Een aanslag op de rechten van de vrouw

Een aanslag op de rechten van de vrouw

Amerika staat op de vooravond van een grote wettelijke ramp; uit uitgelekte documenten blijkt dat het hooggerechtshof abortus illegaal wil maken voor vrouwen. Dit betekent dat als je bijvoorbeeld als tiener zwanger wordt, je gedwongen wordt om een baby te baren, terwijl je zelf ook nog een kind bent. Als je dan toch abortus pleegt en de staat komt erachter, dan kun je achter slot en grendel belanden.

Als vrouw zijnde vind ik het recht om over je eigen lichaam te besluiten een goedrecht. Blijkbaar denken de (over het algemeen) witte, oude mannen in Amerika daar anders over en willen die de macht hebben over het lichaam van de vrouw. Want daar gaat het allemaal om, het gaat niet om het sterven van een foetus, maar om het hebben van macht over iemand anders. Al ben je pro-choice of pro-life, daar gaat het allemaal nu niet om. Door het verbieden van abortus wordt de kans op een levensgevaarlijke abortus bij een illegale arts groter en dus de overlijdenskansen van de vrouw ook. Hiermee dwing je ook om kinderen met levensbedreigende genetische afwijkingen op de wereld te laten komen en de kans op overvolle pleegzorg is er ook nog. Kortom veel feiten waar die witte, oude mannen niet aan denken, want het gaat over het hebben van macht.

In sommige staten, zoals Louisiana, gaat het zo ver dat zelfs anticonceptie op het randje van illegaal staat. Want ‘Al het ongeborene leven moet beschermd worden’. hieruit wordt weer duidelijk dat deze rechten niet bepaald worden door vrouwen, want anticonceptie wordt niet alleen geslikt om een zwangerschap te voorkomen, maar ook om een menstruatie minder heftig te maken. Sommigen worden namelijk heel ziek van hun menstruatie. Gelukkig zijn er ook staten die meedenkend en progressief zijn. Zo wil California abortuszorg toegankelijker maken en zamelen verschillende steunfondsen geld in voor vrouwen die zo’n tripje niet kunnen betalen.

Waar ik heel moe van word is dat vrouwen constant moeten vechten voor hun rechten. Sinds kort is er een anticonceptiepil voor mannen op de markt, waarom slikken zij die niet? Omdat ze bang zijn voor de bijwerkingen die er nauwelijks zijn. Maar daar zijn mannen niet voor want, ‘Mijn lichaam mijn keuze’, maar zodra dat over een vrouw gaat, hebben we ineens geen rechten meer. Hieruit blijkt nog een keer dat het puur en alleen gaat over het hebben van macht en in dit geval het hebben van macht over iemand anders lichaam. Ik hoop dat Nederland gaat waken voor dit soort praktijken, want ondanks dat we denken dat het nooit gaat gebeuren heeft de Nederlandse politiek helaas ook (heftige) conservatieve en extreemrechtse partijen die dit maar al te graag ook in Nederland zien gebeuren.

Tot slot heb ik nog een boodschap voor iedereen die denkt dat hij zomaar de macht kan hebben over het lichaam van een vrouw: mijn lichaam, mijn keuze.

Over de auteur

Zus Veldkamp

Zus Veldkamp (2003) is beginnend journalist met een passie voor sport. ‘Van jongs af aan betrok mijn vader mij in de autosport wat nu uitgebloeid is tot een grote liefde voor de Formule 1. Daarnaast heb ik ook een ruime interesse in de politiek en wil ik graag weten hoe de maatschappij in elkaar steekt.’

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *