstaande productie van Jorn de Haas.

Over de auteur

Fleur Nuijten

Fleur Nuijten streeft ernaar om altijd ergens het maximale uit te halen en te kijken of er nog verbetering in zit. ‘Kwalitatief werk leveren staat daarom altijd voorop bij mij.’

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *