Het afvalsysteem in Katwijk gaat op de schop

Het afvalsysteem in Katwijk gaat op de schop

Er gaat een nieuw afvalsorteersysteem komen

KATWIJK- Deze week kregen inwoners van Katwijk een flyer in de brievenbus over de vernieuwde manier van vuilnis inzamelen door de gemeente. Zo worden er meer papierbakken geplaatst, zullen er gft-bakjes uitgedeeld worden en komen er pmd afvalcontainers. Het doel van de gemeente is om tot een punt te komen waar vrijwel al het afval zal worden hergebruikt.

PMD-containers
Op dit moment scheidt de gemeente Katwijk 50% van haar afval, waaronder gft, papier en glas. De gemeente wil dat percentage verhogen, naar 80% in 2023 en 100% in 2050. ‘We zijn dus goed op weg’, aldus de gemeente. Ongeveer de helft van al het restafval bestaat uit pmd, dat staat voor: plastic, drinkpakken en blik. ‘Deze verpakkingen zijn heel geschikt als grondstof voor nieuwe producten. Dat pmd afval krijgt vervolgens een nieuw leven. Zo kunnen er bijvoorbeeld nieuwe verpakkingen van gemaakt worden, maar ook bankjes en paaltjes voor op straat. Uiteindelijk willen we in heel Nederland, en dus ook in Katwijk, tot een circulaire economie  komen waarin we bijna al ons afval hergebruiken’, schrijft de gemeente. Om dit te bereiken zullen er dus PMD-containers in Katwijk komen zodat Katwijkers zelf de eerste stap kunnen zetten in het scheiden van pmd afval. Uit de praktijk blijkt dat thuis afval scheiden leidt tot betere resultaten dan achteraf scheiden door een machine op de vuilstort.

Goedkoper
De kosten voor afvalbewerking stijgen al een tijdje, onder andere omdat het verbranden van restafval steeds duurder wordt. De overheid hoopt daarmee gemeentes te stimuleren beter te sorteren. Dit uit zich ook in de Afvalstoffenheffing die particulieren betalen. De nieuwe manier van afvalverwerking in Katwijk, verandert ook wat Katwijkers zullen betalen. ‘Om de toekomstige kostenstijging te beperken en het milieu te ontzien, berekenen we de kosten voor afval voortaan anders. Per huishouden wordt een vast tarief betaalt voor afvalinzameling. Daarnaast betaal je, per keer, voor het restafval dat je inlevert. Het is dus goed voor de portemonnee!’, aldus Gemeente Katwijk.

Wijkregelingen
Vorig jaar is er een enquête uitgezet in Katwijk. Hierin konden bewoners invullen of ze liever een extra afvalcontainer wilden voor plastic, of voor pmd. Die resultaten zouden dan per wijk worden doorgevoerd. In elke wijk heeft het overgrote deel gekozen voor een pmd bak. In de enquête werd ook gevraagd of inwoners nóg een container erbij wilden, de meerderheid gaf aan dit niet te zien zitten. In Rijnsburg, ’t Duyfrak en andere nieuwbouwwijken zal restafval en gft nog steeds via ondergrondse containers worden ingezameld. Maar alle Katwijkers die in laagbouw wonen, krijgen dus verplicht een extra bak aan huis. Katwijkers met een hoogbouwwoning, zullen het afval in ondergrondse containers inzamelen. De inpandige containers die sommige gebouwen nu nog hebben, worden vervangen.

Tegenstanders
Niet iedereen ziet een extra bak zitten. Zo ook Jaap Haasnoot, een geboren en getogen Katwijker die zich al meermaals heeft uitgesproken tegen de nieuwe manier van afvalverwerking. ‘De gemeente denkt door zo’n bak te zorgen voor een beter milieu, maar mijn voornaamste vrees is dat er veel restafval in de natuur zal worden gedumpt door mensen om kosten te besparen’. Haasnoot woont zelf vlak naast de duinen en wandelt er ook graag. Het valt hem op dat er nu al onwijs veel afval ligt. ‘Als ik ’s ochtends met mijn hond Luna wandel, zie ik veel meer afval dan me lief is. Het is zo zonde want het is zo’n mooi natuurgebied met zoveel prachtige dieren die onwijs last hebben van al dat restafval’. Ook vertelt Haasnoot dat hij het overbodig vindt om iedereen plasticbakken te geven, omdat er al op diverse plekken plastic los kan worden ingeleverd. ‘In plaats van een heel nieuw systeem in te voeren, volstaat het misschien al als mensen eraan herinnerd worden het plastic los weg te brengen’. Helaas voor Jaap Haasnoot zal het nieuwe systeem er toch komen. De nieuwe containers zullen nog in 2022 aan huis worden geleverd.

Over de auteur

Anna van der Bent

Anna (Katwijk, 2003) studeert journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Ze luistert graag naar muziek en heeft een passie voor films. Die passie voor films samen met de tv-programma's die ze keek in haar jeugd hebben haar geïnspireerd om journalist te worden. Ze schrijft voor het lokale platform De Mug, hier publiceert zij nieuwsartikelen en audiofragmenten over nieuws uit de regio Haarlem.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.