Koningsdag na twee jaar COVID weer als vanouds

Koningsdag na twee jaar COVID weer als vanouds

Totaal plaatje van de zaal binnen de Grote of Sint-Bavo, waar gespeeld wordt door Haarlems Symfonisch Blaasorkest en gezongen door het Theaterkoor Blue Moon.

HAARLEM – De vijvenvijftigste verjaardag van koning Willem-Alexander werd gister volop gevierd. Dit jaar is de oranje-traditie anders verlopen dan de afgelopen twee coronajaren. Deze Koningsdag mochten we namelijk weer samenkomen. Vrijmarkten waren weer open en de podia stonden klaar. De mens verwacht dat ze naar buiten kunnen lopen en dat er vrijmarkten zijn, dat er muziek is en dat er entertainment is, maar wie regelt dit eigenlijk allemaal? Frank Heerens, voorzitter van het Oranje Comité Haarlem praat over het organiseren van de Koningsdag.  

‘Het is laatste momenten werk’, zegt Heerens. Na twee jaar geen Koningsdag door COVID-19 was het even spannend of het dit jaar wel kon, vertelt Heerens. Hierdoor waren veel dingen nog niet geregeld. ‘Als je evenementen gaat organiseren die niet direct door kunnen gaan, zoals de podia, dan is er straks geen geld meer voor een plan B’, aldus Heerens. Ook is er meer initiatief uit de wijken gekomen. ‘Dat is wel weer leuk, dat dit initiatief na corona zich is gaan ontplooien.’ Het Oranje Comité doet wat terug voor deze wijken. Zo zorgen ze er bijvoorbeeld voor dat er een springkussen staat voor de kinderen en entertainment voor jong en oud.

De loop naar Koningsdag was veel werk, niet alleen om podia te organiseren, maar ook administratief, vertelt Heerens. ‘Mijn e-mail wordt regelmatig bestookt met “Waar kan ik mijn kleedje neerleggen” terwijl dit niet onze taak is’, vertelt Heerens. De Gemeente Haarlem wijst bepaalde locaties aan voor de vrijmarkten. Echter, heeft het Oranje Comité er zoveel mails over gekregen dat ze besloten om deze evenementen ook op de website te zetten voor een breed overzicht. ‘Het liefst zou ik vanuit het Oranje Comité een website willen waar alle evenementen te zien zijn, omdat je als Haarlemmer een overzicht hebt over heel de Koningsdag. Iedereen heeft zijn telefoon bij zich en we doen alles via social Media’, aldus Heerens.

‘Amsterdam wil geen dronken Koningsdagvierders: Maximaal 1 blikje bier per persoon’, leest de kop van het bericht in De Telegraaf. Waar er in de hoofdstad voorzorgmaatregelen zijn genomen om de mogelijke dronken horde te beperken, maakt het Oranje Comité in Haarlem zich geen zorgen. ‘We hebben wel gehoord van de politie dat als het mooi weer is en wanneer alles weer kan, dat de handhaving en beveiliging zijn handen vol heeft’.

‘Het zijn ook mensen’, spreekt Heerens uit, als hij het over het Koninklijk Paar heeft. De afgelopen tijd is er veel in het nieuws geweest dat het vertrouwen in de koning daalt. Dit thema komt nu ook voorbij tijdens Koningsdag. ‘In de positie waar hij in zit, wordt alles ook wel uitvergroot’, zegt Heerens. Of het vertrouwen verlies in de koning invloed heeft op de feestdag is moeilijk te zeggen. Zoals in Maastricht te zien was, waren er demonstranten aanwezig die tegen de monarchie zijn. Echter blijft het druk in de steden met de vele feestgangers die op stap zijn gegaan. ‘We feesten om het feit dat we een koning hebben. Het is naast 5 mei het enige nationale feest dat we hebben’, aldus Heerens.

Wil u zien hoe de opening van Koningsdag in de Grote of Sint-Bavo kerk eruit zag? Kijk dan de onderstaande video.

Over de auteur

Sil Moison

Sil Moison is een nieuwsgierige en leergierige student op de HU. Hij toont interesse in de verhalen van mensen. Een van zijn hobby's is fotografie. Door fotografie kijkt hij op een andere manier naar de wereld. Ook stelt Sil veel vragen, kritisch en scherp. "Hij stelt altijd zoveel vragen, journalistiek is echt iets voor hem" aldus een collega van Sil bij de Albert Heijn.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *