Brug in Cruquius wordt gerenoveerd: ‘De Cruquiusbrug is gewoon op en kan zo instorten’

Brug in Cruquius wordt gerenoveerd: ‘De Cruquiusbrug is gewoon op en kan zo instorten’

De Cruquiusbrug

HEEMSTEDE- De Cruquiusbrug is vanaf 1 september de verbouwing ingegaan. De brug is toe aan vervanging. Aannemers zullen deze verbouwing voortzetten tot het einde van de maand.  

 De Cruquiusbrug werd gebouwd in de periode 1932 tot en met 1934. Na zo’n 90 jaar elke dag allerlei soorten verkeer over de brug heen te zien gaan, was de tijd voor een flinke renovatie daadwerkelijk aangebroken, vonden de burgers. In deze periode is er bij de brug veroudering en een flink tekort aan oppervlakte ontstaan. Volgens Sybren Bosch, begeleider van het proces, wordt de brug verbreedt, onderhouden en op een milieuvriendelijke manier vervangen. ‘We doen flink ons best om de impact op de natuur te verminderen’. De partij maakt gebruik van de zogeheten IFD-techniek: alle onderdelen hebben vaste afmetingen, ze zijn snel los te maken en hierdoor soepel te verplaatsen. De maak van bouwmateriaal stoot dagelijks enorm veel CO2 af.  Bosch noemt deze techniek een unieke en duurzame manier om een hele brug te renoveren.  

De provincie gaf al eerder aan dat ze de brug willen vervangen en dat het op een duurzame manier moet gaan. Hierna werd gekozen welke partijen het in handen gingen nemen. Hierna is er een ontwerp gemaakt en is het team daadwerkelijk gaan bouwen.  

Het fietspad van Hoofddorp naar Heemstede wordt afgesloten wegens veiligheid. Voorbijgangers zullen dus gebruik moeten maken van andere wegen. 

 

In het audio fragment is te horen hoe de bewoners van Cruquius de renovatie van de brug ervaren; 

Over de auteur

Emily van den Braak

Emily van den Braak (16 jaar) gaat altijd voor het hoogst haalbare en is nieuwsgierig naar alles wat er ‘happening’ is. Met dansen en acteren kan ze al haar creativiteit kwijt. ‘Op de schermen’ werken is sinds jongs af aan haar uiterste streven. Deze creativiteit kan ze goed gebruiken voor haar journalistieke werk ‘achter de schermen’.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *