Horecamedewerkers met handen in het haar

Horecamedewerkers met handen in het haar

Lege kroeg na 00:00

Ondernemers in en rondom Haarlem beginnen de moed te verliezen, nu de horeca minstens twee weken dicht moet. Horecamedewerkers voelen zich het zwarte schaap.

“De rek is eruit’’, zegt Rolf Vooges die restaurants heeft in Haarlem, Bloemendaal en Zandvoort. “Veel ondernemers hebben geen reserves meer”.

Sluiting van de horeca heeft niet alleen verstrekkende gevolgen voor ondernemers, koks en bedienend personeel, benadrukt Vooges. “Met welke steun komt de overheid?’’, vraagt de horecaondernemer zich af. “Want straks dondert de hele boel in elkaar. Wat denk je bijvoorbeeld van leveranciers? Die dreigen nu ook om te vallen.’’

Vooges noemt de nieuwe maatregelen voor de horeca ’onrechtvaardig’ en snapt niet waar de regering mee bezig is. “Op welke planeet wonen mensen die dit bedenken? Slechts 2,9 procent van alle besmettingen vindt plaats in de horeca. En dan moeten wij dicht en mogen sauna’s en sportscholen open blijven? Schiet mij maar lek.’’

Tjerk Schreurs van café Du Théàtre in de Smedestraat gaat de komende weken iets heel anders doen. “Ik denk dat ik bij een aannemer ga werken. Ik heb het geluk dat ik handig ben.’’

De afgelopen weken kregen met name de café’s het zwaar voor de kiezen omdat de horeca steeds vroeger op de avond moest sluiten. “Dat was killing’’, aldus Schreurs. “Bij mij komt het publiek normaal gesproken om 00.00 uur binnen.’’

Door eerder open te gaan en pizza’s aan te bieden, probeerde Schreurs de schade nog enigszins te beperken. Maar dat zette te weinig zoden aan de dijk. Wat voor Du Théàtre geldt, gaat volgens Schreurs op voor bijna alle horeca in de Smedestraat, zoals nachtclub Bugsy’s, muziekcafé Stiels en club June. Ze moeten het hebben van de late uurtjes. “We zijn een náchtstraat’’, zegt Schreurs.

De ondernemer gelooft niet dat een wekenlange sluiting van de horeca gaat helpen om het aantal besmettingen terug te dringen. “Ik denk niet dat het de oplossing is. Het is het verschuiven van een probleem. Je duwt mensen de illegaliteit in. Afgelopen weken zag je na de vervroegde sluitingstijd van 22.00 uur de groepjes met kratten over straat lopen om thuis verder te gaan.’’

Wouter Meijer van restaurant Parck in Haarlem hoopt maar dat de sluiting slechts twee weken duurt. Daar komt de ondernemer, die tien fulltimers in dienst heeft, ook wel weer overheen. “Als we na die twee weken weer normaal kunnen draaien, dan téken ik daarvoor. Als het maar niet gaat zoals bij de vorige lockdown: die begon met een paar weken en uiteindelijk werd het tweeënhalve maand.’’

Meijer wil de sluiting gebruiken om zijn zaak aan het Frederikspark in kerstsfeer te brengen. Deze winter wil Parck groter uitpakken dan ooit. “Omdat het zo’n zware tijd is voor iedereen, willen we een extra gave kerst neerzetten. Zodra gasten straks weer bij ons het terras opkomen, zijn ze compleet in kerstsfeer.’’

Hildo Makkes, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland Haarlem proeft moedeloosheid bij veel ondernemers. In de app met horecaondernemers druipt het sarcasme er volgens hem inmiddels af. “Het wordt heel lastig om nog te ondernemen’’, zegt Makkes die twee cafés en een wijnbar heeft.

Makkes had nieuwe maatregelen in de horeca niet verwacht. “Ik heb er veel moeite mee dat de horeca nu wéér het zwarte schaap is. Waarom moeten wij steeds de klappen opvangen? Een avondklok instellen voor iedereen was logischer geweest en heeft ook meer effect’’, meent de ondernemer. Sluiting van de horeca is ook nadelig voor de winkels, verwacht Makkes. “Mensen gaan niet gezellig een dagje naar Haarlem als de horeca dicht is.’’

Over de auteur

Anouk von Scheven

Anouk, 18 jaar, woont in de mooie havenstad IJmuiden. Met haar hart op de tong en iets te harde schaterlach probeert ze haar weg te vinden in de journalistieke wereld. "Ik hou eigenlijk niet zo van werken, maar als het me leuk lijkt moet het wel lukken"

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.