‘Kippen en Kuikens’ wandelen recordbedrag bij elkaar

‘Kippen en Kuikens’ wandelen recordbedrag bij elkaar

De route gaat over de Boulevard, strand en duinen

KATWIJK- Dit weekend werd de Kippenloop na twee jaar afwezigheid weer georganiseerd door Stichting Katwijk Wandelmarathon. Zo’n 6000 wandelaars uit heel Nederland wandelen om geld op te halen voor KWF Kankerbestrijding en Stichting KiKa. Dit jaar werd een recordbedrag opgehaald.

Ontstaan
De Kippenloop is ontstaan na het overlijden van Gijs van den Oever, een Katwijker die op 44-jarige leeftijd stierf ten gevolge van kanker. Ter nagedachtenis wilden twee van zijn vrienden een sponsorwandeltocht organiseren waarvan de hele opbrengst zou gaan naar KWF kankerbestrijding. De naam Kippenloop is ontstaan door de bijnaam die Van den Over in Katwijk had: ‘Gijs de Kip’. In 2005 vond de eerste editie plaats. Ruim 1700 mensen wandelden €24.000,- bij elkaar. Na 17 edities staat die teller op €2.818.412,-. Niet alleen de opbrengsten zijn gegroeid, inmiddels doen duizenden mensen uit alle uithoeken van het land en zelfs uit het buitenland mee. Maar liefst 200 vrijwilligers zijn nodig om alles in goede banen te leiden.

Hoogste bedrag
Dit jaar is dus het hoogste bedrag ooit opgehaald: 320.000 euro! Daarvan is de helft opgehaald door de Kippenloop, en de andere helft door de Kuikenloop. De Kuikenloop is een versie speciaal gemaakt voor kinderen die ook mee willen doen, zij wandelen 5 kilometer en halen geld op voor Stichting Kika. De organisatie is onwijs blij met de resultaten van dit jaar. ‘Echt een geweldige presentatie’, vertelt de organisatie tijdens het overhandigen van de cheque. ‘Als je twee jaar niets doet, is het altijd afwachten wat dat gaat betekenen’.

Anders dan normaal
‘Kippen’ kunnen kiezen tussen verschillende looproutes door strand en duin: 10, 15, 25 of 42 kilometer. De 42 kilometer zat dit jaar echter niet tussen de opties. ‘We merkten dat veel mensen die de 42 kilometer wandelen deze afstand gebruiken als een training voor de Nijmeegse Vierdaagse. Deze groep heeft daardoor wat minder binding met het evenement en het goede doel waarvoor we wandelen’, vertelt voorzitter Arie Balkenende in een artikel van KatwijkActueel. Ook zorgt het schrappen van de 42 kilometerroute voor minder werk en kosten. Naast de verandering in route-opties, startte de kaartverkoop later dit jaar vanwege de onzekerheid die het coronavirus met zich meebrengt. De kosten voor het meedoen zijn ook verhoogd. ‘Spullen die we moeten huren zijn allemaal duurder geworden. Maar laten we niet vergeten dat het geen loopje, om een loopje is. We doen dit voor een goed doel en mensen krijgen tijdens de wandeling ook heel veel aangereikt’, aldus Balkenende.

Gezellige dag met een serieus randje
Ondanks het feit dat er veel heftige verhalen meewandelen met deelnemers, is er ook veel gezelligheid. Jasmijn Frissen liep mee met haar hockeyteam. ‘We begonnen lekker vroeg, om 9 uur ’s ochtends. De gezelligheid was eigenlijk gelijk aanwezig op de vroege morgen. We gingen van start met een groepje van acht meiden en hadden een box mee, genoeg drinken op zak, genoeg eten op zak en zo we gingen op weg. Het was de hele route onwijs gezellig. Je loopt dan met heel Katwijk op de Boulevard en het was echt of het dorp met z’n allen was uitgetrokken om de Kippenloop te lopen. We gingen het strand op richting Wassenaar en toen via de duinen weer terug en op een gegeven moment wordt het dan wel zwaar. Bij tussenstops krijg je gelukkig dingen als krentenbollen, koffie, fruit en de toepasselijke kippensoep. Het Andreasplein was het eindpunt en daar werden we onthaald met bloemen, medailles en muziek en dat was echt heel leuk. Op het plein was er ook nog een feest georganiseerd met muziek. Het is voor het goede doel, daar doe je het uiteindelijk voor, maar ik vond het mooi dat ondanks de heftigheid van waar we het voor doen, we toch dat groepsgevoel en die gezelligheid mochten ervaren’.

Over de auteur

Anna van der Bent

Anna (Katwijk, 2003) studeert journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Ze luistert graag naar muziek en heeft een passie voor films. Die passie voor films samen met de tv-programma's die ze keek in haar jeugd hebben haar geïnspireerd om journalist te worden. Ze schrijft voor het lokale platform De Mug, hier publiceert zij nieuwsartikelen en audiofragmenten over nieuws uit de regio Haarlem.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.