‘Zijn jullie het meidenteam?’

‘Zijn jullie het meidenteam?’

Als derde van links staat Marit van Teeffelen samen met de andere meiden.

HOOFDDORP – Zeven meiden van 5 VWO aan het Kaj Munk college doen dit jaar mee aan de Young Solar Challenge. Wat ongebruikelijk is, dat het team van ‘meiden aan het roer’ het enige team is dat volledig uit meiden bestaat. De zeventienjarige Marit van Teeffelen vertelt over hun ervaring en de weg naar de wedstrijd op 10 en 11 juni.

‘In 2020 hebben Isabelle en ik al mee gedaan aan de Young Solar Challenge, alleen door corona kon dat niet doorgaan, dus wilden we het dit jaar wel graag afmaken. Dat mocht van school maar wel met een meidenteam in plaats van een normaal team. Een normaal team bestaat namelijk uit een mix van jongens en meiden uit MAVO, HAVO of VWO en wij hebben nu een team van zeven meiden uit 5VWO. Ook hebben we in 2020 al geprobeerd sponsoren binnen te halen. We hadden snel door dat mailen niet werkte dus zijn we dit jaar de hele middag gaan bellen. Bellen, bellen, bellen. We hadden via via ook nog een paar contacten ontvangen. Hiermee hebben we een aantal sponsoren binnen gehaald. We hebben de sponsoren duidelijk vertelt van ‘Hey dit is wat u kan leveren en dit is wat wij ervoor terug geven.’ Wat wij teruggeven is een speciale sticker op de boot, vermelding van het bedrijfslogo op de kleding en een plekje in onze nieuwsbrief. Je moet op markettinggebied laten zien dat je het kan en wat mensen ervoor terug kunnen krijgen. Daar waren de sponsoren erg enthousiast over. De sponsoren waren niet als enige enthousiast, ik was namelijk er enthousiast over de teamspirit die wij als groep hebben, hoe we alles georganiseerd hebben en het feit dat je dan eindelijk in Friesland staat met je eigen gemaakte boot, dan denk je wel ‘Wow we hebben dit gewoon geflikt!’ Ons team heeft witte kleding en het andere team van onze school heeft blauwe kleding, het hele NK weekend heeft wit en blauw door elkaar heen gelopen. Ik denkt dat we niet alleen met de meiden die verbinding hebben, maar ook met het andere team. Het is gewoon een grote vriendengroep geworden voor de boot. Die verbinding vind ook plaats op school, docenten die we niet kennen die spreken ons aan op school of komen vragen hoe het met de boot gaat. Het leeft heel erg op school. Ik denk dat deze boot ook meer leeft, omdat wij met meiden zijn. Dat merk je ook bij de wedstrijden, dan komen er andere teams langs en vragen dan ‘Zijn jullie het meidenteam?’ We krijgen ook vaak van onze eigen docent te horen ‘Meiden, ik ben zo trots op jullie! Jullie doen het zo goed!’ We zijn zelf ook heel trots op onszelf en natuurlijk op de boot. Voor de toekomst denk ik dat ik vooral heb leren samenwerken, zeker als je naar HBO of de universiteit gaat. Je kan gewoon verwachten dat je moet gaan samen werken met mensen die niks goed vinden of niet willen werken. Hier heb ik al geleerd hoe ik om ga met mensen die ik minder goed ken, want we zitten niet bij elkaar in de klas, dat geeft wel handvaten voor later.’

Kijk hieronder de video om het verhaal van de andere meiden te horen over de vooroordelen als vrouwen in de techniek en de voordelen.

Over de auteur

Floortje Hoogkamer

Floortje Hoogkamer, beginnende journalist en een spring-in-'t-veld. Vanaf jongs af aan is ze al nieuwsgierig naar wat de wereld haar te bieden heeft. Ze hoopt dat haar verhalen mensen aan het denken gaan zetten. "Het maakt niet uit welke gebeurtenis je beleeft, alleen hoe je er op reageert!"

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *