‘Ik ben natuurlijk vooral sportliefhebber, geen kinderoppas’

‘Ik ben natuurlijk vooral sportliefhebber, geen kinderoppas’

de brandende fakkels hebben voor gewonden gezorgd

KATWIJK- Dit seizoen en de komende twee voetbalseizoenen zijn er geen uitsupporters aanwezig bij Katwijkse derby’s. Dit maakten VV Katwijk, Quick-Boys, Rijnsburgse Boys en de gemeente Katwijk gezamenlijk bekend. De maatregel volgt nadat er bij de wedstrijd tussen Quick-Boys en Rijnsburgse Boys van 19 april, 11 kinderen en 5 volwassenen gewond raakten doordat er werd gegooid met onder andere brandende fakkels. Bart van Kruistum is al jaren voorzitter van Quick-Boys en vertelt over de huidige situatie.

Het zijn niet de voetbalclubs zelf geweest die hebben geopperd uitsupporters te weren van onderlinge wedstrijden de komende twee seizoenen. ‘Dat was de burgemeester naar aanleiding van de ongeregeldheden’, aldus Van Kruistum. In het gezamenlijke bericht over de maatregelen schrijft burgemeester Cornelis Visser dat de maat vol is en er maatregelen genomen moeten worden om verdere ongeregeldheden te voorkomen. Als een verrassing kwam de uitspraak van de burgemeester niet voor Quick-Boys. ‘Wij hadden zelf ook al het idee van ‘jongens dit gaat compleet fout’, dus ik had ook met mijn bestuur afgesproken na 15 maart van ‘we gaan komende maand kijken of iedereen zich een klein beetje houdt aan de regels die we met elkaar hebben’’. Dat heeft niet uitgepakt hoe de club het had willen zien en er moesten toch extra maatregelen getroffen worden.

‘Er is een grens voor onze club overschreden’, vervolgt Van Kruistum ‘en dat is dat je niet met vuurwerk naar elkaar gaat gooien’. Er werd ook al met vuurwerk gegooid tijdens de wedstrijd tussen VV Katwijk en Quick-Boys. Van Kruistum vertelt dat het toen niet zo erg als nu uit de hand liep, omdat de afstand tussen de supportersgroepen toen groter was. Nu konden de supporters gewoon naar elkaars vak toelopen, waardoor er van dichtbij met vuurwerk naar onder andere kinderen is gegooid. ‘Dan zijn we gewoon een stap te ver gegaan’, vertelt hij. Na de wedstrijd van 19 april heeft de club dan ook in samenspraak met de politie gelijk de beelden bekeken. ‘Daarin zijn een aantal gezichten naar voren gekomen en die hebben we weten te traceren, met alle gevolgen van dien. Een aantal mensen hebben wij tot het einde van het seizoen geroyeerd van de club’.

Volgens de clubvoorzitter is de belangrijkste oorzaak van de frictie tussen supportersgroepen een gebrek aan communicatie. ‘We hebben natuurlijk diverse supportersgroepen binnen de vereniging, waarbij de ene niet echt communiceert met de ander. We proberen altijd wel de groep bij elkaar te krijgen om eens een keer met elkaar te praten en de ruis van de lijn te halen. Communicatie is zo belangrijk binnen deze vereniging. Als je niet met elkaar praat gaat het mis’. Volgens hem zal er op korte termijn dan ook om de tafel worden gezeten met een aantal supporters om tot oplossingen te komen. ‘Het is belangrijker dat die supporters elkaar vanbinnen uit corrigeren op hun gedrag want als we dat voor mekaar krijgen, dan voorzie ik een hele zonnige toekomst van supporters bij Quick-Boys’. Voetbalsupporters zijn niet de enigen waar mee om de tafel zal worden gegaan. Burgemeester Visser heeft een brief gestuurd naar alle mensen die gewond zijn geraakt tijdens de wedstrijd tussen Rijnsburgse Boys en Quick-Boys. Hierin worden ze uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek waarin zal worden gepraat over wat er is gebeurd en hoe voetbalgeweld gestopt kan worden.

Naast de maatregel om uitsupporters weg te houden bij wedstrijden, worden ook de drie sportcomplexen aangepast. De veiligheid binnen de complexen zal worden geoptimaliseerd. Quick-Boys hoopt dat volgende maand al te hebben geregeld vertelt Van Kruistum. ‘Het wordt gewoon compleet gehekt. Aan de hoofdingang krijgen we drie tourniquets en dan bij ingang Zuid twee tourniquets, zodat je met je ledenpas straks naar binnen kan komen. Voordeel ervan is dat we kunnen besparen op externe beveiligingskosten want die rijzen momenteel de pan uit’. Die beveiligingskosten zijn zo hoog doordat de veiligheid op het sportpark gewaarborgd dient te worden door de club zelf. ‘Er is een duidelijk statement gemaakt door de politie: de veiligheid op het sportpark is voor de clubs en daarbuiten doen wij het’.

Het moeten nemen van de maatregelen valt de club zwaar. Niet alleen het bestuur is er teleurgesteld over, maar ook de supporters. ‘Het was ook een soort van ingehouden woede dat het zover heeft kunnen komen dat een aantal raddraaiers het verzieken voor eigenlijk bijna alle supporters en leden van Quick-Boys’, aldus Van Kruistum. ‘Ik ben natuurlijk vooral sportliefhebber, geen kinderoppas. Wij hebben zelf ook te kennen gegeven dat we hier weinig trek meer in hebben om als bestuur telkens op het puntje van de stoel te gaan zitten om te kijken of alles wel goed gaat in de wedstrijd’. Bij de afgelopen wedstrijd konden leden van Quick-Boys de wedstrijd tegen VV Katwijk bekijken op een groot scherm dat is neergezet op sportpark Nieuw Zuid. ‘Het was giga druk, de schatting loopt uiteen van 700 tot 800 leden’. Aan de échte sfeer tipt het echter niet volgens hem. ‘Het is natuurlijk altijd sfeervoller als er ook een supportersgroep van de tegenstander aanwezig is, dat is ook leuk in een wedstrijd, de emoties die je dan hoort, en dat mis je dan natuurlijk. En niet te vergeten: de twaalfde man voor het team’.

Benieuwd naar meer van het interview? Kijk dan onderstaande video.

Over de auteur

Anna van der Bent

Anna (Katwijk, 2003) studeert journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Ze luistert graag naar muziek en heeft een passie voor films. Die passie voor films samen met de tv-programma's die ze keek in haar jeugd hebben haar geïnspireerd om journalist te worden. Ze schrijft voor het lokale platform De Mug, hier publiceert zij nieuwsartikelen en audiofragmenten over nieuws uit de regio Haarlem.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.