‘Ik ben tegen het praktiseren van homoseksualiteit’

‘Ik ben tegen het praktiseren van homoseksualiteit’

*Maurits vertelt over zijn meningen over de LHBTI-gemeenschap

KATWIJK- Op 17 mei, de Internationale Dag tegen Homofobie, Lesbofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie, wordt er door het Sociaal Cultureel Planbureau een onderzoek naar het onderwerp gepubliceerd. Wat blijkt? Één op de zes Nederlanders vindt dat er iets mis is met mensen die zich noch man noch vrouw voelen. Ook de acceptatie van homo- en biseksualiteit groeit langzamer dan eerdere jaren.

Onder de mensen die lhbti’ers niet accepteren, is *Maurits. Hij woont al zijn hele leven in Katwijk en is tegen het praktiseren van homoseksualiteit of het veranderen van je geslacht op basis van Bijbelse principes.

Wat is jouw mening over lhbti’ers?
‘Ik ben tegen het praktiseren van homoseksualiteit. Ik weet dat je je aangetrokken kan voelen tot hetzelfde geslacht en ik geloof ook dat mensen dat echt zo voelen, maar ik vind het iets onnatuurlijks hebben en vind het praktiseren ervan niet in de maatschappij thuishoren. Waar ik ook erg tegen ben is de hele homo-hype die nu gaande is, het is bijna alsof ze reclame maken voor homo zijn met al die regenboogvlaggen overal. In Katwijk is het niet zo erg als in de stad, maar ook hier hangt de regenboogvlag af en toe bij het gemeentehuis. Of er worden er flyers uitgedeeld voor speciale homo-activiteiten, ik ben daar niet van’.

Waarom heb jij die meningen over de lhbti-gemeenschap?
‘Mijn mening over de homo-gemeenschap heb ik vanuit Bijbelse basis. Ik ben christelijk en hecht veel waarde aan de Bijbel, die vertelt ons onder andere dat het huwelijk een heilig iets is tussen één man en één vrouw, God’s mening over homo’s lijkt me dus vrij duidelijk. Bovendien kunnen twee mensen van hetzelfde geslacht ook geen biologische kinderen krijgen samen en dat zie ik toch wel als iets wat hoort bij een volledig huwelijk. Zelfs als ze voor de wet trouwen, zie ik een homohuwelijk niet als geldend huwelijk. En, vergeet niet dat Hij ons ook vaker impliciet of expliciet vertelt dat twee mannen of twee vrouwen samen niet horen in de Bijbel, zoals in de Leviticaanse wet bijvoorbeeld’.

Hoe kijk jij naar mensen die voelen dat ze in het verkeerde lichaam geboren zijn?
‘Ik ken pas sinds vorig jaar de term genderdysforie. Het klinkt als een mentale ziekte en ik denk dat dat redelijk waar is. Ik kan me niet voorstellen dat God mensen in het verkeerde lichaam geboren laat worden. Het is naar mijn idee tegenwoordig ook hip om non-binair of transgender te zijn, misschien dat mensen het interessant vinden om zich eens te verkleden of iemand anders te zijn en dat ze het daarom doen. Ik vind het wel erg als mensen niet meer als zichzelf over straat kunnen, ik vind het zo gemeen als mensen elkaar gaan mishandelen of uitschelden omdat ze zich ander kleden. Ik vind dat als mensen zich zo voelen, ze dat best even mogen ontdekken, maar operaties en hormonen vind ik veel te ver gaan’.

Wat betekent het geloof in jouw leven?
‘Het geloof betekent heel veel voor mij, het is de rode draad in mijn leven. Ik sta op en ga slapen met Jezus. Ik word al vanaf jongs af aan meegenomen naar een gereformeerde kerk. Ik had daar eerst niet per se iets mee, maar sinds 4 jaar ben ik veel actiever in mijn geloof en ik voel me daar onwijs prettig bij. Het geloof geeft me rust in mijn hoofd omdat ik weet dat Hij met me meekijkt, die rust heb ik altijd al hard nodig gehad doordat ik me snel zorgen maak over dingen. God heeft ons Zijn woord gegeven in een prachtig boek. Ik ben niet zo streng gelovig dat ik álles letterlijk neem, maar veel wel en ik probeer ook zo veel mogelijk naar zijn visie te leven.’

Schaam je je voor je mening?
‘Nee ik schaam me niet voor wat ik zeg, ik vind wat ik vind. Maar, ik ben een jongen die niet van confrontatie houdt en ik ben in het verleden nog wel eens hard verbaal aangepakt doordat ik zei wat ik jou nu allemaal vertel. Ik respecteer andermans meningen trouwens ook gewoon hoor dus ik zoek de confrontatie ook daardoor niet op. Dat ik leef volgens de Bijbel betekent niet dat iemand die niet in God gelooft dat ook moet doen van mij, ik begrijp inmiddels dat die droom van mij niet realistisch is. Ik weet dat mijn mening controversieel ligt in de maatschappij en dat sommige mensen zich gekwetst voelen door mijn meningen. Ik heb daar soms best moeite mee, dan vraag ik me af of God wel dit soort verdeling wil tussen mensen. Niet voor niets weten niet veel mensen over mijn visies, zo zorg ik ervoor dat ik zo min mogelijk mensen erdoor kwets, alle homoseksuelen in mijn leven weten het ook niet. Ik wil toch echt nog een keer benadrukken dat ik homo’s accepteer als mensen die ze zijn, God heeft ze namelijk precies zo bedoeld als ze zijn. Ik accepteer alleen het prakkiseren van hun seksualiteit of genderdysforie niet. Oh, en natuurlijk die eindeloze homovlaggen overal’.

*Bron wil anoniem blijven, naam is bekend bij de redactie.

Over de auteur

Anna van der Bent

Anna (Katwijk, 2003) studeert journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Ze luistert graag naar muziek en heeft een passie voor films. Die passie voor films samen met de tv-programma's die ze keek in haar jeugd hebben haar geïnspireerd om journalist te worden. Ze schrijft voor het lokale platform De Mug, hier publiceert zij nieuwsartikelen en audiofragmenten over nieuws uit de regio Haarlem.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *