De minister van bij-zaken

De minister van bij-zaken

Imker Pim Lemmers blaast rook, zodat de bijen rustiger worden.

Pim Lemmers is in de omgeving van Haarlem een bekende imker. Zijn passie is ruim 35 jaar geleden ontstaan. In Heemstede heeft hij zes bijenkasten staan. Hij opent er een en een zwerm bijen beginnen om Lemmers heen te vliegen. Je kan bijna de blauwe kleur van zijn blouse niet meer zien, de imker is omringt door een kolonie bijen. Terwijl hij het tuutje van zijn rookmachine naar zijn mond brengt, blaast hij rook richting de bijenkast om de bijen te kalmeren. Hij wordt meerdere keren geprikt. De imker geeft geen kreet. Je kan zien dat hij het gewend is. Hij zegt nonchalant: ‘Kijk, ik ben net geprikt’. En laat zijn hand zien, waar je een aantal naalden ziet zitten in zijn geïrriteerde huid. ‘Als klein kind ging ik naar een imker in zandpoort, daar ben ik met school naartoe gegaan. Toen kreeg ik een stukje bijenwas mee. Die geur is altijd in mijn hele grote neus blijven plakken’, zegt de imker met een grote lach op zijn gezicht.

Honderden bijen vliegen nog steeds om Lemmers heen. Hij trekt een van de bijenwas stukken omhoog, om de bijenwas te laten zien. De honing druipt heel langzaam van de bijenwas af. De bijen worden onrustig, dus blaast de imker opnieuw stoom uit. De insecten beginnen weer iets rustiger te vliegen en gaan weer terug de bijenkast in. ‘Later ben ik gaan studeren, journalistiek en communicatie. Veel tv-programma’s gemaakt voor onder andere de Vroege Vogels. Daarna ben ik weer teruggegaan naar het vak imkeren. Dit doe ik al 30 jaar met heel veel liefde en plezier. Je kan best wel zeggen dat het een uitgelopen hobby is’, aldus de imker.

Druppels regen beginnen te vallen op de imker zijn handen. ‘Ze noemen mij weleens de bijenmissionaris. Ik probeer dus aandacht voor de bijen te vragen, publiciteit te krijgen. Als journalist kan je dat vrij makkelijk doen. Ik ben ook inmiddels de imker van de koninklijke familie geworden. De stadshuis imker en de imker van de nieuwe tweede kamer, waar binnenkort weer bijen geplaatst gaan worden. In Den Haag noemen ze mij ook wel ‘de minister van bij-zaken’. De titel heb ik gekregen van een aantal tweede Kamerleden. Daar ben ik heel blij mee, een hele eer ook.’

Het begint te donderen. Pim Lemmers kijkt omhoog naar de grijze lucht. ‘Bij donder worden de bijen onrustig, de kans is dan groter dat ze gaan prikken. Laten we naar een veiligere plek gaan’, aldus Lemmers. Het gaat harder regenen. Pim Lemmers doet de bijenkast dicht en verkast zich naar zijn garage om te schuilen voor de harde bui. Tussen een aantal witte emmers honing gaat hij zitten. ‘In 2013 ben ik naar de tweede kamer gegaan. In de binnentuin van de binnenhof, want er moesten meer bijen in overheidsgebouwen komen. De bij doet het in de stad beter dan het platteland. Toen heb ik gezegd: ‘Luister, dan wil ik wel op het binnenhof staan. Uiteindelijk zijn ze in de binnentuin van de tweede kamer terecht gekomen. Destijds werkte ik ook voor het radio-tv programma ‘de Vroege Vogels’ en vanuit dat programma hebben we de koninklijke familie bijen aangeboden. Een mooie plaats, een hele eer. De bijen doen het hartstikke goed daar. Mensen stellen weleens de vraag, wat moeten die bijen toch in Den Haag. Rondom het Malieveld, Lange Voorhout, Korte Voorhout en rondom paleis Noordeinde staat het vol met Lindebomen. Door zo’n bijenvolk wordt er ruim 40 kilo honing per jaar verzameld, dus ze doen het heel goed in Den Haag’, verteld de imker.

‘Per dag ben ik 12 tot 13 uur bezig met de bijen. Gisteravond ook weer. Ik begin ’s morgens vroeg om half zes, om de bijen te verhuizen. Als het licht en warm wordt willen de bijen naar buiten om de bloemetjes te bezoeken. ’s Avonds om half acht haal ik sommige dagen de bijen uit de boom. Dan hangt er een grote zwerm’, aldus Lemmers.

Terwijl de imker met zijn hand door zijn haar gaat, kropt zijn mouw van zijn blouse iets omhoog. Op zijn pols heeft hij twee kleine bijen getatoeëerd. ‘Dat is de liefde voor de bij. Als journalist ben ik naar Portugal geweest voor een aantal voetbalwedstrijden. Ik ga binnenkort weer naar Lissabon, om nummer drie neer te zetten. Je hoort het niet, maar de hand zoomt bijna.

In de onderstaande video is de reportage van Fleur Nuijten te zien, die met oud-stadsecoloog van Haarlem Dik vonk en imker Pim Lemmers praat over de invloed van warmte op planten, insecten en dieren.

Over de auteur

Shannon Knaap

Shannon Knaap, Haar droom is om in Azië correspondent te worden en dan specifiek Zuid-Korea. Deze fascinatie is ontstaan door de televisie drama's die ze daar maken. Ook is Shannon druk bezig met Koreaans leren. Eerder is ze afgestudeerd aan de theateropleiding, maar heeft meer nieuwsgierigheid ontwikkelt om achter dingen te komen. Voor informatie over theater, Azië en creatieve dingen moet je bij haar wezen. "안녕하세요" - Shannon

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *