Ontmoetingscentrum Zandstroom aan het werk

Ontmoetingscentrum Zandstroom aan het werk

ZANDVOORT | Ontmoetingscentrum Zandstroom in Zandvoort. De plek waar ze mensen opvangen die, zoals zij dat noemen, last hebben van een haperend brein. Dit betekend eigenlijk een vorm van dementie of alzheimer maar het kunnen ook kwetsbare ouderen zijn. Werkgever Jolanda Reijs was al sinds het begin bij de Zandstroom, dat dit jaar door nieuwe leden een boost heeft gehad.


Is de werkwijze die hier wordt toegepast is anders dan anderen plekken waar ze ouderen helpen?

Ja dat denk ik wel. Wij zijn heel anders dan bijvoorbeeld een bejaardenhuis of een opvangcentrum. Wij zijn echt een ontmoetingscentrum waarbij iedereen een koffietje mag komen doen binnen. Wel hebben we natuurlijk de vaste mensen die altijd komen. Maar die mogen zelf, of hun begeleider doet dat voor hun, kiezen of ze één of zeven dagen langskomen. Ik noem ons soms ook wel een BSO (Basis Schoolse Opvang) maar dan voor ouderen in plaats van jonge kinderen.


Hoe gaat de Zandstroom dan precies te werk?

Wij werken hier echt met superveel respect naar elkaar en proberen ook continu in gesprek te gaan over bepaalde dingen. Zo is de vraag die elk gesprek terugkomt met de ouderen:

| “Stel je bent (erg) vergeetachtig, hoe zou jij dan willen dat ik met jou omga?/

Waarom deze vraag zo goed werkt is omdat de mensen zichzelf eerst moeten plaatsen in het vergeetachtige hokje voordat jij dat al voor ze doet.
Door dit soort vragen krijg je soms ook hele interessante en leuke antwoorden terug. Zoals laatst vroeg ik hoe het ging met een man die ik al járen spreek, en het antwoord dat ik kreeg was:

|Het vergeten gaat steeds beter”.

 

Hoe ziet een dag eruit bij de Zandstroom?
We beginnen eigenlijk altijd met zijn tweetjes en rond de middag komt er meestal één vrijwilliger langs. Er werken nu 9 mensen in loondienst en zo’n 5 vrijwilligers bij ons ontmoetingscentrum. Op een gegeven moment wordt het gezellig druk en worden de ouderen naar beneden gebracht door onze mooie traplift. Hier zit onze ‘kantine’ waar we altijd zitten en onze lessen organiseren. De ouderen houden van iets actiefs doen, dus meestal wordt dit schilderen of een toneelstukje opvoeren in de zaal. En dan is voordat je er erg in hebt je dag voorbij en wordt iedereen weer één voor één opgehaald.

Over de auteur

Anouk von Scheven

Anouk, 18 jaar, woont in de mooie havenstad IJmuiden. Met haar hart op de tong en iets te harde schaterlach probeert ze haar weg te vinden in de journalistieke wereld. "Ik hou eigenlijk niet zo van werken, maar als het me leuk lijkt moet het wel lukken"

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *