De kinderraad in Hillegom keert terug

De kinderraad in Hillegom keert terug

Kinderen aan het vergaderen

Hillegom – Als het aan de coalitie van de gemeente Hillegom ligt, komt er weer een kinderraad in de gemeente. Dit staat in het coalitieakkoord voor de komende vier jaar. De gemeente hoopt hierdoor jongeren weer beter te betrekken bij de politiek.

De coalitie die dit plan heeft opgezet bestaat uit de Bevolkingsbelangen Hillegom, Bloeiend Hillegom en CDA Hillegom. Een kinderraad bestaat net zoals een normale gemeenteraad uit een aantal vertegenwoordigers. Een normale raad vergadert en komt op voor de belangen van de inwoners. De kinderraad komt op voor de belangen van kinderen en zij vertellen de gemeenteraad wat ze belangrijk vinden in de gemeente.

Veel kinderen krijgen steeds minder interesse in de politiek. Jongeren en kinderen kiezen veel vaker voor algemenere dingen. Volgens woordvoerder van de gemeente Hillegom Christa van Gellekom is het goed dat er een kinderraad komt. ‘Kinderen en jongeren zijn veel onder ons. Er komt steeds minder interesse in de politiek. Met een kinderraad zouden zij wel weer een extra mogelijkheid krijgen om zich te kunnen verdiepen in de politiek.’ Het verdiepen in de politiek is ook een erg belangrijk begrip volgens Van Gellekom. ‘Het is belangrijk dat kinderen en jongeren kunnen gaan meeregeren over wat zij zouden willen in de gemeente. Ook is het goed voor kinderen om er alvast achter te kunnen komen waar ze laten eventueel op zouden kunnen stemmen.’

Naast een kinderraad wordt er dan ook vaak een kinderburgemeester verkozen. Een kinderburgemeester heeft belangrijke taken binnen de gemeente. De belangrijkste opdracht voor een kinderburgemeester is dat hij of zij opkomt voor de belangen van andere kinderen binnen de gemeente. Hier houdt de kinderburgemeester toespraken voor en vergadert de kinderburgemeester mee met algemene vergaderingen. ‘In Hillegom zijn we er nog niet uit of wij ook een kinderburgemeester laten kiezen door de kinderraad,’ vertelt Van Gellekom.

In andere delen van Nederland is er al een langere tijd een kinderraad. Zo is er sinds 2020 al een kinderraad in de gemeente Haarlem en sinds 2017 een jongerengemeenteraad in de gemeente Haarlemmermeer. Heel Nederland telt op dit moment 87 kinderraden en kinderburgemeesters. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat in 2021 16.9% van de inwoners van Hillegom onder de achttien jaar was. ‘We hebben het eerder wel al eerder een kinderraad gehad. In deze periode was de kinderraad een erg groot succes. De kinderraad kreeg de beschikking over 2000 euro die zij tijdens een debat mochten schenken aan een bepaald project,’ volgens Van Gellekom. Door wisseling in de gemeente kwam er geen kinderraad en vanuit de jeugd had de gemeente Hillegom toen ook besloten om de kinderraad af te schaffen. Nu komt er in Hillegom eindelijk weer een kinderraad.

De gemeente Hillegom zit nu nog in de ontwikkelfase van de nieuwe kindergemeenteraad. ‘We weten nog niet hoe de kinderraad eruit gaat zien. Volgens de plannen gaat hij er wel komen,’ vertelt Van Gellekom. Volgens Van Gellekom kan het zo zijn dat de kinderraad er hetzelfde uit gaat zien als die van een aantal jaar geleden. Toen bestond de kindergemeenteraad uit meerdere kinderen die regelmatig samenkwamen om te debatteren.

Over de auteur

Wesley Schröder

Wesley (18). Als student aan de Hogeschool Utrecht ben ik nu bezig aan mijn tweede jaar Journalistiek. Met mijn kennis van Duits voetbal en mijn interesse in sport over het algemeen maak ik journalistieke producties die mensen interessant vinden om te lezen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *