Haarlemse mantelzorgers krijgen zelden tot nooit een vergoeding van de gemeente voor hun werk

Haarlemse mantelzorgers krijgen zelden tot nooit een vergoeding van de gemeente voor hun werk

HAARLEM- Mantelzorgers krijgen weinig tot geen vergoeding van de gemeente voor hun werk, dat blijkt uit onderzoek van mantelzorg.nl. Ook in de gemeente Haarlem zijn vergoedingen voor mantelzorgers slecht geregeld volgens de mantelzorgers. De ongeveer 48 duizend mantelzorgers die naar schatting van mantelzorg.nl in Haarlem mantelzorg verlenen krijgen in een jaar niet meer dan een bosje bloemen of een cadeaubon ter waardering van zijn/ haar werk. Dat is helemaal niks wanneer je bedenkt dat een gemiddelde mantelzorger in Haarlem 317 uur per jaar kwijt is aan het verlenen van mantelzorg. Sinds de mantelzorg in 2015 is overgeheveld van het rijk naar de gemeente is de waardering voor mantelzorgers flink afgenomen. Waar voor 2015 elke mantelzorger per jaar 200 euro kreeg voor zijn/ haar werk krijgt men in de meeste gevallen in 2021 alleen nog maar een bosje bloemen of een cadeaubon. De dalende trend in waardering voor mantelzorgers is iets wat mantelzorg.nl schrikt, daarom roepen ze nieuwe gemeenteraadsleden op in zich meer in te gaan zetten voor mantelzorgers.

Mantelzorg is niet iets wat je zomaar naast een fulltimebaan doet. Het neemt ongelofelijk veel tijd in beslag, tijd die normaal gesproken in vrienden of vrije tijd wordt gestoken. Niet gek dat 9,1% van alle mantelzorgers in Nederland kampt met erge gezondheidsprobleem op zowel mentaal als fysiek vlak. Een van hen is een Haarlemse mantelzorgster die de liefs anoniem wil blijven. We noemen haar nu even Britt. Britt zorgde voor haar tante die ernstig ziek was, maar na verloop van tijd merkte ze dat het werk als mantelzorger niet meevalt. ‘Het was logisch dat ik de mantelzorg op me nam want er was niemand anders, maar op een gegeven moment vraag je jezelf af of het wel wijs is’.’ De hoeveelheid tijd dat ik kwijt was aan mantelzorg heeft me gewoon me huwelijk en een mindere band met mijn kinderen gekost’. De hoeveelheid tijd en verantwoording is iets wat het werk als mantelzorger zo zwaar maakt volgens deze Britt. ‘Je moet uiteindelijk allemaal dingen gaan doen waarvoor je totaal niet ben opgeleid. Zo moest ik bijvoorbeeld medicijnen bestellen, terwijl ik totaal niet eens wist welk medicijn voor wat was.’

Voor al het werk dat Britt verricht heeft, heeft ze slechts een eenmalige vergoeding van 200 euro ontvangen in de afgelopen zes jaar dat ze al werkzaam als mantelzorgster is. Britt blijkt niet de enige mantelzorger in de gemeente Haarlem te zijn met weinig vergoeding. Na een oproep op Facebook gaven meerdere Haarlemse mantelzorgers aan op een bloemetje of een cadeaubon voor een pretpark na niets gehad te hebben van de gemeente. Deze vergoedingen staan volgens de mantelzorgers en mantelzorg.nl totaal niet in vergelijking met het aantal tijd en werk dat mantelzorg in beslag neemt. Zeker niet als je je beseft dat wanneer alle mantelzorg betaalde zorg zou worden het de gemeente Haarlem tussen de 308 en de 423 miljoen euro per jaar zou kosten. Zonder mantelzorgers zou de jaarlijkse begroting van de gemeente Haarlem dan bijna moeten verdubbelen.

De gemeente Haarlem kan zich niet vinden in het gevoel van de mantelzorgers. De gemeente zet zich namelijk al jaren in voor mantelzorger, maar vooral op mentaal vlak en minder op financieel vlak.’ In Haarlem is ervoor gekozen om te investeren in mantelzorgers door middel van de inzet van Tandem mantelzorgondersteuning. Tandem is een organisatie die mantelzorgers in Zuid-Kennemerland ondersteunt in de breedste zin van het woord. Soms is een gesprek of praktisch advies voldoende, maar er kan ook meer nodig zijn. Ervaren consulenten helpen mantelzorgers met onder anderen informatie, advies, begeleiding, emotionele ondersteuning en praktische hulp’, vertelt woordvoerder van de gemeente Miriam van Haaster. Verder zegt de gemeente Haarlem ook jaarlijks een cadeaubon ter waarde van 50 euro te geven aan alle mantelzorgers die actief zijn in de gemeente Haarlem.

Mantelzorg.nl heeft na het onderzoek de onderzoekresultaten met de gemeenteraadsleden gedeeld. Toch hebben drie van de vier grootste partijen van Haarlem het subsidiëren van mantelzorgers niet in hun verkiezingsprogramma opgenomen. De VVD Haarlem is de enige van de vier grootste partijen in Haarlem die meer aandacht voor mantelzorgers letterlijk in het verkiezingsprogramma heeft staan. ‘We zijn er trots op dat veel Haarlemmers met liefde zorgen voor hun naasten. Deze mantelzorg is ontzettend waardevol. Daarom willen we contact met mantelzorgers onderhouden om zo overbelasting te voorkomen,’ schrijft VVD Haarlem. Als het aan de drie grote midden linkse partijen in Haarlem (PVDA, GroenLinks en D66) ligt is het bijstaan van mantelzorgers niet iets wat de aankomende vier jaar verbeterd zou gaan worden. Ze vinden zorg voor ouderen wel belangrijk, maar benoemen daarbij niet de functie van mantelzorgers.

Over de auteur

Jorn de Haas

Jorn de Haas is student op de hogeschool Utrecht. Al vanaf zijn 7de jaar wil Jorn journalist worden. In het begin was Jorn voornamelijk geïnteresseerd in de sportkant van de journalistiek, op latere leeftijd ontstond zijn interesse voor de politiek. Hij is de opleiding ingegaan met de gedachte: 'Als je in een doel gelooft zal je dat doel ook bereiken'.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *