‘Een stukje paradijs in Lisse’

‘Een stukje paradijs in Lisse’

Ineke Schutte is vrijwilliger bij de heemtuin Lisse.

LISSE – Groei & Bloei, een vereniging van liefhebbers van tuinen en tuinieren, organiseert twee keer per jaar een plantenruil in de Heemtuin van Lisse, zo ook op 18 mei. Dat groei & Bloei de organisatie op zich neemt, betekent echter niet dat de Heemtuin er verder niks mee te maken heeft. De vrijwilligers van de Heemtuin helpen graag mee met de plantenruil die al tientallen jaren bestaat.

Ineke Schutte is een van de vrijwilligers bij de Heemtuin in Lisse. Tijdens een korte rondleiding door de tuin weet Schutte te bewijzen dat ze al z’n 30 jaar bij de Heemtuin werkt, over elke plant en bloem weet ze een korte uitleg te geven en soms heeft ze zelfs een anekdote. Een andere vrijwilligster schenkt koffie en thee in voor de bezoekers. De plantenruil kan beginnen.

Veel evenementen in Nederland hebben dit jaar last gehad van een vrijwilligerstekort en veel verenigingen blijven op zoek naar vrijwilligers. De Heemtuin in Lisse bestaat al 32 jaar, mede door de inzet van vrijwilligers, maar ook op de site van de Heemtuin staat ‘Heemtuin Lisse zoekt vrijwilligers’.

‘De Heemtuin is gebaseerd op het werk van vrijwilligers en tot onze stomme verbazing komen er elke keer weer nieuwe vrijwilligers binnen. Dat zijn over het algemeen jonge mensen die ook nog een baan hebben en die proberen hier dan toch een aantal uren te zijn.’ Vertelt Schutte. ‘Wij hebben een vrij groot koppel aan vrijwilligers, de tuin is niet zo idioot groot. We hebben eenentwintig vrijwilligers en twee imkers. Dus wij mogen niet mopperen. Er zijn een aantal van mijn leeftijd, die zijn dan op een gegeven moment minder flexibel, maar dat wordt met elkaar opgevangen.’

Niet alleen de vrijwilligers zijn aan de oudere kant, ook het publiek van de plantenruil. Door de ingang van de Heemtuin lopen verschillende zestig plussers op en neer om plantjes uit de auto te halen en in de tuin te zetten. Tussen de oudere loopt een jonge vrouw van twintig. Niet alleen met haar leeftijd valt ze op, ook met haar rode haar. De rood harige dame is hier samen met haar moeder. Beide lopen ze met een grote glimlach door de tuin.

Ineke Schutte is door het oudere publiek echter niet bang dat er geen bezoekers meer zullen komen, want ze merkt dat de interesse voor groen toe neemt. Wel geeft ze toe dat er tijd in gaat zitten om in de tuin te werken en dat er mensen zijn die helemaal geen interesse in een tuin of groen hebben.

Soms komen er zelf nieuwe bezoekers langs vertelt Schutte, ‘Dat hadden we afgelopen najaar, toen kwamen er nieuwe bewoners van de poelpolder langs bij de plantenruil. Dat was op een zaterdagochtend en in de poelpolder wonen jonge mensen met jonge kinderen. Voor hen is het dan iets gemakkelijker om zaterdagochtend te komen, in plaats van vandaag, op een woensdag avond. Vandaag was er ook weer een nieuwe mevrouw, die is dan ook heel enthousiast en die neemt ook plantjes mee.’

Voor de nieuwe vrijwilligers heeft de Heemtuin maar één voorwaarde: Dat ze een beetje gevoel voor de natuur hebben. Het maakt niet uit of dit gevoel meer met insecten is, vogels of planten, want volgens Schutte leer je in de loop der jaren vanzelf om te zorgen voor de heemplanten.

‘In de Heemtuin bloeien alleen maar planten die met Nederland een relatie hebben. Dat kan een relatie van heel vroeger zijn, maar ook een relatie met de klimaatzone van Nederland en ja dat is specifiek, maar we zijn er heel blij mee, want het is een stukje paradijs in Lisse.’ Aldus Ineke Schutte.

Over de auteur

Floortje Hoogkamer

Floortje Hoogkamer, beginnende journalist en een spring-in-'t-veld. Vanaf jongs af aan is ze al nieuwsgierig naar wat de wereld haar te bieden heeft. Ze hoopt dat haar verhalen mensen aan het denken gaan zetten. "Het maakt niet uit welke gebeurtenis je beleeft, alleen hoe je er op reageert!"

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *